Η παροχή των 6 ευρώ σε κάθε πολίτη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν επαρκεί ούτε για την αγορά του απαραίτητου αριθμού από οδοντόβουρτσες που χρειάζεται κάθε ασθενής ετησίως.
ρον άδωρον είναι για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ η “δωρεάν” οδοντιατρική περίθαλψη που εξαγγέλθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Τα 60 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του Οργανισμού είναι υποπολλαπλάσια των ετήσιων δαπανών οδοντιατρικής φροντίδας στην Ελλάδα, οι οποίες εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 980 εκατομμύρια ευρώ.
Με το εγκριθέν ποσό, αντιστοιχούν μόλις 6 ευρώ ανά ασφαλισμένο, τα οποία δεν επαρκούν ούτε για αγορά...οδοντόβουρτσας.
Ακόμη και έτσι, τα ελάχιστα αυτά χρήματα, που έχουν προϋπολογιστεί για το 2014, δεν έχουν καν εκταμιευτεί!
Τα παραπάνω καταγγέλλει το προεδρείο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ), τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ παραπλανά τους ασφαλισμένους με τα περί "δωρεάν οδοντιατρικής περίθαλψης"...
Η Ομοσπονδία συμμετείχε σε διάλογο με τον ΕΟΠΥΥ, κατά τη διάρκεια του οποίου προτάθηκε “ρήτρα οδοντιατρικής περίθαλψης”, η οποία πρέπει να ανέρχεται στο 5% του προϋπολογισμού του Οργανισμού.
Από τα 6 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού, δηλαδή, έπρεπε να διατίθενται 300 εκατομμύρια για την οδοντιατρική φροντίδα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του.
Αντ΄ αυτού, ο ΕΟΠΥΥ προσήλθε στο διάλογο, αντιτείνοντας ένα ποσό ύψους 60 εκατομμυρίων:
Σε απλά μαθηματικά – αναφέρει το προεδρείο της ΕΟΟ – σημαίνει 6 ευρώ ανά ασφαλισμένο ετησίως (στην περίπτωση που θεωρηθεί πως οι ασφαλισμένοι του ανέρχονται αριθμητικά στα 10 εκατομμύρια).
Οδοντόβουρτσα
Με άλλα λόγια, η παροχή των 6 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε πολίτη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν επαρκεί ούτε για την αγορά του απαραίτητου αριθμού οδοντόβουρτσας που χρειάζεται κάθε ασθενής ετησίως.
Επιπροσθέτως, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας δεν προσφέρει εν τέλει δωρεάν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αφού, προβλέπουν ιδιωτική δαπάνη-συμμετοχή του ασφαλισμένου από 20% - 70%...
Επιπλέον, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αποκλείονται από σημαντικές παροχές θεραπευτικών υπηρεσιών, όπως είναι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, η οποία σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, απορρύθμιση σακχαρώδη διαβήτη και γέννηση ελλιποβαρών νεογνών.
Αποκλείονται, επίσης, από ενδοδοντικές θεραπείες πολύρριζων δοντιών και εργασίες ακίνητης προσθετικής αποκατάστασης (στεφάνες και γέφυρες).
Δ.Κ. - IATRONET
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου