Δήμητρα Ευθυμιάδου - ethnos.gr
EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
Όπως είχε αποκαλύψει το ethnos.gr η κυβέρνηση προωθεί ειδική ρύθμιση βάση της οποίας οι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων θα μπορούν να έχουν ιδιωτικό Ιατρείο αλλά και να κάνουν χειρουργεία σε ιδιωτικές κλινικές.
Γεγονός βέβαια που οδηγεί αυτομάτως στην άρση της μονιμότητας. Ήδη το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη ρύθμιση έχει φθάσει στα χέρια των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και προκαλεί πλήθος αντιδράσεων ενώ ετοιμάζονται και κινητοποιήσεις.
Πάντως, σε συνάντηση που έγινε μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο κλάδος διατύπωσε την έντονη αντίδρασή του σε μία τέτοια αλλαγή που καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σημείωσε προς την ΟΕΝΓΕ ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν είναι οι τελικές, και όταν υπάρξει η τελική διαμόρφωση θα γίνει διαβούλευση με τα όργανα των γιατρών, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, που έχει και την αρμοδιότητα. Ωστόσο, το νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.
Πάντως, τα σχέδια της κυβέρνησης είναι αργά ή γρήγορα να επιτρέψει στους γιατρούς του δημοσίου να κάνουν ιδιωτικό έργο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες που δεν έχουν να καταβάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να θεραπευτούν ή να χειρουργηθούν.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η κεντρική κυβέρνηση βλέπει από την αρχή θετικά μία τέτοια ρύθμιση, ενώ αυτό που φαίνεται να εμποδίζει σήμερα μία οριστική απόφαση είναι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές καθώς ο ιατρικός κλάδος είναι ήδη στα κάγκελα.
Ήδη η «κερκόπορτα» για παράλληλη εργασία στο δημόσιο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα έχει ανοίξει, αφού επισήμως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει ότι άμεσα θα γίνονται προσλήψεις γιατρών με μερική απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ειδικότητες όπως είναι αυτή της αναισθησιολογίας.
Δηλαδη αντι να βαλουμε μεσα ολους εκεινους που δουλευουν εξω (βλεπε καθηγηταδες και στρατιωτικοι) ανοιγουμε το μαντρι και βγαινουν ολοι εξω!! μπραβο στην ελευθερη οικονομια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνεις λάθος.Σε μιά χώρα θα πρέπει να υπάρχει ισονομία και δίκαια αντιμετώπιση των πολιτών. Οι γιατροί είναι πολίτες και μάλιστα υψηλής εκπαίδευσης. Θα πρέπει να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες. Αν επιτέλους καταργηθεί η μονιμότης στο ΕΣΥ, που ήταν τραγικό λάθος όταν έγινε και ''έκλεισαν'' τα νοσοκομεία με τους ίδιους γιατρούς για 30 χρόνια, θα δίδεται η ευκαιρία σε πολλούς να διορίζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στα νοσοκομεία χρειάζονται πολλοί νέοι γιατροί, όχι μόνο για να αντέχουν σωματικά ,αλλά γιατί το νοσοκομείο είναι και σχολείο για τους νέους. Χρειάζονται αρκετοί μέσης ηλικίας με εμπειρία και λίγοι μεγαλύτεροι για να κατέχουν θέσεις μεγαλύτερης ευθύνης.Θα πρέπει επομένως να διατηρείται η ηλικιακή πυραμίδα. Τα αποτελέσματα της μονιμότητας τα είδαμε. Να σέρνονται κάτι ηλικιωμένοι στις εφημερίες ή να απουσιάζουν και να αφήνουν μόνους τους ειδικευόμενους.
ΔιαγραφήΤώρα πάμε να δούμε τα.... συμφέροντα.
Με ποιόν μιλάμε ;
Ο μόνιμος του ΕΣΥ λέει. Εγώ καλά βολεύτηκα για 30-35 χρόνια. Ναι μεν ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας δεν είναι καλές αλλά έχω σιγουριά. Θα εργάζομαι όσο μπορώ, το μισθό μου θα τον παίρνω ,θα έχω και τα έξτρα χρήματα από φακελάκια,αν είμαι χειρουργικής ειδικότητας και αν δεν είμαι κάτι θα κάνω με τις μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών ,με τις ομιλίες στα συνέδρια, με τις διαπλοκές γενικά.Αρα δεν θέλω να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς.
Ο ιδιώτης γιατρός, που δεν εργάζεται στο ΕΣΥ, εκτός από το ιατρείο του, μπορεί να εργάζεται σε ιδιωτική κλινική,ανάλογα την ειδικότητά του.Και λέει .Εγώ για να γίνω γνωστός και να με ζητάει ο κόσμος πέρασα κανάλι.Για να με πάρει η ιδιωτική κλινική με διάλεξε από πόσους άλλους.Είχα προσόντα . Αμείβομαι καλά και έχω και πολλά ''μαύρα''.Τώρα όμως θα έρχονται και οι γιατροί από το ΕΣΥ που θα έχουν εμπειρία,θα έχουν πιό πολλές γνωριμίες,θα έχουν και το νοσοκομείο για ασθενείς χαμηλότερης οικονομικής κατάστασης,να βολέψουν εκεί και θα βρεθώ να ανταγωνίζομαι με περισσότερους.Αρα δεν θέλω να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς.
Το συμπέρασμα είναι. Να μην λαμβάνει το κράτος υπ'όψιν του το τι θέλει,τι λέει,τι συμφέρει τον κάθε έναν.
Το κράτος έχει υποχρέωση να στήσει ένα σωστό σύστημα υγείας για τους πολίτες. Οι γιατροί είναι το εργαλείο.Χρειάζονται. Θα πρέπει επομένως να είναι δίκαιο πρός όλους,αλλά κυρίως πρός τους πολίτες.
Εάν οι διορισμοί στα νοσοκομεία είναι με τα σωστά κριτήρια στις προκηρυσσόμενες θέσεις για 5ετή σύμβαση όλοι θα έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ανάλογα με τα προσόντα τους και την ηλικία τους. Και όλοι να έχουν το δικαίωμα του ιδιωτικού επαγγέλματος.
Θα πρέπει να λειτουργεί επίσης σωστά η διοίκηση.
Με τετοιους μισθους και με αρση μονιμοτητας ολο και λιγοτεροι θα πανε στο ΕΣΥ και κυριως ΔΕΝ θα δουλευουν για το ΕΣΥ . Εχεις γραψει ενα σεντονι εκτος πραγματικοτητας .
ΔιαγραφήΠλήρης διάλυση του ΕΣΥ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλελεύθερη.....ΝΔ.....! Μωρέ.....Πολάκης και πάλι Πολάκης.....
ΑπάντησηΔιαγραφή