Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στον ΕΟΠΥΥ




Με την αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ στον ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησε η διαδικασία αλλαγών στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού.


Με τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για παροχές υγείας σε είδος και σε χρήμα, ανέρχεται σε ποσοστό 2,5% επί του ποσού της Ασφαλιστικής Κατηγορίας στην οποία έχει καταταγεί ο ασφαλισμένος.

Με απλά λόγια, από το 2013 οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν σε μηνιαία βάση 25,87 ευρώ, έναντι 14.65 ευρώ που πληρώνουν σήμερα.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες του άρθρου 4 του ν.2458/1997 (Α,15) είναι επτά και η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων έχει ενταχθεί στην 1η (κατώτερη) και από την 1η Ιανουαρίου 2012 μετατάχθηκαν υποχρεωτικά στη 2η.

Με βάση αυτή την κατάταξη, η εισφορά για υγειονομική περίθαλψη ανέρχεται σε 14,65 ευρώ το μήνα ή 175,80 ευρώ το χρόνο.

Προτείνεται η εισφορά των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από την 1η Ιανουαρίου 2013 να υπολογίζεται στην Ασφαλιστική Κατηγορία στην οποία έχει καταταγεί ο ασφαλισμένος και όχι σε ποσό μικρότερο από αυτό που αντιστοιχεί στην 5η ασφαλιστική κατηγορία.

Με την τροπολογία, η εισφορά ανέρχεται σε 25,87 ευρώ το μήνα, έναντι 14,65 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή 310,44 ευρώ ετησίως.

Ο νομοθέτης εκτιμά ότι η ρύθμιση θα επιφέρει στον ΕΟΠΥΥ ετήσια αύξηση της τάξης των 86 εκατομμυρίων ευρώ, η δε ταμειακή της απόδοση θα είναι της τάξης των 56 εκατομμυρίων.

Αλλαγές

Η αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων του ΟΓΑ αποτελεί το πρώτο βήμα στις αλλαγές που θα ακολουθήσουν στον ΕΟΠΥΥ.

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας για μία σειρά αλλαγών, έως τον Νοέμβριο, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών του Οργανισμού, με σκοπό να πετύχει ετήσια εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των αλλαγών που προωθούνται, είναι η συμμετοχή 30% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ για έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές (20% συμμετοχή για τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ και 15% για τους υπόλοιπους).

Δ.Κ.
Iatronet

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου