Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΠΟΣΚΕ: ΜΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ REBATE ΚΑΙ CLAWBACK ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 12-ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΤΗΛ.210-9959181,FAX:210-9916854

ΑΘΗΝΑ 29/8/2014

ΘΕΜΑ: ΜΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ REBATE ΚΑΙ CLAWBACK ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την έκδοση των τελευταίων υπουργικών αποφάσεων έχουν γίνει έντονες πιέσεις εκ μέρους της ομοσπονδίας μας αλλά και από άλλους φορείς για την τροποποίηση αυτών και ιδίως για την κατάργηση των εξοντωτικών rebate που έχουν τεθεί.

Οι πιέσεις αυτές όπως φαίνεται δείχνουν ότι υπάρχει μια θετικότερη προσέγγιση του Υπουργείου Υγείας ως προς την κατάργηση του 2ου rebate για τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, αφού τέθηκε από την ομοσπονδία μας ότι η παραμονή του θα σημαίνει τον αφανισμό των κλινικοεργαστηρικών ιατρών και την μαζική φυγή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Προ έτους που είχε προκύψει αντίστοιχο θέμα και με την πρώην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έγινε κατανοητό το αίτημά μας και δεν ίσχυσε το 2ο rebate.

Πιστεύουμε ότι και η τωρινή ηγεσία θα κατανοήσει το δίκαιο αίτημά μας και αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις της για την λήψη και των δικών μας αποφάσεων.

Παράλληλα ζητούμε την παραμονή του αρχικού rebate στο 30% και άνω των 1.000 ή 1.500 ευρώ όπως ίσχυε ως τώρα και με το οποίο έγινε σημαντική οικονομία στον ΕΟΠΥΥ.

Αίτημά μας είναι κάθε παραπεμπτικό που παράγεται και εκτελείται, να πληρώνεται βάσει του κρατικού τιμολογίου. Σε περίπτωση αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ λόγω συμπληρώσεως του ατομικού ορίου ανά πάροχο να δίνεται η δυνατότητα λήψης της αμοιβής ιδιωτικά για κάθε ιατρική πράξη που εκτελείται.

Η εφαρμογή των οδηγιών συνταγογράφησης που έχουν δώσει στο Υπουργείο Υγείας οι επαγγελματικές ενώσεις και που δεν έχουν καμία σχέση με αυτές που έχει αναρτήσει το Υπουργείο Υγείας, θα μειώσουν την προκλητή ζήτηση χωρίς όμως να υποβαθμίσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς αφού στηρίζονται αμιγώς σε επιστημονικά κριτήρια και όχι λογιστικά.

Καλούμε την ύστατη στιγμή την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλογιστεί τις ευθύνες της για να μη διαλυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, προς όφελος των ιατρών και των ασθενών.

Σας καλούμε όλους σε εγρήγορση και ετοιμότητα για την περαιτέρω αντίδρασή μας 

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν Γραμματέας

Φ.Ν. Πατσουράκος        Αναστάσιος Δ. Τσάτσος

10 σχόλια:

  1. Ωραια κε Πατσουρακο, το 2ο redate θα το παρουν πισω..με αυτον τον τραγελαφο με τον αριθμο των εξετασεων τι θα γινει? Που μπορουμε απο τα βιοχημικα (κωδικοι απο 13) να γραφουμε μονο 9 την φορα? Σε ασθενεις με πολλαπλα προβληματα οπως οι καρδιολογικοι ( συνηθως υπερτασικοι νεφροπαθεις διαβητικοι υπερλιπιδαιμικοι) που παιρνουν πολλαπλη φαρμακευτικη αγωγη με πολλαπλες πιθανες παρενεργειες !!!!! Οι χοληστερινες μαζι με διερευνηση ηπατικης και μυικης τοξικοτητας και εκλεισε το παραπεμπικο..!!!! Τα νεφρα , τους ηλεκτρολυτες, το σακχαρο????? δεν χρειαζονται???? Η να τους στειλουμε στον παθολογο να γραψει τα υπολοιπα? Θα κανουμε τους ασθενεις μπαλακι να πηγαινουν περα δωθε? Η θα τους αφηνουμε στην τυχη τους? Η θα πληρωνουν τα υπολοιπα? Ακουω ιδεες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε εύλογη η απορία σου και σε τιμά η ευαισθησία σου για τον ασθενή σου! θα ήθελα όμως την ίδια αγωνία να εξέφραζες και για το συνάδελφο εργαστηριακό ιατρό που εκτελεί χωρίς αμοιβή τα σεντόνια των εξετάσεων που συνταγογραφούν οι γραμματείς σας δίκην ιατρών. Κάνω λάθος;

      Διαγραφή
  2. Ή καλύτερη ιδέα συνάδελφε είναι να πληρωνουν τις εξετάσεις τα εργαστήρια όπως τώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ημιμαθεια ειναι χειροτερη της αμαθειας τελικα.
    Το ΦΕΚ δεν απαγορευει σε κανεναν κλινικο να γραφει εξετασεις.Απλα βαζει περιορισμο στο τι θα πληρωσει στους ιδιωτες παροχους.
    Θελεις να γραψεις 20 βιοχημικες;Οι πρωτες 9 θα ειναι σε ενα χαρτί οπου θα εκτελουνται σε ιδιωτη παροχο και οι υπολοιπες 11 σε αλλο χαρτι οπου θα αναγραφει οτι αυτες οι εξετασεις ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΠΑΡΟΧΟ.
    Που ειναι το κολλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ που τα γράφεις αυτά δεν παίρνεις δεκαρικάκι για να τα γράφεις. Τα έξοδά σου... το χαρτί! Εγώ ως μικροβιολόγος με πολλαπλάσια έξοδα, να περιμένω τον ΕΟΠΠΥ να με πληρώσει μετά από 150 χρόνια. Καλομάθατε τα πελατάκια σας νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κόλλημα του συναδέλφου είναι μην τυχόν και κάποιος από τους ασθενείς του πληρώσει από την τσέπη του καμιά εξέταση,ενώ θα έπρεπε να τις κάνει τζάμπα ο μα... ο μικροβιολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείται! !! Γιατί μετά ο πελάτης θα κατηγορήσει τον γιατρό του ότι του κοστίζει πολύ και θα χάσει τον πελάτη. Ενω αν τα κάνει τζάμπα ο μ...ας ο μικροβιολογος ολοι κάνουν την δουλειά τουε.Οτι σε λίγο δεν θα υπάρχει μικροβιολογος αφού θα εχουν χρεοκοπήσει όλοι δεν το σκέφτονται οι καλοί συνάδελφοι και τοτε θα δείτε τι ιατρική θα ασκείτε και πόσο θα κοστίζουν οι εξετάσεις. ..

      Διαγραφή
    2. Έξω από τον εοπυυ όλοι , και μην κατηγορούμε ο ένας τον άλλο επιτέλους.
      αλλιώς περιμένετε από τον κλινικό ιατρό να μας λυπηθεί και να γράψει κανένα ελεύθερο...
      σε ποιον? στον πολίτη που πυροβολείτε από παντού?
      έξω από τον εοπυυ λοιπόν όλοι αναλυτική απόδειξη και πληρωμή του ασθενούς απο το ταμείο του κι όταν λέμε όλοι...... όλοι ... αλλιώς μοιρολογήστε , τσακωθητε , και παρακαλάτε για καλλίτερες μέρες...

      Διαγραφή
  6. Πάντως σήμερα 01/09/2014 εγά είδα παραπεμπτικό (σημερινό) δίχως τα προβλεπόμενα όρια του κόφτη.Θωμόπουλος Ιωάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προσωπικά είμαι σε περιοχή που με εχουν ταράξει κάποιοι "συνάδελφοι" κλινικοί σε 0% συμμετοχή!! ακόμα και για ένα PSA!! μην τυχόν και πληρώσει 2 ευρώ !! ο ασθενής. Σημειωτέον ότι οι κύριοι είναι μή συμβεβλημμένοι!! όταν τους είπα μα καλα ούτε 2 ευρώ να μην πληρώνομαι μου ειπαν με υφος: αν θέλεις βγες από τον εοπυυ!! Εσείς κύριοι εκτός Εοπυυ γιατί τον χρησιμοποιείτε??κάνετε τους ωραίους στους ασθενείς σας ?? άρχισα να τους δίνω απαντήσεις μετά απο μια εβδομάδα!! και βρήκα λίγο την υγειά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή