Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Ελλείψες γιατρών: Οι ξαπλώστρες αναστενάζουν, το ίδιο και οι πολίτεςστα νησιά μας

Μπορεί το διάστημα αυτό η Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά μας να επαινούνται από τον παγκόσμιο τύπο για τις θάλασσες και τα ηλιοβασιλέματα σκορπίζοντας για ακόμη μία φορά χαμόγελα ότι «Greece is back», οι τουρίστες όμως, Έλληνες και ξένοι, βιώνουν καθημερινά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό στις περιοχές που παραθερίζουν. 
Τι και αν οι ξαπλώστρες αναστενάζουν, το επίπεδο μιας πολιτισμένης χώρας φαίνεται πρωτίστως από το τι συμβαίνει στην δημόσια υγεία. Πολυιατρεία και Κέντρα Υγείας σχεδόν αφημένα και ακάλυπτα από αναγκαίους γιατρούς και ενώ τώρα που είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να είναι στελεχωμένα, οι ελλείψεις δυστυχώς είναι τεράστιες.
Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, το ΕΣΥ νοσεί πραγματικά στα νησιά, ενώ με άφαντους γιατρούς και σοβαρές ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, μόνιμοι κάτοικοι και τουρίστες έχουν υποβιβαστεί σε ασθενείς Β΄ κατηγορίας.
Εν τω μεταξύ, μόλις πριν δύο ημέρες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, αναφέρθηκε με έμφαση στην δημιουργία μιας Task Force για το Αιγαίο, μιας ομάδας κρούσης δηλαδή, η οποία θα επεμβαίνει επικουρικά προκειμένου να λύνει προβλήματα. Στην Ομάδα αυτή, θα συμμετέχουν γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, διασώστες, κοινωνικοί λειτουργοί.


Στα πλαίσια αυτά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων, σχεδιάζει την επιστράτευση συνταξιούχων γιατρών στα αγροτικά ιατρεία της νησιωτικής χώρας, ενέργεια, η οποία όμως θα είναι εθελοντική. Στα πλαίσια πάντα υποστήριξης της προσπάθειας αυτής, οι εν λόγω γιατροί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα έχουν την δυνατότητα και συνταγογράφησης.
Ο κ. Γρηγοράκος βρίσκεται διαρκώς σε συσκέψεις και επαφές με την 2η Υγειονομική Περιφέρεια προκειμένου να βρίσκεται κοντά και να αφουγκράζεται τα προβλήματα δίνοντας λύσεις, ενώ όπως έχει ανακοινώσει έχει δώσει εντολή για άμεση πρόσληψη γιατρών οι οποίοι έχουν περάσει από τις σχετικές κρίσεις. Χθες πάντως, ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις 112 επικουρικών γιατρών οι οποίοι θα πληρώσουν τις κενές θέσεις στο ΕΣΥ όλης της επικράτειας.
Μεταξύ των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που καταγράφονται, σύμφωνα με τα ΝΕΑ, είναι η Μύκονος η οποία έχει έλλειψη σε ορθοπεδικό γιατρό, την ώρα που το νησί επισκέπτονται κάθε χρόνο 1,5 εκατ. τουρίστες, η Πάρος, όπου λείπουν δύο αγροτικοί γιατροί, ενώ δεν έχει επίσης συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ παιδίατρο, ουρολόγο γυναικολόγο, η Σύρος, η οποία πάσχει από επικουρικό παιδίατρο, η Σαντορίνη χωρίς καρδιολόγο, τα Χανιά με χαλασμένο τον μοναδικό αξονικό τομογράφο, η Ρόδος χωρίς παθολόγο, νευρολόγο και ψυχίατρο, ενώ σε τραγική κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκεται η Αμοργός η οποία δεν έχει παιδίατρο, παθολόγο και νευρολόγο, και αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εξετάσεις αίματος γίνονται στην Νάξο.


5 σχόλια:

  1. Εφόσον οι συνάδελφοι προτιμούν να μεταναστεύουν στο εξωτερικό,από το να επανδρώνουν κάποια θέση ιατρού ΕΣΥ στην λεγόμενη ελλαδική περιφέρεια...
    Πιστεύουμε βέβαια τα λόγια του κ.ΥΥ ότι ''θέσεις ιατρών υπάρχουν, αλλά επιθυμία ιατρών να υπηρετήσουν σ'αυτές τις θέσεις δεν υπάρχει!''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Β-ΔΙΑΛΟΓΗΣ Η Γ-ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Η ΑΛΛΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ. ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΝΑΣ Η ΔΥΟ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΥΓΙΕΙΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΠΙ 24 ΩΡΕΣ 365 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Η ΑΛΛΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΘΕΛΓΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Αγγλια πχ, που πληρωνει καλα, μπορει και προσελκυει ιατρους απο παντου, για το καθε χωριουδακι της....αλλα η Ελλαδα με τους πρωην αεριτζηδες νυν κρατικοδιαιτους παμπλουτους προεδρους σε επιτροπες με ταμπελες βαρυγδουπες για να κοροιδευονται οι αδαεις, και τις τσουλαρες διμετρες γραμματεις με το υφος μαριας Αντουανετας, που να φτασει το χρημα να πληρωθουν εστω με ενα βασικο μισθουλακο πεινας, οι απαραιτητοι ιατροι που χρειαζονται.

    Αφηστε λοιπον τις επιτροπες, και τις διμετρες μοντελες για τα πρωιναδικα, και δωστε κανα φραγκο ρε τσιγκουνηδες για να χει ο λαος που δε σας εχει στησει στα 9 μετρα, δωρεαν ιατρους παντου, καλοπληρωμενους απο το αιμα του αδικως φορολογουμενου πολιτη.

    Πρεπει δηλαδη να σας το επιβαλλει καποιος με στολη σε εσας τους πολιτικους νανους, τους απαιδευτους, αναισθητους υποτακτικους στους φεουδαρχες εντος και εκτος, για να πληρωσετε ιατρους να καλυπτουν ιατρικα ολη την Ελλαδα, χωρις να πληρωνει ο κοσμακης, ΠΑΛΙ απο το υστερημα του?

    Να πουλησετε, η να ξενοικιασετε τα πανακριβα κτιρια του ΕΟΠΥΥ σαχλομαγκες, και να βαλετε τα γραφεια σας σε τσαντιρια, και να εξοικονομησετε λεφτα, για ιατρους, και στο τελευταιο χωριουδακι, και νησακι της Ελλαδας...προσκυνημενοι, ε προσκυνημενοι. Σηκωστε λιγο κεφαλι και βγαλτε τις γραβατες και τα σακκακια, και γινετε απλοι, και θα δειτε πως θα το αναγνωρισει ο κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν υπήρχε η στολή,όπως λες ανώνυμε 12:09, τα περισσότερα σε σχέση με σήμερα ήταν καλύτερα!
    Κυρίως η αξιοπρέπειά μας,είχαμε αρχές,ηθική...δεν είμαστε αυτά τα μεταπολιτευτικά δίποδα,κοινώς λεγόμενα ''λαμόγια''...από 'κει ξεκινάνε όλα...
    ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΣΤΟΛΗ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ...
    ΜΕ ΤΙΣ ΖΗΤΩΚΡΑΥΓΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ!!!
    ΑΡΑ Ή ΣΙΩΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΜΕΝΟΥΜΕ Ή ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ...ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχομαι ο,τι χειροτερο απο υγειονομικης πλευρας στους κατοικους των νησιων ,δεδομενου οτι συνεχιζουν να στηριζουν τα κομματα της συγκυβερνησης και δεν ξυπνανε απο τις τεραστιες ελλειψεις και δυσλειτουργιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή