Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Έρχεται φρένο στα «δωράκια»-«ταξιδάκια» των γιατρών δια χειρός φαρμακοβιομηχανίας! Τι ετοιμάζεται



Γράφει: Δωροθέα Γαληνού
Healthreport.gr

Ποιος δε γνωρίζει το περίεργο «πάρε-δώσε» μεταξύ φαρμακευτικών επιχειρήσεων και γιατρών που γίνεται συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πολυτελή ταξίδια μετά τέκνων και συζύγων, δωράκια κάθε λογής, αλλά και διευκολύνσεις που μόνο αθώες δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.

Για χρόνια φαρμακευτικές εταιρείες έδιναν το …κατιτίς τους σε γιατρούς για να έχουν πιο ευνοϊκή μεταχείριση τα φάρμακα τους. Να συνταγογραφούνται δηλαδή με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι του ανταγωνιστή.

Το παιχνίδι έκανε καλό και στις δύο πλευρές. Οι μεν φαρμακευτικές εταιρείες έβλεπαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται με τις πωλήσεις των φαρμάκων, οι δε γιατροί έβλεπαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να «φουσκώνουν».

Μάλιστα μέσα στα δωράκια που απολάμβαναν και σε κάποιες περιπτώσεις απολαμβάνουν ακόμη και σήμερα, ήταν και τα πολυτελέστατα ταξίδια στο εξωτερικό με τη συνήθη δικαιολογία των συνεδρίων.

Βέβαια υπήρχαν και εκείνα που είχαν ως προκάλυμμα μια …επιστημονική συνάντηση η οποία τύχαινε όμως να πραγματοποιείται σε κάποιον εξωτικό προορισμό.

Μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο είχε προκληθεί σάλος όταν αποκαλύφθηκε πως γνωστή εταιρεία είχε οργανώσει ένα τέτοιο …επιστημονικό ταξίδι στις …φτωχικές Σεϋχέλλες.

Οι γιατροί που συμμετείχαν (περίπου 20) αφού περιηγήθηκαν στις …επιστημονικές παραλίες των Σεϋχελλών, ενημερώθηκαν και για τα φαρμακευτικά δρώμενα της εταιρείας.

Για να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, στην Ευρώπη ελήφθησαν μέτρα.

Ήδη ο EFPIA ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων έχει υιοθετήσει αυστηρές οδηγίες για τις παροχές προς τους γιατρούς.

Αντίστοιχα αναμένεται να κινηθεί υποχρεωτικά και ο ελληνικός ΣΦΕΕ, αφού ετοιμάζεται σχέδιο για τον περιορισμό των παροχών προς τον ιατρικό κόσμο.

Ειδικότερα από 1.1.2015 θα ξεκινήσει επίσημα η καταγραφή όλων των παροχών σε γιατρούς και φορείς, όπως συμμετοχές σε συνέδρια, χρηματοδοτήσεις, επιστημονικά δώρα κ.α.

Όλα τα δεδομένα θα αποθηκεύουν σε βάση δεδομένων και από 1.1.2016 θα δημοσιοποιηθούν. Αντίστοιχα θα συμβαίνει από κει και πέρα κάθε μήνα.

Στα στοιχεία θα έχουν πρόσβαση οι πάντες καθώς θα αναρτώνται σε ειδική ιστοσελίδα με το ονοματεπώνυμο του γιατρού και την παροχή που του δόθηκε καθώς και το όνομα της φαρμακευτικής εταιρείας.

Πάντως ήδη από την προηγούμενη χρονιά οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν βάλει φρένο στις ανεξέλεγκτες συχνά απαιτήσεις των γιατρών, αφού με κώδικα δεοντολογίας απαγορεύεται μεταξύ άλλων πια η φιλοξενία σε «πεντάστερα» ξενοδοχεία και σε προορισμούς τουριστικούς.

Δωροθέα Γαληνού

16 σχόλια:

  1. Τώρα, τι μπούρδες είναι αυτές; Για το δημοσίευμα εννοώ. Δηλαδή τώρα τι θέλουμε; Σε εποχή κρίσης να μην συμμετέχουν σε συνέδρια εξωτερικού οι γιατροί; Όταν η συμμετοχή και μόνο κοστίζει 1000€. Τι βλακείες για δωράκια και πράσινα άλογα... Εδώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδοτούν την εκπαίδευση των γιατρών παγκοσμίως αντί διαφήμισης... Ωραία, να μην επιδοτηθεί ο γιατρός... Ποιος θα τον επιδοτήσει... Το... κράτος; Ή θέλουμε να μην συμμετέχουν οι Έλληνες σε συνέδρια εξωτερικού; Η χολή και η ανοησία που ξεχειλίζει το δημοσίευμα είναι ενδεικτικές της χαρακτηριστικής κουταμάρας του Έλληνα δημοσιογράφου...! Να τους χαιρόμαστε για... την αντικειμενική τους ενημέρωση...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και το δικο σου σχολιο ξεχειλιζει ανοησια εκτος και αν εισαι πολυ νεος και δεν ξερεις το τι γινοταν και το τι γινεται ακομα.Χρειαζονται πολυ αυστηρα μετρα για την εκπαιδευση των γιατρων που αναφερεις και την επιδοτηση της.Καλως βαζουν ορια για να μην πηγαινουν οι ιδιοι και οι ιδιοι αναλογα με το ποσο γραφουν.Την επιλογη των γιατρων δεν θα επρεπε να την
      κανουν οι φαρμακευτικες αλλα οι επιστημονικες εταιρειες.Και πολλα αλλα που θα πρεπει να διορθωσουν μεχρι να ειναι ανεκτη η κατασταση.

      Διαγραφή
  2. αλλου αποσκοπει τοδημοσιευμα χειραγωγιση της κοινης γνωμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την περίπτωση συνάδελφε να μη σε επιδοτήσει κανείς την έχεις σκεφτεί? φαντάζομαι πως όχι.
    Την περίπτωση να πληρώσεις ? γίνε λοιπόν υποχείριο του κάθε φαρμακά. Η σαπίλα έχει διαβρώσει και το μυελό των οστών! η συναλλαγή και η διαφθορά θεωρείται δεδομένη και αυτονόητη! το κακό είναι ότι όπως πάντα μας παίρνει όλους η μπάλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πές τα Συνάδελφε!!!Αμάν πια με τους γιατρούς ,έχουν λυσσάξει.Και στο κατω κάτω δεν κατάλαβα ου είναι το μεμπτό να επιδοτεί η εταιρεία το γιατρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ντε? που είναι το μεμπτό να τα πιάνει κανείς απο τις φαρμακευτικές? πως θα παμε τα ταξιδακια μας? γιατι να μην τα πιανω και απο τα διαγνωστικά ? είναι δυνατό να στοχοποιούν έτσι τους ορκισθέντες στον Ιπποκράτη λειτουργούς της Υγείας?

      Διαγραφή
    2. Η χορηγία είναι πανάρχαιος Ελληνικός θεσμός. Οι περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές, ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, μας αναφέρουν , κάθε τόσο, τους χορηγούς τους. Οι χορηγοί είναι ακόμα και φαρμακευτικές εταιρείες. Μαθαίνουμε ακόμα ότι τον παρουσιαστή τάδε ντύνει η δείνα φίρμα. Ούτε το βρακί που φοράνε δεν έχουν πληρώσει!!
      Άσε που κάθε 5 λεπτά διακόπτουν για διαφημίσεις... τα διαγνωστικά που λες είναι άλλη ιστορία που μπορεί να ελεγχθεί, αλλά ΔΕΝ θέλουν. Αυτοί που τα κάνουν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη. Αν μαθευτεί για κάποιον, αυτός μεν δεν παθαίνει τίποτα, βάζουν όμως περιορισμούς για όλους.
      Αν θέλουν να αποφύγουν τις άχρηστες εξετάσεις ας πληρώσουν τους γιατρούς όπως τους πληρώνει η άλλη Ευρώπη και να τα αφήσουν αυτά. (διάβασε την πιο κάτω ανάρτηση)

      Διαγραφή
  5. Το κακό είναι η γενίκευση. Κάποιοι τα είχαν αυτά τα "δωράκια". Και ακόμα περισσότερα. Όχι όμως όλοι. Μη γενικεύουμε. Γενικά η Ελλάδα είναι η χώρα της υπερβολής σε όλα. Και στα δωράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Αδωνις ειχε προτεινει να περνουν ολοι οι γιατροι από το αστυνομικο τμημα της περιοχης τους και να εφοδιάζονται με πιστοποιητικο νομιμοφροσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχει μεμπτό - εκτός εαν, συμπτωματικώς, "προωθουνται" σκευάσματα της συγκεκριμένης εταιρείας που συμβάλλει στην "επιδότηαη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρχίζω με μια βασική αρχή. Το πρώτο κριτήριο του γιατρού για την επιλογή φαρμακευτικού σκευάσματος, είναι το όφελος του ασθενούς, διαφορετικά αμφισβητείται η επιστημονική του επάρκεια.

    Η χορηγία είναι πανάρχαιος Ελληνικός θεσμός. Οι περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές, ραδιοφώνου και τηλεοράσεως, μας αναφέρουν , κάθε τόσο, τους χορηγούς τους. Οι χορηγοί είναι ακόμα και φαρμακευτικές εταιρείες. Μαθαίνουμε ακόμα ότι τον παρουσιαστή τάδε ντύνει η δείνα φίρμα. Ούτε το βρακί που φοράνε δεν έχουν πληρώσει!!

    Η καλή σχέση του σταθμού με τον χορηγό είναι προϋπόθεση για την συνέχιση της χορηγίας. Ασφαλώς μία π.χ. είδηση που θα εξέθετε τον χορηγό, φοροδιαφυγή , εισφοροδιαφυγή κ.λ.π. ΔΕΝ θα μεταδοθεί και η ενημέρωση του κοινού θα είναι ατελής.
    Η υγεία ,όμως του κοινού, δεν θα υπονομευθεί από την σχέση χορηγού-γιατρού, βάσει της αρχής που εξέθεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η χώρα μας προσπαθεί να αναπτύξει τον συνεδριακό τουρισμό. Για την τόνωση των τοπικών κοινωνιών γίνονται συνέδρια και εκτός Αθηνών. Νομίζω ότι το ίδιο επιδιώκουν και π.χ. οι Σεϋχέλες, με οικονομικές προσφορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ειλικρινα, ντρεπομαι που σας εχω συναδελφους.. οχι κυριοι, να μην "επιδοτηθειτε" απο τις εταιρειες.. δηλ. θελετε να μου πειτε οτι δεν επηρεαζεται καθολου η συνταγογραφηση σας απο τις "επιδοτησεις"? δηλ. θελετε να μου πειτε οτι δεν αντεχει το βαλαντιο σας ενα συνεδριο στο εξωτερικο? ας μην πατε καθε χρονο.. ας μην πατε στο χιλτον, υπαρχουν άλλα καλα και οικονομικα ξενοδοχεια.. ας μην πατε με ολη την οικογενεια.. αλλα βεβαια, αμα ξοδεψουμε για την εκπαιδευση μας, πως θα μοστραρουμε την BMW? καλο θα ειναι να εχετε τον ορκο σας στο κομοδινο και να τον διαβαζετε καθε βραδυ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδελφε
      Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για την απαξίωση στην οποία μας οδηγεί η πολιτεία.

      Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για όλα τα παρακάτω:
      Γιατί καθιερώσαμε το δεκάρικο ή , δυστυχώς, και το τάλληρο, στην επίσκεψη; Για να γράφουμε , σε φάρμακα και εξετάσεις, ότι ζητήσει ο ασφαλισμένος; Προτείνω, το μέχρι πρόσφατα ισχύον , αξιοπρεπές εικοσάρικο.
      Γιατί αποδεχθήκαμε την υποχρέωση αναγραφής δραστικής ουσίας; Για να δίνουν οι φαρμακοποιοί ότι θέλουν;
      Το κίνητρο του φαρμακοποιού είναι το κέρδος. Κάποιοι, μάλιστα, προτείνουν στους ασφαλισμένους τα ακριβότερα πρωτότυπα!!
      Το κίνητρο του ιατρού είναι το όφελος τους ασθενούς, διαφορετικά αμφισβητείται η επιστημονική του επάρκεια.
      Υπενθυμίζω ότι η πολιτεία αποζημιώνει βάσει της ασφαλιστικής τιμής. Ότι και αν γράψει ο γιατρός και αν υπάρχει διαφορά , αυτή ΔΕΝ επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ. Αλλά οι ανοησίες δεν έχουν τέλος. Αναφέρομαι στα θεραπευτικά πρωτόκολλα και αφήνω σε εσάς τον σχολιασμό. Τα πρωτόκολλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι χρήσιμα εργαλεία του γιατρού. Δεν είναι νόμοι είναι βοηθήματα. Αν προσκοληθούμε αυστηρώς σε αυτά θα μετατραπούμε σε έμπειρους νοσηλευτές. Όλα αυτά ακολουθούν την προηγηθείσα πείρα που προϋπήρχε των πρωτοκόλλων.
      ...γιατί αποδεχόμαστε μηνιαίο όριο αξίας συνταγής ανά ασφαλισμένο; Ως όριο τέθηκε ο μέσος όρος συνταγής ανά ειδικότητα. Όμως ο μέσος όρος , κάθε μέτρησης, διαμορφώνεται από υψηλές και χαμηλές μετρήσεις. Αν όλοι γράφουμε κάτω από το όριο (μέσος όρος) τότε διαμορφώνεται νέος χαμηλότερος μέσος όρος ώστε να καταλήξουμε να γράφουμε μόνον ασπιρίνες.Όταν μπαίνει όριο ο μέσος όρος τότε φιλοδοξούν για μείωση 50%!!!(ζήτω η τρέλα)
      Όριο θα μπορούσε να είναι π.χ. μέσος όρος+μία σταθερά απόκλιση, για όσους γνωρίζουν στατιστική.Τότε η μείωση θα ήταν 20% κάτι εφικτό.
      Αλλά είπαμε, οι ανοησίες δεν σταματούν.....

      Παγκοσμίως δεν θα γίνονταν συνέδρια δίχως τις φαρμακευτικές εταιρείες ούτε και έρευνα. Ούτως ή άλλως η διαρκής εκπαίδευση που απαιτεί η ιατρική γίνεται με χορηγούς αυτές τις εταιρείες. Η πολιτεία προσλαμβάνει γιατρούς που, παρά τα διεθνώς κρατούντα, κάνουν οκτάωρο ιατρείο, που χρόνος για επιμόρφωση, με αμοιβές που σου είναι γνωστές. Εκτός και είσαι γόνος εύπορης οικογένειας και δεν σε αφορούν όλα αυτά. Ασφαλώς η άσκηση της ιατρικής, κατά κανόνα, δεν επηρεάζεται , από την σχέση γιατρού και χορηγού. Υπάρχουν ακρότητες ασφαλώς αλλά είναι η εξαίρεση. Μέτρον άριστον. Το κίνητρο του γιατρού παραμένει το όφελος του ασθενούς.
      να είσαι καλά

      Διαγραφή
  11. Εαν μιλαμε για εκπαιδευση που πρεπει να ειναι συνεχιζομενη για το γιατρο αυτο θα πρεπει να το
    χειριζεται η επαγγελματικη ενωση της καθε ειδικοτητας.Αυτη ειναι αρμοδια και ειναι υποχρεωτικη
    να υπαρχει και να λειτουργει σωστα θετοντας ορους και μορια για καθε συνεδριο.Επισης να επιβλεπει την παρακολουθηση και τη συμμετοχη του καθε γιατρου.Αυτη δε θα πρεπει να κανει και την επιλογη των ιατρων που θα παρακολουθησουν το συνεδριο,φροντιζοντας η ιδια για τη καλυψη
    των εξοδων απο τους χορηγους.Ετσι δεν θα ειχε εξαρτηση αμεση, ο γιατρος απο το χορηγο.Αλλα βλεπετε οτι γινεται δυστυχως, ακριβως οτι βαζει το γιατρο να γινεται υποχειριο και εργαλειο του καθε χορηγου αυτοεξευτελιζομενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...πολύ σωστά!!! Μέχρι όμως να γίνει αυτό, θα πορευόμαστε όπως τώρα. Το πόσο υποχείριο μπορεί να γίνει κάποιος είναι και θέμα χαρακτήρα. Σε αφήνω να το αναλύσεις....
      να είσαι καλά.

      Διαγραφή