Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Λουκέτο» στο ΙΚΑ Νέας Ιωνίας


«Λουκέτο» βάζει η διοίκηση του ΙΚΑ στις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στη Ν. Ιωνία, οι οποίες και μεταφέρονται στο Βόλο. Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία θα αναγκάζονται στο εξής να προσέρχονται στις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο Βόλο για συνταξιοδοτικά ζητήματα, παροχές, θέματα μητρώου κ.ο.κ. Χθες εξάλλου η διοίκηση του ΙΚΑ ανακοίνωσε την παράταση κατά μία εβδομάδα της προθεσμίας απογραφής των συνταξιούχων του Ιδρύματος.
Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανακοίνωσε χθες ότι η απογραφή των συνταξιούχων παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή 5/10/2012, προκειμένου να δοθεί μία τελευταία δυνατότητα, να προσέλθουν να απογραφούν, όσοι και όσες δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί και όσοι δικαιούχοι δεν προσέλθουν να απογραφούν στις Τράπεζες ή τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως τις 5/10/2012, δεν θα λαμβάνουν πλέον από τον Οκτώβριο τη σύνταξή τους μέσω Τραπεζών, παρά μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις μεταξύ των χιλιάδων ασφαλισμένων του ΙΚΑ στη Ν. Ιωνία και τις γύρω περιοχές προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος να προχωρήσει σε κατάργηση των διοικητικών υπηρεσιών και τη μεταφορά τους στο ΙΚΑ του Βόλου. Αυτό έγινε γνωστό στη διάρκεια ημερίδας για το νέο οργανόγραμμα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, που παρουσιάστηκε στους διευθυντές των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα. Τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ στον Αλμυρό, τη Σκιάθο (επτά υπάλληλοι) και τη Σκόπελο (δύο υπάλληλοι) θα μετατραπούν σε Γραφεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα υπάγονται στο υποκατάστημα του Βόλου.

Η κατάργηση των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας θα σημάνει ταλαιπωρία για τους χιλιάδες ασφαλισμένους της εν λόγω περιοχής, που πλέον θα προσέρχονται στα γραφεία του ΙΚΑ Βόλου για να εξυπηρετούνται. Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπάρχει η σκέψη το κτίριο του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας να αξιοποιηθεί, είτε για τη στέγαση μιας υπηρεσίας του ΙΚΑ Βόλου, είτε για τη στέγαση ιατρείων.
Στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Ν. Ιωνίας υπηρετούν σήμερα 19 υπάλληλοι, όλοι έμπειροι.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει μπει «λουκέτο» σύμφωνα με το οργανόγραμμα του ΙΚΑ, σε όλα τα παραρτήματα της περιφέρειας του Ιδρύματος, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Το οργανόγραμμα προβλέπει ότι θα υπάρχει ένα υποκατάστημα στα όρια κάθε περιφερειακής ενότητας.
Καταγγελία για τις καθαρίστριες
Το Σύλλογο Εργαζομένων του ΙΚΑ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Εργατικό Κέντρο, με αφορμή τις δύο καθαρίστριες που δεν προσλήφθηκαν από εργολάβο, που ανέλαβε την καθαριότητα του Ιδρύματος στο Βόλο. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΙΚΑ και η ίδια η διοίκηση του ΙΚΑ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό που είναι ήδη γνωστό σε όλους, ότι οι καθαρίστριες εκβιάζονται να υπογράφουν κανονικές αποδείξεις μισθοδοσίας, αλλά να παίρνουν λιγότερα χρήματα υπό την απειλή της απόλυσης. Οι σχέσεις της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας με τους εργολάβους δεν είναι πρωτόγνωρες μετά την απόπειρα δολοφονίας της καθαρίστριας Κ. Κούνεβα το 2008, όταν η γενική διευθύντρια προσωπικού της ΟΙΚΟΜΕΤ κοσμούσε σε περίοπτη θέση στο ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Αναμφίβολα μια τέτοια πολιτική των πράσινων συνδικαλιστών καταδικάζει και τους μόνιμους εργαζόμενους του ΙΚΑ». Η Πρωτοβουλία ζητεί  την άμεση επαναπρόσληψη των δύο καθαριστριών στο ΙΚΑ Βόλου, τη νόμιμη καταβολή των αποδοχών όλων των καθαριστριών στον τραπεζικό τους λογαριασμό, «τέρμα στην τρομοκρατία των καθαριστριών από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τους εργολάβους, έξω οι εργολάβοι καθαριότητας από το ΙΚΑ, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους και όλες. Καλούμε, τις καθαρίστριες, σωματεία, οργανώσεις, συλλογικότητες, κινήσεις πόλης και τους εργαζόμενους του ΙΚΑ, να στηρίξουν τον αγώνα των δύο απολυμένων καθαριστριών».
THESSALIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου