Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Οι Καρυάτιδες αποκαλύπτουν όλη τους την ομορφιά

Newsbomb 

Από την πρώτη στιγμή, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο «φως» τα δυο γλυπτά, ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα ενθουσιάστηκε από το μεγαλείο τους και τις λεπτομέρειες τους.

Σήμερα όμως, μετά τη δημοσίευση των νέων φωτογραφιών που δείχνουν τις δυο γυναικείες μορφές σε όλο τους το μεγαλείο, παραμιλά όλη η υφήλιος.

Το μεγαλείο των δύο Καρυάτιδων αποκαλύφθηκε πλήρως και οι νέες φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού, κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας διθυραμβικά σχόλια από τα πιο έγκυρα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι διαστάσεις των γλυπτών

Οι δύο Καρυάτιδες έχουν ύψος 2,27 μ., φορούν ποδήρη χιτώνα και μακρύ κροσσωτό ιμάτιο με πλούσιες πτυχώσεις, φέρουν κοθόρνους, οι οποίοι είναι διακοσμημένοι με κόκκινο και κίτρινο χρώμα, ενώ τα ακροδάχτυλα των ποδιών τους έχουν αποδοθεί με εξαιρετική λεπτομέρεια.

Οπως αναφέρει η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, οι Καρυάτιδες στέκονται επάνω σε μαρμάρινα βάθρα μήκους 1,33 μ. και πλάτους 0,68 μ., τα οποία έχουν αποκαλυφθεί, προς το παρόν, σε ύψος περίπου 0,30 μέτρων. Η όψη των βάθρων είναι διαμορφωμένη με στέψεις και ορθοστάτες. Ακολουθούν δηλαδή, τον τύπο της μαρμάρινης επένδυσης των τοίχων όλων των θαλάμων. Η απόσταση μεταξύ των δύο βάθρων είναι 1,68 μ., όσο και το θυραίο άνοιγμα του πρώτου διαφραγματικού τοίχου με τις Σφίγγες. Στην επιφάνεια του βάθρου της ανατολικής Καρυάτιδος, διακρίνεται κόκκινο χρώμα. Επίσης, κατά την αφαίρεση της αμμώδους επίχωσης πλησίον των Καρυάτιδων βρέθηκαν τμήματα των χεριών τους.

Η πλήρης αποκάλυψη των Καρυάτιδων δεν είναι η μοναδική, καθώς στον τρίτο θάλαμο εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στο βόρειο τοίχο του, με τον γεωτρητικό δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με χειροκίνητο γεωτρύπανο.


Σοβαρές ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο

Νωρίτερα, η Λίνα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο στο μνημείο. Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας την Κυριακή το πρωί στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», τόνισε ακόμη ότι τα ευρήματα του μνημείου «θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα».

Είσοδος στον τρίτο θάλαμο

Η πρόσβαση στον τρίτο χώρο του μνημείου για την τοποθέτηση αντιστήριξης- υποστύλωσης και η συνέχιση της ανασκαφικής διαδικασίας προετοιμάζεται συστηματικά με παράλληλες ενέργειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αποφασίστηκε από την διεπιστημονική ομάδα η είσοδος στον τρίτο χώρο, να μην γίνει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά δια της αρχαίας εισόδου.


Επομένως, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία θα αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.

Οι αρχαιολόγοι τονίζουν πως θα ενισχυθεί η αντιστήριξη στο δεύτερο χώρο, σε κατώτερη στάθμη, ώστε να αναληφθούν οι πρόσθετες εξωτερικές ωθήσεις γαιών, μετά από την απομάκρυνση της επίχωσής του.

Προετοιμάζεται δάπεδο εργασίας, με την απομάκρυνση χώματος από τον δεύτερο χώρο, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος μεγάλου μήκους μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης και υποστύλωσης του τρίτου χώρου. Επίσης θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου