Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου ΕΕΚΕ: Συνάντηση Προεδρείου Καρδιολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Καρδιολόγων με Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ για επαγγελματικά θέματα, ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνταγογραφικές οδηγίες

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη
Τηλ.: 210-9924980-9959181
Fax: 210-9916854

ΑΘΗΝΑ 16/09/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Συνάντηση Προεδρείου Καρδιολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Καρδιολόγων με Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ για επαγγελματικά θέματα, ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνταγογραφικές οδηγίες

Στις 15/09/2014 έγινε συνάντηση του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) κ.Φούσα Στέφανου και του Προέδρου της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κλινικοργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) κ.Πατσουράκου Φωτίου με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ.Κοντό Δημήτριο.

Από τους 2 εκπροσώπους των Καρδιολόγων έγινε εκτενής αναφορά των προβλημάτων που απασχολούν τους καρδιολόγους αλλά και εν γένει τους ιατρούς και ιδίως:

α) την υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων 

β) το καταστροφικό rebate και clawback που αφανίζει τα εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, 

γ) την καθυστέρηση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και τρεχόντων οφειλών του ΕΟΠΥΥ

δ) την αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για την ΠΦΥ και τον διαχωρισμό των κωδικών πληρωμής σε επί μέρους κωδικούς 

ε) τις οδηγίες αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων για συγκεκριμένες παθήσεις που εδόθησαν από ΕΚΕ και ΕΕΚΕ αλλά δεν ακολουθήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ για οικονομικούς λόγους όπως και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε αναφέρει στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, 

στ) την πληρωμή του υπολοίπου του 10% των επισκέψεων του 2012-13-14

ζ) την πορεία ελέγχου των Ιδιωτικών Ελεγκτικών Εταιρειών.

Στα ανωτέρω προβλήματα που εκτέθηκαν από τους ανωτέρω 2 εκπροσώπους των καρδιολόγων ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι κατανοεί τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω κρίσης και βλέπει θετικά την αντιμετώπιση τους μετά και από επαφή που θα γίνει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και συγκεκριμένα:

Α) πρέπει να γίνει ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων διότι κάποιες είναι όντως υποκοστολογημένες

Β) είναι υπέρ της κατάργησης του clawback από το 2015 αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμοστεί κλιμακωτό rebate που θα έχει εφαρμογή και σε υψηλούς κύκλους εργασιών.

Γ) για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπάρχει εκταμίευση ποσού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ύψους 1,937 δις από το οποίο θα πληρωθούν οι τελευταίοι μήνες του 2011 και οι δαπάνες των λοιπών ταμείων που είναι ληξιπρόθεσμες έως τέλη του 2014. Για τις δαπάνες των ταμείων που εισήλθαν στον ΕΟΠΥΥ μετά την 1/1/2012 ανακοίνωσε ότι ξεκινάει επεξεργασία και απογραφή για την αποπληρωμή τους χωρίς να δεσμευτεί για χρονοδιάγραμμα.

Δ) για την αύξηση του προϋπολογισμού για την ΠΦΥ μπορεί να γίνει μετά από έγκριση τους Υπουργείου δεδομένου ότι για τους μήνες που δεν λειτούργησε το ΠΕΔΥ υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης του αντίστοιχου κονδυλίου.

Ε) βλέπει θετικά τον διαχωρισμό των κωδικών εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών σε επιμέρους κωδικούς ανάλογα με τις πράξεις (π.χ. βιοπαθολογικά-μαγνητικές-αξονικές-triplex-λοιπές εξετάσεις)

Στ) για τις κατευθυντήριες οδηγίες επανέλαβε ότι και στην Βουλή, δηλαδή ότι δεν υλοποιήθηκαν αυτές που έδωσαν οι επαγγελματικές ενώσεις δια του ΠΙΣ και φυσικά και της Ένωσής μας (που είχαν συνταχθεί με την βοήθεια και συνεργασία των ομάδων εργασίας της Καρδιολογικής Εταιρείας) διότι θεωρήθηκε ότι δεν γίνεται σημαντική οικονομία. Για τον λόγο αυτό αναμένουν τις διορθώσεις που προτείνουν οι Επαγγελματικές Ενώσεις αλλά παράλληλα θα ζητήσουν από τις Επιστημονικές Εταιρείες την αποστολή συνταγογραφικών οδηγιών για συγκεκριμένες κοστοβόρες εξετάσεις με έγγραφο που θα αποσταλεί στις εταιρείες

Ζ) η κατανομή του προϋπολογισμού ανά κατηγορία παρόχων θα γίνεται μετά τον διαχωρισμό των κωδικών και το κλιμακωτό rebate.

Η) για το οφειλόμενο υπόλοιπο 10% της προκαταβολής των επισκέψεων των ετών 2012-13-14 θα δοθεί εντολή για εκκαθάριση και θα καταβληθεί προσπάθεια αποπληρωμής του έως τέλη 2014.

Θ) τέλος για τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες κάλεσε όσους δεν έχουν συμβληθεί να σπεύσουν να συμβληθούν δεδομένου ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπάρχει κονδύλιο 90.000.000 ευρώ που υπολείπονται μετά τον έλεγχο και το οποίο μετά τους συμψηφισμούς θα αποδοθεί στους δικαιούχους. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι πληρωμές.

Κατόπιν των ανωτέρω φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις που χρήζουν μελέτης και αν υλοποιηθούν είναι θετικές. Η Ένωση μας επανειλημμένα έχει διακηρύξει ότι είναι υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών για την υγεία αλλά αμιγώς με επιστημονικά κριτήρια, βάσει των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών. 

Σύμφωνα με αυτές και με την συνεργασία της Καρδιολογικής Εταιρείας, έχει από τον Μάιο 2014 αποστείλλει τις απόψεις της στο Υπουργείο Υγείας ως οδηγίες αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων (που δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψιν από τον ΕΟΠΥΥ), και που είναι ένας από τους τρόπους συγκράτησης των δαπανών γα να πάψει η προκλητή ζήτηση και να καταργηθεί το απαράδεκτο clawback. Μέσω αυτών των συνταγογραφικών οδηγιών και της μη αιτιολογημένης παράβαασής τους πρέπει να διενεργείται και ο οποιοσδήποτε έλεγχος για προκλητή ζήτηση και όχι με λογιστικά κριτήρια μέσων όρων όπως γίνεται τώρα.

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην οποιαδήποτε λογιστική αντιμετώπιση που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια.

Αναμένοντας τις εξελίξεις επί των ανακοινώσεων αυτών, καλούμε τα μέλη μας να εξασκούν το λειτούργημά τους με βάσει και μόνο την ιατρική δεοντολογία


                

1 σχόλιο:

  1. θα σας κανουμε σχολεια ...... θα..... θα σας κανουμε και παιδια θα......και μεχρι τοτε κλεφτες θα γινουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή