Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ
ΠΕΡΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

Πριν από ένα χρόνο, με λύπη και δυσαρέσκεια διαπιστώσαμε και πιστοποιήσαμε τον πρόχειρο και ερασιτεχνικό σχεδιασμό τους συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και γι’ αυτό προσφύγαμε στη δικαιοσύνη ως οφείλαμε θεσμικά, με στόχο την άμεση αποκατάσταση των κενών ασφάλειας, που άφηναν απροστάτευτο το σύστημα από οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Λάρισας και Αργολίδας εξακολουθούν να διεξάγουν δικαστικό αγώνα κατά της ΗΔΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΕΟΠΥΥ, κλπ., με πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων βραχυκυκλωμένων συνταγών. Έχουν κατατεθεί αντίστοιχες μηνυτήριες αναφορές στον Εισαγγελέα, με κοινοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων στο Σώμα Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από κανένα φορέα.

Απαιτήσαμε και παλέψαμε δυναμικά για ένα άρτιο, προσβάσιμο και λειτουργικό σύστημα, αντάξιο της υψηλής αποστολής του, που να έχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, τους κατάλληλους περιοριστικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα εχέγγυα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών και της ιατρικής ηλεκτρονικής σφραγίδας.

Επιμείναμε πεισματικά, γιατί προβλέψαμε την τελική κατάληξη, που δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το σκάνδαλο της υπερσυνταγογράφησης και του εκτροχιασμού του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κυρίως όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη. 

Αυτός ο αγώνας άφησε ασυγκίνητους και αδιάφορους, πολλούς φορείς της κεντρικής συνδικαλιστικής εξουσίας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που κώφευαν συνεχώς στις τεκμηριωμένες μας καταγγελίες. Δυστυχώς εισπράξαμε την απομόνωση, την χλεύη και το στίγμα των εκπροσώπων των «μεγάλων συμφερόντων» στο χώρο της Υγείας.


Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρει τεράστιες ευθύνες, τις οποίες οφείλει άμεσα να αναλάβει.


Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών θέτει στη διάθεση οποιασδήποτε δημόσιας αρχής τα αποδεικτικά στοιχεία που έχει συλλέξει για τα προβλήματα ασφαλείας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Απόστολος Σωτηρούδης             Ανδρέας Μαζαράκης


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Αναπλ. Υπουργό Υγείας κ. Σαλμά, 2.Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη, 3. ΠΙΣ,
4. Ιατρικοί Σύλλογοι χώρας, 5. Μέλη μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου