Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Το πιο κρίσιμο ραντεβού Βορίδη με την τρόικα



Υπ' ατμόν βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ για το κρίσιμο ραντεβού που θα έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας και η διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία, δεν επιτρέπουν στραβοτιμονιές από τα συμφωνηθέντα και γι αυτό το λόγο ο κ. Μ. Βορίδης επιβλέπει ο ίδιος την πορεία της συγκέντρωσης των στοιχείων που θα παρουσιάσει στην τρόικα.

Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Υγείας είχε χθες το απόγευμα συνάντηση μακράς διάρκειας (σχεδόν 4 ωρών) με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, προκειμένου να γίνει η προετοιμασία όσο τον δυνατόν καλύτερα και συντονισμένα. Μάλιστα ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου αργά το βράδυ προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την θετική έκβαση που θα έχει η συνάντηση, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι η διαπραγμάτευση θα πάει καλά.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας- ο οποίος θα συναντηθεί το μεσημέρι με τους δανειστές ενώ τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα συναντηθούν το πρωί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη- εκτιμά ότι η πορεία των μέτρων είναι στα επιθυμητά επίπεδα αφού έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ, κάτι που ζητούν έντονα οι δανειστές.

Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 360 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλών, ενώ ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ δεσμεύθηκε για την εκταμίευση επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για τους προμηθευτές ιατρικής τεχνολογίας.

Σε ότι αφορά την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από τον στόχο των 2 δις ευρ, αλλά ο υπουργός Υγείας θέλει να ελπίζει ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση το 2015, αν και κάτι τέτοιο έχουν αποκλείσει οι εκπρόσωποι της τρόικας. Φυσικά οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας ζητούν διακαώς διόρθωση και όχι αύξηση - όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά - για την φαρμακευτική δαπάνη, στα επίπεδα των 2,3 εκατ, ευρώ

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, το οποίο είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Απρίλιο να ξανασυζητηθεί το Σεπτέμβριο. Την περίοδο αυτή, το IMS αξιολογεί τον ανταγωνμισμό στην εν λόγω αγορά, και έχει δοθεί περιθώριο μέχρι τέλος του χρόνου. Εάν λειτουργήσει ο ανταγωνισμός τελικά και οι τιμές πέσουν προς τα κάτω, τότε τα ΜΥΣΥΦΑ είναι πιθανόν να μην περάσουν στην διάθεση των Σούπερ Μάρκετ. Η αγωνία ωστόσο των φαρμακοποιών για την τελική έκβαση της κατάστασης είναι έκδηλη.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μάκης Βορίδης αναμένεται να θέσει επιτακτικά υπόψιν της τρόικας, το θέμα της αύξησης των δαπανών υγείας για το 2015, όπως έχει αναφέρει πολλές φορές ο ίδιος ο υπουργός. Ο κ. Βορίδης, επιθυμεί να συνδέσει το όνομά του με την αύξηση αυτή (όπως και με τις προσλήψεις που έχουν ξεκινήσει άλλωστε) καθώς η υποχρηματοδότηση σήμερα στο ΕΣΥ είναι δραματική, όπως και η υποστελέχωση, ενώ οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων βαίνουν διαρκώς μειούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου