Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Με απεργίες υποδέχονται γιατροί και νοσηλευτές τον νέο υπ. Υγείας Μάκη Βορίδη



Πανελλαδική απεργία στις 18 Ιουνίου θα πραγματοποίησουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές με αποφάσεις της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σχεδόν μία εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές προχωρούν σε κινητοποιήσεις. Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ συμμετέχει στις 11 Ιουνίου στην κινητοποίηση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Επιπλέον η ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της, αποφάσισε τα εξής:

1. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σωστή αντιμετώπιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, του εργαστηριακού ελέγχου και της νοσηλείας των ανασφάλιστων κατοίκων της χώρας, μαζί με τους άλλους Κοινωνικούς Φορείς και τα Κοινωνικά Ιατρεία- Φαρμακεία και καλεί τις Ενώσεις να ορίσουν ημερομηνία διαμαρτυρίας σε συννενόηση με την ΟΕΝΓΕ.

2. Συντονίζει τον αγώνα Ενώσεων που κινητοποιούνται για την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών και προχωρά τη διαδικασία προσφυγής στο ΣτΕ για το θέμα του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου.

3. Συμμετέχει στον πανευρωπαϊκό συντονισμό αλληλοενημέρωσης και δράσης των Ομοσπονδιών και Ενώσεων Γιατρών από τα ευρωπαϊκά κράτη με στόχο την υγεία ως δημόσιο αγαθό.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ στη συνεδρίαση του κατέληξε στα εξής συμπεράσματα μεταξύ άλλων:

1. Η διάλυση της Βουλής, ανάμεσα στις άλλες επιπτώσεις, ανέστειλε και τη συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την προσαρμογή του εθνικού δικαίου στις κοινοτικές οδηγίες για τη μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων, για ρυθμίσεις σε θέματα ψυχικής υγείας, για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, για ειδικότητες, για το ΕΚΑΒ, για νοσήλια εξωτερικού, για τα φαρμακεία κ.ά. Το πιο σημαντικό είναι ότι ματαίωσε τη συζήτηση των προτάσεων που κατέθεσε η ΟΕΝΓΕ για το καυτό πρόβλημα των εφημεριών με συγκεκριμένες προτάσεις για τη στελέχωση των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και την εύρυθμη λειτουργία τους, παρά το γεγονός ότι επίκειται παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά το ανώτερο όριο εβδομαδιαίας απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών.

2. Στο επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονταν και δυο εντελώς απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές: η εφαρμογή ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, με τις εκρηκτικές ελλείψεις προσωπικού- υγειονομικού υλικού-αντιδραστηρίων – φαρμάκων- ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και η μετακίνηση του ορίου συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ στα 67 έτη. Η ΟΕΝΓΕ απορρίπτει απερίφραστα και τις δύο παραπάνω ρυθμίσεις.

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ εκτιμά ότι "στα πλαίσια της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής και της ανεπαρκούς χρηματοδότησης του ΕΣΥ και του Π.Ε.Δ.Υ., δεν μπορεί να υπάρξει αντιμετώπιση των αναγκών για επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, φαρμακευτικής κάλυψης των ανασφάλιστων, αλλά και των ασφαλισμένων πολιτών. Θα υπάρχουν μόνον «πυροτεχνήματα» και ισοπεδωτικές, προς τα κάτω, υπηρεσίες υγείας για όλους, με καθηλωμένες τις δημόσιες δαπάνες υγείας στα όρια που απαιτεί η τρόικα και με συρρικνωμένο το ΕΣΥ και το Π.Ε.Δ.Υ. στα όρια της κατάρρευσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου