Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τι σημαίνουν για τον πολίτη οι εισαγόμενες και εγχώριες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ

Η πιο σταθερή παράμετρος στη λειτουργία του Οργανισμού είναι η επίπτωση του χρηματοδοτικού κενού στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων.


Του Δημήτρη Καραγιώργου - IATRONET

Ένα επικίνδυνο μείγμα προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στον ΕΟΠΥΥ.

Τα Ταμεία που μετέχουν στον Οργανισμό, με βασικά το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ και τον ΟΠΑΔ, δημιουργούν ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο ξεπερνά ετησίως τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω κρίσης, τα εν λόγω Ταμεία δεν καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ τις εισφορές κλάδου περίθαλψης, είτε επειδή είναι σαφώς λιγότερες από ό,τι στο παρελθόν, λόγω ανεργίας είτε επειδή τα Ταμεία διαθέτουν την περιορισμένη ρευστότητά τους για την καταβολή συντάξεων.

Μέχρι το τέλος του 2014, τα Ταμεία όφειλαν στον Οργανισμό εισφορές, της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Λόγω του κενού αυτού, ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τους παρόχους του και δημιουργεί οφειλές.

Μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών είναι παλαιές και κληροδοτήθηκαν το 2012 στον ΕΟΠΥΥ από τα Ταμεία που μετέχουν στον Οργανισμό.

Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί έναν φαύλο κύκλο. Μέχρι το τέλος του 2014, ο ΕΟΠΥΥ όφειλε στους παρόχους του 830 εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό αυτό αφορά παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του από συμβεβλημένους γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φυσικοθεραπευτές, φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές κλινικές και άλλους παρόχους.

Μία απλή παρατήρηση των αριθμών, δείχνει πως στην περίπτωση που ο ΕΟΠΥΥ εισέπραττε όσα έπρεπε να του καταβάλλουν τα Ταμεία, θα είχε ελάχιστες έως μηδενικές οφειλές.

Η στενότητα αυτή τον καθιστά δέσμιο. Δεν είναι σε θέση, δηλαδή, να ασκήσει ουσιαστική πολιτική παροχής υπηρεσιών προς τα 10 εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ή την ασκεί σε βάρος των παρόχων με τους οποίους έχει συμβληθεί.

Εξωτερικό

Το χρηματοδοτικό κενό του ΕΟΠΥΥ παρουσίασαν την Τρίτη στελέχη του Οργανισμού στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Συζητήθηκε και την Τετάρτη στο υπουργείο Υγείας, σε σύσκεψη που έγινε υπό τον υπουργό και τη συμμετοχή της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και των Ταμείων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε ένα ακόμη προβληματικό ισοζύγιο: Οι οφειλές και οι απαιτήσεις για νοσηλεία στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν αυτή τη στιγμή ποσό 140 εκατομμυρίων ευρώ για νοσηλεία ασφαλισμένων τους σε νοσοκομεία του εξωτερικού (Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία).

Την ίδια ώρα, τα Ταμεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών οφείλουν στην Ελλάδα περίπου 100 εκατομμύρια για νοσηλεία δικών τους πολιτών σε ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ισορροπία

Και σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι οφειλές της χώρας μας προς τρίτες χώρες θα ήταν σαφώς λιγότερες, στην περίπτωση που εισέπραττε όσα έπρεπε από τα Ταμεία των χωρών αυτών.

Ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, υφίσταται σήμερα τις επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και την απουσία επαρκών μηχανισμών συνεργασίας με τα συστήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Με αυτό το δεδομένο, δεν μπορεί να υπάρξει ισορροπία και ο χαμένος θα είναι σταθερά ο πολίτης:

Από τη μία, καλείται να πληρώσει – μέσω της φορολογίας – τις μαύρες τρύπες του ΕΟΠΥΥ.

Από την άλλη, δεν λαμβάνει – ως ασφαλισμένος – τις υπηρεσίες περίθαλψης για τις οποίες πληρώνει εισφορές...

9 σχόλια:

  1. Συζητείται ότι μέρος των χρεών του προς τους παρόχους υγείας, ο ΕΟΠΥΥ και το υπυργείο υγείας θα το πληρώσουν με ομόλογα.Αυτό αμέσως-αμέσως τους βγάζει από το πρόβλημα της ρευστότητας και παράλληλα, ανάλλογα με το πως θα κυκλοφορήσουν τα ομόλογα αυτά στην αγορά θα αποτελέσει και ενδιαφέρον πείραμα για γενίκευση του μέτρου πληρωμών με ομόλογα σε όλο το φάσμα του δημοσίου. Τώρα τι τιμές θα πιάσουν τα ομόλογα αυτά στην πραγματική αγορά κανένας δεν εγγυάται. Ίδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θέλω να σχολιάσω την τελευταία πρόταση του άρθρου.....Οιασφαλισμενοι στην Ελλάδα λαμβάνουν πολύ περισσότερα από ότι αναλογεί στις εισφορές τους με διάφορους τρόπους...
    - χρησιμοποιώντας βιβλιάρια ξένων ,συγγενών κ.λ.π. με την παρότρυνση μάλιστα πολλών κλινικών ιατρών που ενίοτε ενθαρρύνουν αυτή την συμπεριφορά,αγνωστο γιατί...,
    - οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ για έναν περίεργο λόγο , έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους του ταμείου εμπόρων,παρόλο που οι εισφορές τους είναι μηδαμινές....
    γενικά με διάφορους τρόπους π.χ. την συνταγογράφηση από μη συμβεβλημένους ο ΕΟΠΥΥ καταφέρνει από μόνος του να υπερχρεώνεται και είναι γνωστό σε όλους....

    ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ κύριοι,δεν σας φταίει κανείς.....

    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκριβώς έτσι είναι. Όλοι τσάμπα με τον ΕΟΠΥΥ στις πλάτες των εργαστηριακών ιατρών.
      Το πάρτυ όμως γρήγορα θα λάβει τέλος. Τα ομόλογα - χαρτοπετσέτες κανείς εκ των προμηθευτών μας δεν θα τα δεχτεί. Μόνο εμείς είμαστε κορόιδα!

      Διαγραφή
  3. Αφου τα ταμεια δεν καταβαλουν στον εοπυυ τις εισφορες να ενημερωσει ο εοπυυ τους ασφαλισμενους και αυτοι με τη σειρα τους να πραξουν αναλογως.Ο νοων νοητω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εχω ξαναπει και το επαναλαμβάνω και πάλι η κυρίαρχη ιδεολογία αυτού του κράτους ,άσχετα απο το όνομα της παράταξης που το διαχειρίζεται, είναι πάντα η ίδια και λέγεται λαικιστί ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ,ολα τα άλλα περιττέυουν κύριοι. Θωμόπουλος Ιωάννης /βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. IOY Να θυμαστε αυτα τα 3 γραμματα(σημαινει σου οφειλω)
    Περνετε τρελοχαρτα το τελος ειναι πολυ κοντα....
    Οι πρωτοι που θα μας τα σερβιρουν ειμαστε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το θέμα είναι συνάδελφοι,ότι παρατηρείται μια ανεξήγητη αδράνεια από τους φορείς μας μπροστά στην καταστροφή μας.Δεν κουνιέται φύλλο!Πολλοι δε,εκ των συναδέλφων στο όνομα της ενδεχόμενης απώλειας του πελάτη έχουν στηθεί στα τέσσερα και δεν κρατούν ούτε πλαφόν ούτε ΦΕΚ ούτε τίποτα.Ομως έτσι παιδιά δείχνουμε αδύναμοι και εξαρτημένοι.Αν είχαμε κοινή στάση πιστέψτε το ποτέ δεν θα είχαμε φτάσει εδώ!Στο κάτω κάτω θα είχαμε απαιτήσει το αυτονόητο,δηλ,να πληρωνόμαστε από τον πελάτη και αυτός με την απόδειξη να τα βρίσκει με το ταμείο του.Αλλα είμαστε έρμαιοι της απληστίας μας,γιατί έτσι θα μειώνονταν πολλοί οι εκτελούμενες εξετάσεις,όμως θα πληρώνονταν τα πάντα.....Τώρα πληρωνόμαστε το 40% των εκτελεσθέντων .....αλλά αισθανόμαστε δυνατά ιατρεία γιατί έχουμε μεγάλους τζίρους!!! Σηκώστε λίγο τα μάτια από τα μικροσκόπια και δείτε το επιχειρηματικό κομμάτι του ιατρείου σας γιατί σε λίγο θα ξοδέψουμε ότι μαζέψαμε τόσα χρόνια και δεν θα ξέρουμε από που μας ήρθε!!
    Δεν έχουμε σύμβαση ,ούτε παράταση σύμβασης,αλλά κανένας δεν αναρωτιέται τι θα κάνουμε σε 10 ημέρες που μπαίνει ο Απρίλιος.....ΘΥΜΑΤΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΝΤΕ ΠΝΙΓΕΙΤΕ...ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.ΠΟΙΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ.ΕΛΕΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2 χρόνια τα ίδια λέτε ....λυπάμαι.., Ενας κλινικός μη συμβεβλημένος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή