Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Ιατροί Πάτρας: 6.500 ιατρεία και εργαστηριακές μονάδες απειλούνται με κλείσιμο



health view.gr

Την απογοήτευση και την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι γιατροί της Πάτρας, διότι όπως τονίζουν, μετά από ένα μεγάλο κύκλο διαπραγματεύσεων του ΠΙΣ, της ΠΕΔ και των επαγγελματικών ενώσεων (ΠΟΣΙΠΥ, ΠΟΣΚΕ) με το Υπουργείο Υγείας, όπου καταναλώθηκαν εργατοώρες αναλύσεων και επεξηγήσεων για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι, οι υπουργικές αποφάσεις υπ’αριθμόν ΦΕΚ 2243Β’ και 2247Β’ εμπεριέχουν άρθρα που απέχουν μακράν από την αρχική συμφωνία με τον πρώην Υπουργό Υγείας και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Η πληθώρα των περιοριστικών μέτρων και των απανωτών τριπλών / τετραπλών «κουρεμάτων», δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην ορθή άσκηση της ιατρικής σημειώνει ο ιατρικός σύλλογος Πατρών αναφέρoντας τα εξής:

Για τους εργαστηριακούς ιατρούς, η επιβολή κλιμακωτού rebate από τα πρώτα 500 ευρώ κρίνεται ακραία, καθώς τα εργαστήρια έχουν ανελαστικό κόστος για τη διασφάλιση της ποιότητας (αναλώσιμα αντιδραστήρια, ποιοτικό έλεγχο, συντήρηση ιατρικού εξοπλισμού), και ουσιαστικά πρόκειται για εξαναγκασμό σε «επιστροφή» από το αναγκαίο κόστος ασφαλούς λειτουργίας. Εξίσου απαγορευτική είναι, μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ατομικού ορίου, η ένταξη στη ζώνη του ατομικού clawback.

Για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, καθίσταται ανέφικτη η εκτέλεση οποιασδήποτε ιατρικής - παρακλινικής πράξης ασφαλισμένων ΕΟΠΥΥ, καθώς η πολλαπλή εφαρμογή κουρεμάτων ( ατομικό όριο + περικοπή 40% στην αυτοπαραπομπή + κλιμακωτό rebate που αγγίζει το 60% + clawback ), ουσιαστικά αποστερεί από το θεράποντα ιατρό τη νόμιμη αμοιβή του και πιθανά τον υποχρεώνει να καταβάλει χρήματα ο ίδιος για την εκτέλεση της εξέτασης του ασφαλισμένου, εάν συνυπολογιστούν και οι φορολογικές υποχρεώσεις !!

Η αναδρομικότητα στην εφαρμογή του ατομικού ορίου ανά πάροχο από 01-01-2014 αποτελεί πράξη «υφαρπαγής» χρημάτων από τους συνεργαζόμενους ιδιώτες παρόχους που εξυπηρέτησαν την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στον ιδιωτικό τομέα, κατά την μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ. Το κόστος της μεταρρύθμισης αναγνωρίστηκε από τον πρώην Υπουργό, με γραπτή δέσμευση κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού με ποσό της τάξεως των 40-50 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Οι συνταγογραφικές οδηγίες είναι επιστημονικά ανεπαρκείς, αναχρονιστικές, άκρως περιοριστικές και δεν έχουν καμία σχέση με τις κατευθυντήριες οδηγίες που παραδόθηκαν στο ΥΥΚΑ.

Ο προϋπολογισμός ανά νομό δείχνει να αδικεί νομούς που δέχονται πληθυσμό για υγειονομική κάλυψη από άλλους νομούς, που στερούνται αντίστοιχων τεχνολογικών υποδομών. Υπενθυμίζουμε ότι ο νομός Αχαΐας υποστηρίζει υγειονομικά τη νοτιοδυτική Ελλάδα.

Οι γιατροί αποδέχονται την αναγκαιότητα ενός περιορισμένου κλειστού προϋπολογισμού ανά νομό και ανά πάροχο ως λύση έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου ορίου λειτουργίας των ατομικών ιατρείων σημειώνοντας ότι αποτελεί ορθό μέτρο πάταξης της προκλητής ζήτησης και της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Η αντίρρηση τους όμως συνίσταται στο ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το ΥΥΚΑ, σοβαρές προτάσεις απερρίφθησαν, όπως η εφαρμογή ηλεκτρονικής κάρτας υγείας με ετήσιο ατομικό όριο ανά ασφαλισμένο, που θα περιόριζε και την οποιαδήποτε κατάχρηση ή υπέρβαση.

Τέλος στην επιστολή τους προς τον υπουργό απευθύνουν έκκληση στον κο Βορίδη να επανεξετάσει τις δύο αποφάσεις που εξέδωσε επισημαίνοντας τα εξής:

κ. Υπουργέ,

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε με τη δέουσα προσοχή τις προφανείς αδικίες που εμπεριέχονται στις δύο περιγραφείσες Υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν ανεδαφικές συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας 6500 ιδιωτικών ιατρείων και εργαστηριακών μονάδων, γεγονός που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

7 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΟΓΓΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΠΛΑΦΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συναδελφε οι ανωτερω μιλανε για νεες διαπραγματευσεις και εσυ ψαχνεις τα νουμερα.Τι να τα κανεις ετσι κι αλλιως δεν θα σου περισευει τιποτε κερδος μηδεν θα δουλευεις για Ι.Ε-ΙSO-ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ-ΕΝΟΙΚΙΑ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.Βαλτα κατω και εαν εχεις κερδος να μας πεις τον τροπο.

      Διαγραφή
    2. Σωστος. Και εγω θελω να μαθω αυτον τον μαγικο τροπο!

      Διαγραφή
  2. Εδω καταστρεφομαστε...αναδρομική ισχύ το πλαφόν τώρα που ήδη έχουμε εκτελέσει τα παραπεμπτικα κ έχουμε πληρωσει απο τη τσέπη μας τις εξετασεις των ασθενών;θα τρελαθω με τη παράνοια!!!!!ξυπνηστε ....είναι παράνομο .ξυπνηστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοβαρα τωρα.Δεν θα γινει καμιά κινητοποιηση; Είμαστε απίστευτοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΙΑ ΚΕΡΔΟΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ? ΟΙ ΚΟΜΜΩΤΡΙΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 50 ΕΥΡΩ ΤΗ ΒΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΨΑΛΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΟΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΜΕΤΡΑΤΕ ΤΑ ΚΕΡΜΑΤΑ ΤΟΥ 15%. ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΩΝ 30000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ. ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ ΚΡΙΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αναδρομικό πλαφον !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! είμαστε τα μεγαλύτερα κορόιδα !!!!!!!!!!!!
    Θα προτιμούσα να το ονομάσουνε το κούρεμα claw back κλπ κλπ αλλά αναδρομικά πλαφόν???
    ΚΟΡΟΙΔΑΑΑΑ είμαι σίγουρος ότι γελάνε μαζί μας.Ωραίος ο υπουργός βάζει τα κορόιδα να δουλεύουν πληρώνοντας και από πάνω και αυτός καααααθεεετααιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή