Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022

Έρευνα της «Κ» στα μεγάλα νοσοκομεία: Αναμονή μηνών για μια επέμβαση

Λίστες με εκατοντάδες ασθενείς που περιμένουν διαθέσιμο χειρουργείο καταγράφει έρευνα της «Κ» σε μεγάλα νοσοκομεία 

Η πανδημία επιδείνωσε την ήδη δύσκολη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία λόγω συσσωρευμένων ελλείψεων νοσηλευτών και αναισθησιολόγων, που κρατούν κλειστές πολλές χειρουργικές αίθουσες. Φωτ. SHUTTERSTOCK


Η επίσημη λίστα χειρουργείου για τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά του νοσοκομείου Ευαγγελισμός αριθμεί περίπου 800 ασθενείς. Η αναμονή για μια επέμβαση μπορεί να φτάσει και τους 14 μήνες. Η λίστα χειρουργείου του ΚΑΤ, για το σύνολο των χειρουργικών τμημάτων του, έχει 7.700 εγγραφές. Για τις παλιότερες από αυτές, που χρονολογούνται από τον Ιούλιο του 2021, πιθανές ημερομηνίες χειρουργικών επεμβάσεων έχουν ορισθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο. Η αναμονή για μη επείγοντα ογκολογικά γυναικολογικά περιστατικά στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», μπορεί να αγγίξει τους τρεις μήνες. Η περίοδος της COVID-19, που κατά διαστήματα έβαλε στον «πάγο» τη λειτουργία των χειρουργείων, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες ελλείψεις νοσηλευτών και αναισθησιολόγων, που κρατούν κλειστές πολλές χειρουργικές αίθουσες, επιδείνωσαν ένα ήδη έντονο πρόβλημα του ΕΣΥ: τις λίστες αναμονής για τακτικά χειρουργεία.

«Οι λίστες αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία ήταν ήδη αρκετά μεγάλες, ως αποτέλεσμα ίσως και των οικονομικών συνθηκών, αλλά με την καθυστέρηση της παραγωγικότητας των καρδιοχειρουργικών πράξεων με την COVID έχουν επιμηκυνθεί επικίνδυνα», αναφέρει στην «Κ» ο καρδιοχειρουργός διευθυντής ΕΣΥ στο χειρουργικό τμήμα Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Παναγιώτης Δεδεηλίας, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη είχε μπροστά του μια λίστα περισσότερων από 200 ασθενών που περίμεναν να χειρουργηθούν από τον ίδιο. Συνολικά οι εγγραφές στην επίσημη λίστα για το τμήμα Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων φτάνουν τις 800. Πιθανόν με μια αφαίρεση των περιστατικών που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, αλλά δεν έχουν διαγραφεί ακόμη, ή κάποιων διπλοεγγραφών, η λίστα να μειωθεί. Αλλά όχι δραστικά. «Πριν από την πανδημία η αναμονή ήταν 6-8 μήνες. Τώρα υπολογίζεται στους 12 με 14 μήνες. Σήμερα το πρωί με κάλεσε ασθενής ο οποίος περιμένει ήδη έναν χρόνο», σημειώνει ο κ. Δεδεηλίας. Και στα ορθοπεδικά περιστατικά η λίστα είναι δύσκολο να απορροφηθεί. Γίνονται 30 εισαγωγές καταγμάτων την εβδομάδα και αντιμετωπίζονται σε πρωινή λειτουργία περίπου 12. Τα υπόλοιπα χειρουργούνται απογεύματα, νύχτα και Σαββατοκύριακα. Στο νοσοκομείο η λίστα για τα γενικά χειρουργικά περιστατικά είχε 1.850 εγγραφές. Οι γιατροί πασχίζουν να χειρουργήσουν τα ογκολογικά περιστατικά σε διάστημα ενός μηνός, ενώ για τα υπόλοιπα περιστατικά η αναμονή φτάνει τους έξι ή ακόμη και τους δέκα μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Δεδεηλία, τα νοσοκομεία δεν έχουν επανέλθει πλήρως στην προ της πανδημίας λειτουργία τους. «Για παράδειγμα, στον Ευαγγελισμό η δωρεά της Εθνικής Τράπεζας προίκισε το νοσοκομείο μας με ένα “στολίδι” 22 χειρουργικών αιθουσών. Στην προ COVID εποχή λειτουργούσαν οι 16, οι οποίες επρόκειτο να αυξηθούν σε 18. Τώρα λειτουργούν 11, διότι το προσωπικό μας, κυρίως το νοσηλευτικό, έχει αποσπαστεί σε τμήματα COVID και δεν έχει αναπληρωθεί λόγω καθυστέρησης στις νέες προσλήψεις».

Το Κρατικό Νικαίας διαθέτει 11 χειρουργικές αίθουσες εκ των οποίων λειτουργούν σε καθημερινή βάση επτά για τακτικά περιστατικά. Αυτή την περίοδο στο νοσοκομείο μόνο για τα περιστατικά γενικής χειρουργικής, οφθαλμολογίας, νευροχειρουργικής και ορθοπεδικής, η λίστα χειρουργείων έχει 2.200 εγγραφές. «Στη νευροχειρουργική, για περιστατικά όπως χρόνια προβλήματα σπονδυλικής στήλης εκφυλιστικού τύπου ή καλοήθεις όγκοι, η αναμονή είναι 4 έως και 6 μήνες, όταν δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει τους 2», τονίζει στην «Κ» ο νευροχειρουργός και γ.γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου. Ο κ. Παπανικολάου εστιάζει και στις αναμονές στα ορθοπεδικά περιστατικά. Οπως σημειώνει, «τον περασμένο Αύγουστο στο νοσοκομείο Ρεθύμνου οι χειρουργοί διαμαρτύρονταν γιατί δεν είχε γίνει τακτικό ορθοπεδικό χειρουργείο για πάνω από δύο χρόνια. Στο λεκανοπέδιο, οι ορθοπεδικές κλινικές πρακτικά, βάζουν στο τακτικό τους πρόγραμμα μόνο επείγοντα περιστατικά, όπως κατάγματα».

7.700 εγγεγραμμένοι ασθενείς σε λίστες αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία* στο ΚΑΤ 2.945 στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» 2.650 στον Ευαγγελισμό 2.200 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας 1.900 στο Θριάσιο 1.400 στο «Γ. Γεννηματάς» 1.025 στο «Αλεξάνδρα» 600 στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ * Οι λίστες είναι ενδεικτικές, καθώς μπορεί να περιλαμβάνουν και ασθενείς που έχουν αντιμετωπιστεί σε άλλα νοσοκομεία και δεν έχουν ενημερώσει.

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», έως και τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας είχαν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων. Η λίστα χειρουργείου αριθμούσε 2.945 περιστατικά. Σε μεγάλο ποσοστό αυτά αντιμετωπίστηκαν σε άλλες μονάδες υγείας και από τον ιδιωτικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι την πρώτη μέρα εκκαθάρισης της λίστας είχε γίνει επικοινωνία με περίπου 430 γονείς παιδιών στη λίστα, εκ των οποίων 150 ήταν ακόμη στην αναμονή. Στο Θριάσιο υπάρχουν τρεις κενές θέσεις ειδικευμένων και επτά ειδικευόμενων αναισθησιολόγων. Λειτουργούν μόνο πέντε από τις οκτώ ανακαινισμένες χειρουργικές αίθουσες, ενώ αναξιοποίητες είναι και πέντε αίθουσες σε άλλες πτέρυγες. Η λίστα χειρουργείων έχει 1.900 εγγραφές. «Υπάρχουν ειδικότητες, όπως στη γενική χειρουργική, όπου η αναμονή ξεπερνάει τον χρόνο. Ερχονται οι ασθενείς, βλέπουν ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή και αναζητούν άλλο νοσοκομείο», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Μανώλης Βαρδαβάκης.

Το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» είναι από τα λίγα της Ευρώπης που διαθέτει όλες τις υποειδικότητες της γυναικολογίας. Η λίστα χειρουργείου έχει 1.025 εγγεγραμμένα γυναικολογικά περιστατικά και η αναμονή για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις φτάνει το εξάμηνο. Για τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά διαθέτει τρεις από τις επτά αίθουσές του. Οι υπόλοιπες τέσσερις διατίθενται για καισαρικές, μικρές επεμβάσεις, ασθενείς με COVID και για άκρως επείγοντα περιστατικά.

Στη Θεσσαλονίκη, το «Παπαγεωργίου» είναι το πρώτο σε επιλογή για τους κατοίκους της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι η αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις να είναι πολύ μεγάλη. «Δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με άλλα νοσοκομεία», όπως σημειώνει στην «Κ» ο Παναγιώτης Τουχτίδης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο. Και εξηγεί ότι «για μια οφθαλμολογική επέμβαση, π.χ. καταρράκτη, η αναμονή είναι στο οκτάμηνο, για τα ορθοπεδικά περιστατικά φτάνει τον χρόνο, ενώ στη γενική χειρουργική απλά περιστατικά, όπως μια βουβωνοκήλη μπορούν να φτάσουν τα τρία χρόνια. Αντίστοιχα, σε μικρά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το «Αγιος Παύλος» ή το «Γεννηματάς» η αναμονή για τα ορθοπεδικά περιστατικά είναι πέντε μήνες και για έναν καταρράκτη έξι, ενώ εάν απευθυνθεί κάποιος στο νοσοκομείο Χαλκιδικής θα χειρουργηθεί εντός 15 ημερών». Ο κ. Τουχτίδης σημειώνει ότι «εκτιμώ ότι θα έπρεπε οι ασθενείς να μπορούν να απευθύνονται πρώτα στο νοσοκομείο της περιοχής τους και μόνο εφόσον δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκεί να παραπέμπονται στα μεγάλα νοσοκομεία των αστικών κέντρων».

Στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να μειώνεται η λίστα στα καρδιοχειρουργικά περιστατικά, όπως και σε ορθοπεδικά, το προσωπικό προγραμματίζει χειρουργεία απογεύματα και Σαββατοκύριακα, με τους ίδιους όρους που γίνονται και τα πρωινά χειρουργεία. Είναι μια αξιοποίηση του εξοπλισμού προς όφελος του ασθενούς, που όμως προϋποθέτει στελέχωση και κυρίως συναίνεση των εμπλεκομένων, αφού είναι κάτι που δεν προβλέπεται από τους κανόνες. Και για τον λόγο αυτό δεν συνηθίζεται σε άλλα νοσοκομεία. «Η ώρα είναι 3.30 μ.μ. και είμαι σε αίθουσα χειρουργείου που θα μείνει κλειστή για το υπόλοιπο της ημέρας», ανέφερε στην «Κ» γυναικολόγος δημοσίου νοσοκομείου της Αττικής, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

7.700 εγγεγραμμένοι ασθενείς σε λίστες αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία* στο ΚΑΤ
2.945 στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
2.650 στον Ευαγγελισμό
2.200 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας
1.900 στο Θριάσιο
1.400 στο «Γ. Γεννηματάς»
1.025 στο «Αλεξάνδρα»
600 στο Κοργιαλένειο Μπενάκειο ΕΕΣ

* Οι λίστες είναι ενδεικτικές, καθώς μπορεί να περιλαμβάνουν και ασθενείς που έχουν αντιμετωπιστεί σε άλλα νοσοκομεία και δεν έχουν ενημερώσει.

2 σχόλια: