Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Βορίδης: Κάνουμε αγώνα δρόμου για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων - άδικο το clawback

Τεράστια προσπάθεια γίνεται στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να καταβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ για το 2011 και με στόχο να πληρωθούν άμεσα οι προμηθευτές των νοσοκομείων για το 2013.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας την Τετάρτη στο 13ο Health World που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, στέλνοντας το μήνυμα ότι το 2015 θα είναι πολύ πιο ισορροπημένο έτος για την βιομηχανία και τους παρόχους. 

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε ότι το μέτρο του clawback είναι βαρύ, άδικο και ισοπεδωτικό προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι το επίκεντρο πρέπει να είναι ο ασθενής, ενώ πράγματι όπως παραδέχθηκε, «το clawback για την βιομηχανία είναι ισοπεδωτικό».


Σε ότι αφορά τον πόλεμο μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών για το θέμα των υπερβάσεων στις δαπάνες με αποτέλεσμα να καταγράφεται μέχρι στιγμής ζημία 130 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι αναμένει το σχετικό πόρισμα που θα παραδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Τόνισε όμως με έμφαση, ότι οι ψευδείς δηλώσεις νοσηλειών σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και η χρέωση εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν ποινικό αδίκημα και επισύρουν ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2015, άλλα έσπευσε να διευκρινίσει ότι, «εάν αυξηθεί τελικά ο κρατικός προϋπολογισμός για την Υγεία στο 2015, δεν έχει ακόμη αποφασισθεί σε ποιούς τομείς της Υγείας θα κατανεμηθούν τα επιπλέον διαθέσιμα κονδύλια».

Τέλος, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε στο υπουργείο Υγείας, αυτές είναι όπως σημείωσε: Μείωση κόστους φαρμάκου, περισσότερα γενόσημα, περιορισμός συνταγογράφησης, ενώ αναμένουμε την απόφαση της ολομέλειας για το πλαφόν στην συνταγογράφηση. Αυτές είναι οι δυσκολίες στα διαρθρωτικά, όπως επεσήμανε. Ανέφερε ακόμη, ότι θέλουμε μεγαλύτερη ταχύτητα στα θεραπευτικά πρωτόκολα και για τον λόγο αυτό, σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα υπάρξουν ρυθμίσεις σχετικά με το θέμα των Πρωτοκόλων.

2 σχόλια:

  1. κροκοδειλια δακρυα ο υπουργος ομως δεν εχει στο μισθο του claw back

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΙΣΑΙ ΙΔΡΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ,ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ.ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥ ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΤΣΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ CLAW BACK.

    ΑπάντησηΔιαγραφή