Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ασφαλιστικά μέτρα στην αγορά βρεφικού γάλακτος


Mε την επιβολή χρηματικής ποινής προειδοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού τρεις φαρμακοποθήκες και τον φαρμακευτικό σύλλογο Αχαΐας, στο πλαίσιο της λήψης ασφαλιστικών μέτρων εναντίον τους, σε περίπτωση επανάληψης στο μέλλον απαγόρευσης πώλησης συγκεκριμένων γαλάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας και τα αντίστοιχα ειδικά γάλατα, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας απόφασης.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έκρινε ομόφωνα, ότι η από 28/03/2012 απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας να αποκλειστεί η πώληση από τα φαρμακεία των μελών της, των γαλάτων πρώτης βρεφικής ηλικίας και των αντίστοιχων ειδικών γαλάτων των εταιρειών Friesland (Frisolac), NESTLE (Nan), CANA (Nativa, Guigoz), HOCHDORF Nutritec (BIOLAC) και να «τεθούν υπό στενή επιτήρηση» τα γάλατα των εταιρειών Noumil (Aptamil, Almiron), Pfizer (S-26).
Αυτό έγινε γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες δέχθηκαν να διαθέτουν τα γάλατα αυτά και από τις υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), συνιστά αντι-ανταγωνιστική απόφαση ένωσης επιχειρήσεων, η οποία αφορά στον συντονισμό της συμπεριφοράς των μελών του ως προς τον περιορισμό και τον έλεγχο της διάθεσης στην αγορά του βρεφικού γάλακτος.
Έκρινε, επίσης, ότι τρεις από τις φαρμακοποθήκες, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να συντονίσουν μαζί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο την επιχειρηματική τους δράση με σκοπό να αποκλείσουν τα γάλα των συγκεκριμένων εταιρειών από τις αποθήκες τους.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρά την εκούσια συμμόρφωση των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών στην εισήγηση της Επιτροπής, συνέτρεξε η περίπτωση λήψης ασφαλιστικών μέτρων εναντίον τους και επέβαλε στα μέρη, στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό διαφύλαξη της ανταγωνιστικής δομής της αγοράς, να απόσχουν από την υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών στο μέλλον.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προειδοποίησε τις εταιρείες για επιβολή χρηματικής ποινής σε περίπτωση επανάληψης παρόμοιων συμπεριφορών τους, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της κύριας απόφασης.
«Σημειώνεται, ότι η κατά τα ανωτέρω αντιμετώπιση της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς των φαρμακοποιών, ως κύρωση, είναι ανεξάρτητη από την όποια εξέλιξη στην απόφαση του υπουργείου Υγείας», όπως καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.
Πηγή:AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου