Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ευθεία επίθεση σε Σαλμά από τον Γ. Βουδούρη λίγο πριν την έξοδό του από τον ΕΟΠΥΥ


Με αποκαλύψεις για τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό στον ΕΟΠΥΥ προτίθεται να αποχωρήσει ο Γεράσιμος Βουδούρης από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού.

Σε μία χειμαρρώδη ομιλία του που ξάφνιασε το ακροατήριο στην ημερίδα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με θέμα: «ΕΟΠΥΥ: Από την κρίση στην Ανασυγκρότηση», ο Γεράσιμος Βουδούρης δεν παρέλειψε να επιτεθεί και ονομαστικά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Πολλοί μάλιστα αναρωτήθηκαν αν έχει ήδη υποβάλει την παράιτησή του, αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί.

«Ό,τι ζω τον τελευταίο καιρό, θα σας το πω σε λίγο που θα φύγω, αποκαλύπτοντας και όλα τα εμπιστευτικά έγγραφα που έχω στείλει από τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ. Ακόμη δεν μπορώ να τα αποκαλύψω, διότι υπάρχει η αρχή της εμπιστευτικότητας».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Βουδούρης, ο οποίος κατήγγειλε ότι «κάποιοι μετάνιωσαν με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ», καθώς και ότι πολλοί δεν πίστεψαν στο business plan για το Ταμείο.

Ο κ. Βουδούρης έριξε βολές εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Μάριο Σαλμά. «Το μόνο που θα αναφέρω», είπε, «είναι ότι είχα πει εδώ και πολύ καιρό πως αυτή η κατάσταση με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι όπως εξελίσσεται, θα οδηγήσει σε έλλειμμα 2 δισ. ευρώ. Κι αυτό το λέω, διότι την αποκάλυψη αυτή έκανε προσφάτως ο κ. Σαλμάς, κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει πάντοτε αυτή η εμπιστευτικότητα που προείπαμε».

Ο κ. Βουδούρης άφησε επίσης αιχμές τόσο για τους αρμοδίους στη γενική γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και για ορισμένους υπαλλήλους του ΙΚΑ.

Για τους πρώτους, είπε ότι απέκρυψαν από την τρόικα μεγάλο μέρος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ. «Λένε ότι ανακαλύφθηκε μισό δις. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ. Με ποιο δικαίωμα πήγαν από τη γενική γραμματεία και είπαν ότι τα χρέη του Ταμείου προς τους παρόχους είναι 700 εκατομμύρια ευρώ; Τόσα χρωστά μόνο στους φαρμακοποιούς», επισήμανε ο κ. Βουδούρης, και πρόσθεσε μιλώντας σε έντονο ύφος: «Όποιος θέλει να στήσει παιχνίδια για δημιουργήσει θέματα, έξω από εδώ».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσει το Ταμείο να πάρει το 1,4 από τα 6 δισ. ευρώ (προορίζονται για την κάλυψη χρεών του κράτους) δεν πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Οι μόνες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχω είναι ολίγον τα φαρμακεία και οι γιατροί. Ποιος θα έχει την ευθύνη αν δεν δοθεί το 1,5 δισ. ευρώ; Έχουμε φθάσει στο τελευταίο σημείο. Δεν πάει άλλο», σημείωσε.

Οι σχέσεις ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, είπε: «Ποιες ήταν μέχρι τώρα οι σχέσεις ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ, και δεν αναφέρομαι στις διοικήσεις. Υπάρχουν κάποια... δρεπάνια από κάτω. Για ποιο λόγο δεν έγινε στον ΕΟΠΥΥ η Διεύθυνση Προμηθειών; Είχαν πει ότι θα καλύψει το κενό το ΙΚΑ. Τι ακριβώς κάλυψε το ΙΚΑ; Τι έγινε με τα αντιδραστήρια; Ενας ολόκληρος κόσμος οδηγήθηκε σε μονάδες εκτός ΙΚΑ για να κάνει εξετάσεις. Οι δαπάνες για παρακλινικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΟΓΑ φθάνουν τα 60 εκατομμύρια, που σημαίνει 80 εκατομμύρια. Και έρχεται σήμερα η τρόικα να μας χαρακτηρίσει ψεύτες και αναξιοπρεπείς, επειδή ο ΕΟΠΥΥ από 187 εκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται σήμερα στα 280 εκατομ. και θα φθάσει στα 350 εκατομ. ευρώ. Ποιος φταίει όταν μέσα σε μία νύχτα, στη Βουλή, κόπηκαν 500 εκατομ. ευρώ; Σήμερα, όλα αυτά τα βρίσκουμε μπροστά μας».

Στοιχεία που έδωσε δείχνουν ότι κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ συγκεντρώνει με δυσκολία 220 εκατομμύρια ευρώ από τα Ταμεία που υπάγονται σε αυτόν. «Όταν συγκροτήθηκε ο ΕΟΠΥΥ είχε συμφωνηθεί να δίνει 145 εκατομμύρια ευρώ το ΙΚΑ, 50 εκατομμύρια ευρώ ο ΟΑΕΕ, 20 εκατομμύρια ευρώ ο ΟΓΑ και 80 εκατομμύρια ευρώ ο ΟΠΑΔ. Μαζί με 100 εκατομμύρια ευρώ κρατική επιχορήγηση, ο ΕΟΠΥΥ θα είχε έσοδα 470 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, έχω μαζέψει με το ζόρι περίπου 220 εκατομ. ευρώ αφού το ΙΚΑ δίνει μόνο 46 εκατομμύρια ευρώ, ο ΟΠΑΔ περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ και ο ΟΓΑ λέει ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχει...».

Θνησιγενή είναι τα μυαλά που δεν καταλαβαίνουν ότι η Υγεία είναι στην πρώτη γραμμή

Ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι θνησιγενής. «Θνησιγενή είναι τα μυαλά που δεν καταλαβαίνουν ότι η Αμυνα, η Υγεία και η Παιδεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έκανε τρεις προτάσεις για τη διάσωση του Ταμείου των 9.5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, πρότεινε:

- Την καταβολή εισφοράς μέσω της φορολογικής δήλωσης.
- Την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ.
- Την καθιέρωση ειδικού τέλους σε προϊόντα επιβλαβή για τον οργανισμό (πχ τσιγάρο).

«Παρά τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζεται», κατέληξε, «εγώ είμαι αισιόδοξος».

Ygeia360.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου