Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014

Όταν οι μισοί Έλληνες κάνουν...αυτοδιάγνωση! Τι έδειξε έρευναΌχι μόνο δεν έχουν πια χρήματα οι Έλληνες για τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια αλλά πλέον ούτε για να κοιταχτούν στο γιατρό. Τι έδειξε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ)

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Οι μισοί Έλληνες όχι μόνο δεν πάνε στο γιατρό αλλά κάνουν και αυτοδιάγνωση, δείχνει εν μέσω κρίσης έρευνα της ΕΣΔΥ που παρουσίασε ο καθηγητής οικονομικών της Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος κατά τη διάρκεια του 13ου συνεδρίου Healthwolrd του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. 

Ο κ.Κυριόπουλος αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας επεσήμανε ότι στο 53% των συμμετεχόντων καταγράφεται ότι έχει αυτοεκτιμώμενη υγεία ενώ στο 50,2% υπάρχει αυτοναναφερομενη χρόνια νοσηρότητα. Κι όλα αυτά χωρίς την παρουσία γιατρού. 

Με βάση την έρευνα οι περισσότερες επισκέψεις δε γίνονται σε δημόσιες δομές αλλά σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο γιατρός συμβεβλημένος με το σύστημα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επισκέψεων.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η ΕΛΣΤΑΤ παρατηρεί πως έχει μειωθεί η δαπάνη σε επισκέψεις σε γιατρούς κι έχει αυξηθεί για φάρμακα, αμοιβές σε γιατρούς αλλά όχι για νοσήλια.

Παράλληλα έχει αυξηθεί η δαπάνη για διαγνωστικά δεδομένων και των κουρεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου