Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΟΠΥΥ ΣΤΟ ΑΠΟ 25-9-2014 ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΡΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Μαρούσι 2-2-2015
Ε.Ο.Π.Υ.Υ. w.w.w.eopyy.gov.gr Αριθ. Πρωτ. Δ838/Φ5/1/2085
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΑΓΟΡΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΤΜΗΜΑ: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΓΟΡΑΣ &
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΟΧΩΝ ΠΦΥ

Ταχ. Δ/νση: Απ. Παύλου 12 – Μαρούσι
Ταχ. Κωδ.: 15123
Πληροφ. Ιωάννα Κούρτη
Ε-mail: d8t2@eopyy.gov.gr

ΠΡΟΣ:

ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Γρ. Λαμπράκη 17α 
46100 Ηγουμενίτσα

ΘΕΜΑ: «Παροχή Διευκρινίσεων»

Σχετ. τα από 25-9-2014 έγγραφό σας

Σε απάντηση του σχετικού εγγράφου σας, με το οποίο ζητάτε διευκρινίσεις επί θεμάτων που προέκυψαν μεταξύ ιατρών μελών του συλλόγου σας (εργαστηριακών και κλινικών), καθώς και μεταξύ ιατρών και ασθενών, σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

1. Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τη δαπάνη για εξετάσεις ασβεστίου στο αίμα, ουρίας και ουρικού οξέος. Δεν αποζημιώνει ωστόσο τη σχετική δαπάνη που προκύπτει από την εκτέλεση παραπεμπτικού στο οποίο αναγράφεται ΄΄ασβέστιο ούρων 24ωρου΄΄.

2. Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει τη δαπάνη για μαγνήσιο αίματος.

3. Η αλβουμίνη περιλαμβάνεται στο πεδίο ΄΄ολικά λευκώματα και διαχωρισμός αυτών΄΄το οποίο θα επιλέγεται 1 φορά. 

4. Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει τη δαπάνη για free PSA.

5. Το ουρεόπλασμα είναι είδος μυκοπλάσματος συνεπώς ορθά αναγράφεται στο πεδίο καλλιέργεια μυκοπλασμάτων.

6. Για έλεγχο χολερυθρίνης χρησιμοποιείται το πεδίο ΄΄προσδιορισμός στο αίμα χολερυθρίνης΄΄. Αν θέλουμε να προσδιοριστούν και τα κλάσματά τους, το χρησιμοποιούμε 2 και όχι 3 φορές.

7. Για τη βιταμίνη 25ΟΗ-D3 χρησιμοποιείται το πεδίο ΄΄προσδιορισμός βιταμίνης στον ορό in vitro΄΄ και στις παρατηρήσεις αναγράφεται ΄΄25ΟΗ-D3΄΄.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη πληροφορία και διευκρίνιση.

Ο ΠΡΟΙΣΤΕΜΕΝΠΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΡΗΓΑΤΟΣ


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Ι.Σ.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Γρηγορίου Λαμπράκη 17α -46100 Ηγουμενίτσα

Τηλ.-Fax 2665025270 – Email info@isthesprotias.gr

Ηγουμενίτσα: 25-9-2014



ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

Θα σας παρακαλούσαμε, όπως μας ξεκαθαρίσετε τα παρακάτω, επειδή δημιουργήθηκαν προβλήματα μεταξύ συναδέλφων, εργαστηριακών και κλινικών, αλλά και μεταξύ ιατρών και ασθενών. 

1. Δικαιολογούνται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. οι εξετάσεις ούρων 24ωρου για ασβέστιο, ουρία και ουρικό οξύ. Επίσης αν είναι σωστή, η τακτική αρκετών κλινικών γιατρών, να ζητούν π.χ. ασβέστιο ούρων 24ωρου, γράφοντας ασβέστιο αίματος και στις παρατηρήσεις ασβέστιο ούρων 24ωρου και αν θα αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ το συγκεκριμένο παραπεμπτικό.

2. Αν αποζημιώνεται το μαγνήσιο αίματος, το οποίο πουθενά δεν αναφέρετε στο e-syntagografisi και αρκετοί συνάδελφοι το γράφουν στο πεδίο ΄΄ προσδιορισμός στο αίμα ή στα ούρα Κ, Να οργανικού και ανόργανου φωσφόρου΄΄ και στις παρατηρήσεις αναγράφουν μαγνήσιο αίματος.

3. Αν είναι σωστό να αναγράφεται η αλβουμίνη στο πεδίο ολικά λευκώματα και διαχωρισμός αυτών. Επίσης αν είναι σωστό να σημειώνεται το ίδιο πεδίο 2 φορές (διπλή χρέωση) όταν θέλουμε ολικά λευκώματα και αλβουμίνη

4. Αν αποζημιώνεται η εξέταση free PSA η οποία πουθενά δεν αναφέρεται και πολλοί συνάδελφοι αναγράφουν στο πεδίο PSA και στις παρατηρήσεις αναγράφουν FreePSA.

5. Δεν αναγράφεται σε κανένα πεδίο καλλιέργεια ουρεάπλασμα και πολλοί γυναικολόγοι χρησιμοποιούν το πεδίο καλλιέργεια μυκοπλασμάτων και το προσθέτουν στις παρατηρήσεις. 

6. Αν είναι σωστό τα κλάσματα χολερυθρίνης, να αναγράφονται στο πεδίο ΄΄προσδιορισμός στο αίμα χολερυθρίνης΄΄. Επίσης αν για χολερυθρίνη ολική, άμεσο, κι έμμεσο, πρέπει να χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο πεδίο 3 φορές. 

7. Ενώ επιστημονικά ορθό είναι να ανιχνεύεται η 25 ΟΗ βιταμίνη D3 (όπως σας έχει επισημάνει και το ΕΛΙΟΣ – ΕΕΜΜΟ), στο σύστημα υπάρχει η 1-25DOHD3. Επίσης αρκετοί γιατροί που ασχολούνται με την οστεοπόρωση, την αναγράφουν στο πεδίο ΄΄προσδιορισμός βιταμίνης στον ορό in vitro΄΄ στις παρατηρήσεις. Απαντήστε μας αν αυτό είναι σωστό κι επίσης επειδή η συγκεκριμένη εξέταση έχει κωδικό 48, που παράδειγμα οι ορθοπαιδικοί δεν δικαιούνται να αναγράφουν με αυτό τον κωδικό, πως θεωρείται σωστό να ξεπεραστεί το παραπάνω πρόβλημα. 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση.



ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ









ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΕΥΔΟΚΙΑ ΓΑΡΓΑΛΑ

18 σχόλια:

  1. Σας παρακαλώ συνάδελφοι χωνέψτε πια ότι δεν μπορείτε στα ¨σχολια¨ του παραπεμπτικού να γράφετε 25 υδροξυβιταμινη D και να πιστεύετε ότι ο μικροβιολόγος θα αποζημιωθεί ...Ενημερωθείτε επιτέλους για την δουλειά σας και σταματειστε να μας εκθέτετε στους ασφαλισμένους.....
    Ένας απελπισμένος μικροβιολόγος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο ΕΟΠΥΥ έτσι λέει στο 7, συναδελφε. Να το γράφουμε στις παρατηρήσεις! και ο μικροβιολογος θα πάρει 14 ευρώ...

      Διαγραφή
    2. δεν μιλάω για την περίπτωση ¨βιταμινη in vitro ¨ συνάδελφε,που κι αυτή ¨μεσα¨ μας βάζει γιατί το κόστος για την βιταμίνη D είναι μεγαλύτερο αλλά τουλάχιστον είναι νομότυπο.... Μιλάω για την περίπτωση που ¨κλικαρουν¨ την1,25 διυδροξυβιταμινηD και στα σχόλια γράφουν θέλω την 25 υδροξυβιταμινη χωρίς να αναρωτιούνται μήπως το κόστος δεν είναι το ίδιο??? Θέλεις να σου πω κι αλλά?? ¨κλικαρεϊ μια φορά τον κωδικό για τρανσαμινασες και στα σχόλια γράφει θέλω και τις δυο,κλικάρει τον κωδικό για Κ-Να και στα σχόλια θέλω το Μg.....Άσε συνάδελφε έχουν δει πολλά τα μάτια μου από τους ¨καλους¨ συναδέλφους ...Μόνο φιλάκια δεν μας στέλνουν στα σχόλια....Το μόνο που με παραξενεύει και με θλίβει πραγματικά είναι αυτό το μίσος των κλινικών προς τους μικροβιολόγους και ειδικά κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και προσπαθώ να καταλάβω από που πηγάζει αλλά δεν μπορώ να φανταστώ....Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει??

      Διαγραφή
    3. Γιατρέ μου , πες για την Γενική αίματος. Περιλαμβάνει και πληρώνει μόνον Hb, Ht , Λευκά τύπος και ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα MCH, MCHC, MCV ερυθρών, μορφολογία ερυθρών κ.λ.π. ενώ κοστολογούνται ΚΑΙ απαντώνται, ΔΕΝ πληρώνονται διότι δεν ζητούνται από τους γιατρούς. Διαφορετικά η πλήρης Γενική αίματος ξεπερνά τα 6€.

      Διαγραφή
    4. Προς kastor: Σχετικά με τη γενική αίματος, βρέθηκαν γιατροί κατηγορούμενοι από τον ΕΟΠΥΥ ότι έγραφαν επιπλέον MCH, MCHCH, MCV!

      Διαγραφή
    5. ..είναι αδύνατον όμως να κρίθηκαν ένοχοι.!!!

      Διαγραφή
    6. Προς kastor: Δεν το γνωρίζω να κρίθηκαν ένοχοι. Το ότι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις γι' αυτό που παρουσιάζεις (και είναι) ως αυτονόητο, πώς σου φαίνεται; Για το πνεύμα που διέπει τους "υπεύθυνους" του ΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή
    7. Δεν είναι το μόνον αυτονόητο που αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποί μας να παραβιασθεί. Η αρχή έγινε με την δραστική ουσία και συνεχίσθηκε με το ληστρικό rebate και clowback το δεκάρικο (ή και τάλληρο) και όλα όσα οδήγησαν το κύρος του γιατρού σε πλήρη ευτελισμό. Ο γιατρός με 6 χρόνια βασικών σπουδών με 5-6 χρόνια ειδικότητας με αναγκαία την διαρκή και δια βίου μάθηση αντιμετωπίζεται ως ανέντιμο πρόσωπο. Οι χώρες στις οποίες (θέλουμε να) ανήκουμε κατατάσσουν τον γιατρό στους υψηλά αμειβομένους . Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  2. από 25/9/2014 οι ερωτησεις, 2/2/2015 οι απαντησεις!!! (και δημοσιοποίηση 1/3/2015)
    έχει ανεβεί πολύ ψηλά ο πήχυς..
    ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΔΥΣΚΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στον σύλλογο που ρώτησε 5 συγκεκριμένα πράγματα, είναι τόσο δύσκολο άραγε να το κάναμε νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα αντί να είμαστε εκτεθειμένοι και να μας κόβουν τις εξετάσεις εκ των υστέρων; Αίσχος για τον ΕΟΠΥΥ που απαντά με 4 μήνες καθυστέρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απορώ πότε θα βρεθεί ένας νοήμων άνθρωπος στον ΕΟΠΥΥ να καταλάβει ότι δεν είναι να αποζημιώνει και την LDL χοληστερίνη με 4,75 ευρώ,όταν στο ίδιο παραπεμπτικό έχουν ζητηθεί ολική χηληστερίνη, τριγλυκερίδια και HDL.Χρειάζεται ένας απλός τύπος και ένας μικροβιολόγος που να γνωρίζει πρόσθεση και αφαίρεση για να έχεις αποτέλεσμα.Είναι δυνατόν να αποζημιώνεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό το σκεπτικό. Πράγματι ο μικροβιολόγος παίρνει 4,75 για έναν μαθηματικό τύπο (ανάλογα με την τιμή των τριγλυκεριδίων φυσικά). Να αντιστρέψω την ερώτηση; Αν ζητήσω ΜΟΝΟ LDL ο μικροβιολόγος θα πρέπει να κάνει ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια και HDL για να πάρει τα 4,75 της LDL;
      Επίσης στο ερώτημα του συλλόγου απορώ που δεν περιλαμβάνεται το λεύκωμα ούρων 24ωρου καθώς και μικροαλβουμίνη ούρων.

      Διαγραφή
    2. Ενας Μικροβιολόγος που ενημερώνεται ξέρει ότι μπορει πλέον και να μετρήσει την LDL

      Διαγραφή
    3. Γιατρέ μου , μάθε ότι κάποιοι κλινικοί γιατροί ζητούν μόνον LDL!!!!!(δίχως Χοληστερίνη, Τριγλυκερίδια και HDL)

      Διαγραφή
    4. Σχετικά με τη δυνατότητα μέτρησης μόνο LDL, συμφωνώ ότι ένας μικροβιολόγος που ενημερώνεται ξέρει ότι μπορεί να μετρήσει μόνο την LDL. Όμως με τι κόστος; Δε νομίζω με τα 4,75 που δίνει ο ΕΟΠΥΥ!

      Διαγραφή
  5. ΑΜ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ.ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ...ΑΝ ΕΙΧΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 12 ΜΗΝΕς ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑ ΠΕΜΠΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΧΡΕΩΘΕΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΑ-ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ,ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 6-5 ΜΗΝΕΣ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΛΑ ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΣΥ ΤΩΡΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ,ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ?ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΙΡΑΞΕ Η LDL ?ΠΟΥ ΚΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ.ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΥΠΟ.ΑΙΝΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συναδελφε/// μαλλον κλινικε//// η LDL σε πειραξε?ΕΣΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΑΝΤΙ ΔΑΣΟΥΣ ... ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑΜΝΟ ΒΛΕΠΕΙΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά μας κάνουνε συνάδελφοι, στη φάρμα, γιατί κάποτε έλεγα γιατί δεν φωνάζουμε στους άσχετους κλινικούς να μάθουν να γράφουν τις εξετάσεις οι υπεύθυνοι σφύριζαν αδιάφορα . Άντε πες τωρα σε εναν κλινικό ότι η γενική ούρων είναι μόνο η εικόνα του μικροσκοπίου πυοσφαίρια ερυθρά κλπ κλπ εάν θέλω του λέω αν έχει το δείγμα γλυκόζη,νιτρώδη,αιμοσφαιρίνη κλπ to STICK δηλαδή που ήταν στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ ως χρωματομετρική ανάλυση των ούρων !!! την οποία και αφαίρεσαν !! απορώ γιατί. Ποιός κλινικός γράφει την μέτρηση αιμοπεταλίων στην γενική ??? Εαν τους λέγαμε μόνο τον αιματοκρίτη την αιμοσφαιρίνη και τα λευκά και τους αφήναμε να υπολογίζουν με κομπουτερακια αυτοί, τότε να δω τι θα λεγανε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή