Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΨΗ ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΝΤΕΒΗ (ΕΝΩΣΗ ΕΡΓ ΙΑΤΡ ΠΕΡΙΦ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ) ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ


ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ 8/10/2012


Συνάδελφοι

Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας μεγάλης δοκιμασίας που οι εργαστηριακοί ιατροί βίωσαν το τελευταίο σαββατοκύριακο.
Όλη η ελλάδα έτοιμη να κάνει επίσχεση, οργανωμένη και αποφασισμένη να προχωρήσει για πρώτη φορά σε μιά εννιαία
με τους άλλους παρόχους απεργία υπό τη σκέπη ενός συντονιστικού οργάνου. Ξαφνικά το Σάββατο το πρωί δύο συνιστώσες του συντονιστικού οργάνου ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ και μια αλυσίδα διαγνωστικών κέντρων ανακοινώνουν ότι ύστερα από μεμονομένες συζητήσεις με τον Υπουργό Οικονομίας αναστέλλουν την επίσχεση.
Δεν θα ασχοληθώ με το περιεχόμενο των συζητήσεών τους μιας και δεν υπάρχει καμία γραπτή δέσμευση κανενός και για τίποτα. Θα επισημάνω όμως ότι κάποιοι δεν τήρησαν ούτε τα προσχήματα μπροστά στο ιδιαίτερο συμφέρον τους και εξέθεσαν ένα συντονιστικό όργανο που κακώς  σύρθηκε στην απόφαση αναστολής της επίσχεσης. Αντί το συντονιστικό να βγεί και να καταγγείλει δημόσια την συμπεριφορά κάποιων μελών του, αντί να τραβήξει μπροστά το δρόμο που είχε ανοίξει, έδωσε πίστωση χρόνου και ουσιαστικά φρέναρε τους συναδέλφους που είχαν ενημερώσει και που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν την επίσχεση. Αυτού του είδους ο συνδικαλισμός κύριοι είναι της προηγούμενης δεκαετίας που τα προβλήματα λύνονταν στο σκοτάδι, χωρίς διαφάνεια και βέβαια υποτίμησαν την άποψη και τη θέληση του εργαζόμενου.
Η ΠΕΕΒΙ μετά από μια εξάωρη έκτακτη συνεδρίαση μην μπορώντας να καταπιεί τον αποκλεισμό της από την λήψη κάποιων αποφάσεων και θεωρώντας ότι οι συνάδελφοι ήταν έτοιμοι αποφάσισε να μην ακολουθήσει την αναστολή και να συνεχίσει το πρόγραμμα των επισχέσεων όπως είχε δεσμευτεί με την υπογραφή της στο συντονιστικό όργανο.
Τα μυνήματα στην ιστοσελίδα της ΠΟΣΙΠΥ έδειναν το στίγμα και την οργή που νιώσαμε όλοι μετά τις εξελίξεις του σαββάτου. 
Η διαφοροποίηση της κινητοποίησης σε επαρχία και μεγάλα κέντρα έγινε γιατί δεν μπορούσαμε να παραδώσουμε την τελευταία στιγμή τους συναδέλφους σε μια επίσχεση που δεν θα ήταν και οι άμεσοι ανταγωνιστές τους αλλά από την άλλη μεριά η έτοιμη και οργανωμένη επαρχία έπρεπε να αποδείξει ότι ελλάδα δεν είναι μόνο η αθήνα.
Το αδιέξοδο που βρεθήκαμε ήταν τεράστιο και ήταν από τη μια μεριά η διάσπαση του συντονιστικού και από την άλλη το πισωγύρισμα των υπολοίπων του συντονιστικού να αναστείλλουν την επίσχεση.
Κύριοι συνάδελφοι μπροστά στο να υποκύψουμε για μια ακόμη φορά σε ένα ψίχουλο διαλέξαμε μια δύσκολη και αμφιβόλου επιτυχίας αλλά σταθερή στις αρχές της, κινητοποίηση.
Ο κάθε συνάδελφος είναι ελεύθερος να κάνει η να μην κάνει επίσχεση.
Ο κάθε συνάδελφος ξέρει πόσο υπομονή αντέχει ακόμα.
Ο κάθε συνάδελφος μπορεί να κρίνει ποιός και πως τον εκπροσωπεί.
Εγώ προσωπικά δεν θα δεχθώ προφορικά ψίχουλα από κανέναν και δεν θα συστήσω στους συναδέλφους μου υπομονή για τα καινούργια χρέη που θα μας φορτώσουν.
Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε την επίσχεση όπως την είχαμε προγραμματίσει έως ότου δούμε χειροπιαστα δεδομένα που μας εξασφαλίζουν.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ

7 σχόλια:

  1. Συμφωνώ με την άποψη ότι η κινητοποίηση έπρεπε να ξεκινήσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, κυρίως στην επαρχία, για λόγους τιμής και αξιοπρέπειας του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, το ηθικό του οποίου έχει εξαϋλωθεί.
    Πληροφορήθηκα από έγκυρη πηγή ότι ιατροί του ΙΚΑ ήταν πολύ θετικοί στην κινητοποίηση και θα συμμετείχαν σε μεγάλο ποσοστό.

    Ευκαιρίας δοθείσης, ο αγαπητός κ Βουδούρης άρχισε να λέει τα "δικά του" στην TV πρωί - πρωί.
    Ο εχθρός παίρνει δύναμη από τη δική μας αδυναμία.

    Δεν πάρθηκε τίποτα, μόνο μία προφορική δέσμευση!?
    Τα σχόλια συναδέλφων περί συνδικαλιστικού νανισμού και υποτέλειας στο μεγάλο επιχειρηματικό συμφέρον, δίνουν και παίρνουν.

    'Εντονα αρνητικές είναι οι αντιδράσεις και από τους Ιατρικούς Συλλόγους.

    Κατά την άποψή μου, η πλειοψηφική απόφαση του Σαββάτου ήταν πέρα για πέρα λανθασμένη, στρατηγικά και συνδικαλιστικά. Συμφωνώ απολύτως με τη θέση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ περί έναρξης της απεργίας όπως είχε προγραμματιστεί, αλλά δυστυχώς μειοψήφισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aγαπητέ συνάδελφε
    για μια ολόκληρη εβδομάδα μας υποβάλατε στο μαρτύριο της αναμονής της κινητοποίησης με τη δικαιολογία ,ότι χρειάζονται χρόνο τα Δ.Κ. για να οργανώσουν την επίσχεσή τους.Για μία εβδομάδα ζήσαμε την πρωτοφανή πανελλήνια συμμετοχή ΟΛΩΝ των φορέων,ακούσαμε κορώνες,υψώθηκαν αγωνιστικές σημαίες,τυπώθηκαν αφίσες,διορθώθηκαν αφίσες,τυπώθηκαν οδηγίες προς ασφαλισμένους,τυπώθηκαν οδηγίες προς συναδέλφους ,ξαναδιορθώθηκαν οι οδηγίες προς ασφαλισμένους,
    κρεμάστηκαν στις πόρτες μας οι αφίσες,μέχρι και οδηγίες για το τηλεφωνικό μας κέντρο μας δόθηκαν ,σαν να είμαστε αγράμματοι.....
    Επί μία εβδομάδα αυξήσαμε τα όρια του ήπατός μας,προσπαθώντας να εξηγήσουμε στους ασθενείς τι θα πρέπει να κάνουν από Δευτέρα,όπως επίσης και στους υπαλλήλους μας.Γραφτήκαμε άρον άρον στην ΠΕΕΒΙ όσοι από αμέλεια δεν είχαμε γραφτεί,προκειμένου να είμαστε νόμιμοι,και μετρούσαμε τις ημέρες ,ώσπου να ξεκινήσει η ΜΕΓΑΛΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ,μεταφέραμε αυτή δε την υπερένταση και τη νευρικότητα της προσμονής στις οικογένειές μας και στο φιλικό μας περιβάλλον,δεδομένου ότι για πρώτη φορά ο κλάδος των εργαστηριακών θα ζητούσε τα αυτονόητα,ΕΝΩΜΕΝΟΣ!
    Την Παρασκευή κλείσαμε τα ιατρεία μας,αφου τσακωθήκαμε με τους τελευταίους ασθενείς ,που δεν πρόλαβαν το "δωρεάν" και πήγαμε στα σπίτια μας ,με το κεφάλι ψηλά ,ότι από Δευτέρα αγωνιζόμαστε για το δίκιο μας.
    Το Σάββατο το μεσημέρι ,κάποιοι λίγοι,μάθαμε ότι οι κλινικές αναστέλλουν την επίσχεση.....ψύλλοι στ'αυτιά μου μπήκανε.....αλλά είπαμε δεν μπορεί,πιθανόν να μην έχουμε κοινά αιτήματα,στο κάτω κάτω είναι αργά για να κάνουμε πίσω...έχουμε βάλει υπογραφές,έχουν στείλει εξώδικο οι συνδικαλιστές μας στον ΕΟΠΥΥ,θα μας προστατέψουν,έχουμε δημοσιέψει στον τοπικό τύπο την απόφασή μας,έχουμε εκτεθεί...
    Όλα αυτά βέβαια,θα μπορούσαν να αναιρεθούν με μια καλή συμφωνία,έστω και μέσα στο Σαββατοκύριακο.Αλλά η υπόσχεση ότι θα πληρωθούμε τον πέμπτο μήνα του 2012 και ίσως ΙΣΩΣ και τον έκτο και θα γίνει συμψηφισμός λέει των οφειλών μας ,έτσι γενικά κι αόριστα,ούτε ποιων οφειλών ,ούτε πότε,ούτε τι θα γίνει με το άλλο μισό του 2012....προφανώς θα πληρωθεί το 2013,το οποίο θα μεταφερθεί στο 2014,αν υπάρχουμε ως επαγγελματίες...δεν νομίζω ότι είναι και τόοοοσο καλή συμφωνία ,έτσι ώστε Κυριακάτικα να επικρατήσει το απόλυτο χάος και ο απόλυτος πανικός,Κυριακάτικα συνάδελφε υποστείλαμε τις αγωνιστικές σημαίες,τρέξαμε στα ιατρεία μας να βγάλουμε τις αφίσες,στείλαμε ανακοίνωση στις εφημερίδες ,ότι αναστέλλουμε την αναστολή ,διότι έτσι μας καθοδήγησε το συνδικαλιστικό μας όργανο ,που μας προστατεύει νομικά και μας αντιπροσωπεύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Σήμερα το πρωί πήγαμε με κατεβασμένο το κεφάλι στα ιατρεία μας και είπαμε στους ασθενείς μας ότι εντάξει κάτι θα μας δώσουν και γι αυτό αναστείλαμε,ότι μπορούν όπως πάντα να κάνουν εξετάσεις πληρώνοντας 1,2,3 ευρώ και γενικά ότι είναι όλα καλά ,όπως πρώτα,ενώ μέσα μας βράζαμε....και μετά είδαμε εντελώς τυχαία την ανακοίνωση της ΠΕΕΒΙ.....θα μπορούσαμε να μην τη δούμε ,γιατί δουλεύουμε το πρωί ,δεν ασχολούμαστε με ανακοινώσεις ,οι περισσότεροι συνάδελφοι ,δεν το είδαν, το έμαθαν από μένα.
    Καταλαβαίνω την ανάγκη αυτής της ανακοίνωσης ,γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση από συναδέλφους που πίστεψαν στην κινητοποίηση,που δεν αντέχουν άλλο ,οικονομικά και ψυχικά το μαρτύριο που λέγεται ΕΟΠΥΥ ,που θέλουν να αγωνιστούν ,όπως εξήγγηλαν.
    ΟΜΩΣ είναι πολύ αργά,δεν μπορούμε να πάμε εμπρος ,πίσω,δεν είμαστε πιόνια,δεν μπορούμε στις 10 το πρωί ,να λέμε άλλα απ'όταν ξεκινήσαμε τη μέρα ,ούτε έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε συνέλευση ,πρωί πρωί για να έχει και μια μαζικότητα η επίσχεσή μας.'Οσο κι αν συμφωνούμε με την αναγκη για επίσχεση,έχουμε μια σοβαρότητα,μια αξιοπρέπεια, ένα πρόσωπο στις μικρές μας κοινωνίες, δεν μπορούμε να λέμε και να κάνουμε άλλα αντι άλλων,ούτε είναι λύση,το να πράξει ο καθένας κατά βούληση,γιατί δεν θα έχει αποτέλεσμα η μη μαζική αντίδραση.Έπρεπε τα αντανακλαστικά σας να είναι πιο γρήγορα, να μας προλάβετε ,έτσι ώστε να πάρουμε μια και καλή τις αποφάσεις μας όλοι μαζί,σαν μέλη της ΠΕΕΒΙ κι όχι να δίνει άλλες οδηγίες η ΠΟΣΙΠΥ ,άλλες η ΠΕΕΒΙ ,κι εμείς να μην ξέρουμε τι μας γίνεται.Την επόμενη φορά θα σκεφτώ πολύ να πιστέψω ανακοινώσεις και να εκτεθώ στους πελάτες μου....
    Eυχαριστώ.
    Μικροβιολόγος Επαρχίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για την τοποθέτηση του/της συναδέλφου, με την οποία συμφωνώ σε πολλά σημεία. Θα προτιμούσα να έχει ονοματεπώνυμο. Αννα Μαστοράκου

      Διαγραφή
  4. εχετε δικιο συναδελφοι αλλα όταν σκαει η ναρκη το σαββατο το βραδυ εμεις τι πρεπει να κανουμε ? να σκυψουμε τα κεφαλια και να πουμε αντε παλι απο την αρχη? το εκτακτο συμβουλιο οργανωθηκε σαββατο βραδυ για την κυριακη στις εξι και τελειωσε εντεκα . αυτο γιατι σεβομαστε ,,,,, καποιοι,,,,, τους συναδελφους και να μην αποφασιζει ενας για όλους. ΜΗΝ μπερδευετε ΠΟΣΙΠΥ και ΠΕΕΒΙ δεν ειμαστε ολοι ιδιοι. θα χαρω πολυ στις επομενες εκλογες να ειστε παροντες δυναμικα και να αναλαβετε και πρωτοβουλιες.
    οταν καποιοι μας εκθετουν σαββατο βραδυ πως να ενημερωσουμε συναδελφους ? και μην ξεχνατε και τα μμε που εσπευσαν να ανακοινωσουν την αναστολη... η προσεκτικη αναγνωση της πραγματικοτητας τα λεει ολα.
    ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχωρήστε μας το θυμό και την αγανάκτηση,αλλά φτάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό.Η Αθήνα ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη είναι η μισή Ελλάδα...
      ο ίδιος είπατε για την βιασύνη των ΜΜΕ να ανακοινώσουν την αναστολή ,ποιος θα ασχοληθεί αν κάνουμε επίσχεση στην Λαμία ή τη Σπάρτη ή την Καρδίτσα;Η μεγάλη πίεση θα προέρχοταν από τη μαζικότητα της κινητοποίησης και τη δημοσιότητα που θα έπαιρνε.Όλα εμείς τα μικρά ιατρεία ,νιώθουμε αγωνία για το μέλλον μας ,αφού στους 3 μήνες ,πληρωνόμαστε 1 κι αυτόν με απειλές και εκβιασμούς....
      Και πάλι ευχαριστώ
      Φ.Σακελλαροπούλου

      Διαγραφή
  5. Δεν θα κουραστώ να λέω ότι η ΠΟΣΙΠΥ δεν ελέγχεται στη συνείδηση των Συναδέλφων κυρίως διότι ανέστειλε την κινητοποίηση αλλά:
    1) διότι μέχρι σήμερα έχει ενσωματώσει τη συνδικαλιστική της δράση μονοδιάστατα και αποκλειστικά στις επαφές με υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες.
    2) δεν έχει προετοιμάσει τον κλάδο για ότι πρόκειται στο άμεσο μέλλον να συμβεί ( κλείσιμο ή εξαγορά των εργαστηρίων μας από τις αλυσίδες ),
    3) δεν προσπαθεί να κινητοποιήσει τους Συναδέλφους ούτε και σήμερα που όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν τι γίνεται και ριζοσπαστικοποιούνται,
    4) αντιπαρέρχεται το κεντρικό ζήτημα ότι χρήματα για την υγεία περικόπτονται και άρα το θέμα είναι κεντρικά πολιτικό και όχι προσωπική ανεπάρκεια υπουργών , γραμματέων , στελεχών ΕΟΠΥΥ κλπ και γιατί άραγε ;;;;
    5) διαχειρίζεται τη κατάσταση βλέποντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος ,
    6) δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα ποιούς πρέπει να προασπίσει και με ποιούς πρέπει να συγκρουστεί.
    Διότι Συνάδελφοι δεν μπορείς να είσαι " και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" και μάλιστα σε περίοδο κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή