Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Σήμερα κλειδώνει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ - Τι δηλώνει ο υποψήφιος καθ. Μιχάλης Χλέτσος



Σήμερα Παρασκευή αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής το όνομα του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.


Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ασφαλείς πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού κάνουν λόγο για τον οικονομολόγο κ. Μιχάλη Χλέτσο –το οποίο έγινε γνωστό πριν τρεις ημέρες– ωστόσο στην Ελλάδα έχουμε δει πολύ συχνά, ονόματα που ακούγονται έντονα, στο τέλος να καίγονται. Η αλήθεια είναι πάντως ότι και ο ίδιος ο κ. Χλέτσος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηλεκτρική καρέκλα του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού,κάτι που επιβεβαίωσε σε επικοινωνία με το Onmed χθες το απόγευμα.

Ένα νομικό κώλυμα ωστόσο υπάρχει αυτή την στιγμή, και το οποίο είναι αρκετά σοβαρό, ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να ξεπεραστεί. Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο που έχει ψηφιστεί για το ΠΕΔΥ και τον ΕΟΠΥΥ και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Φεβρουάριο του 2014, προκειμένου να διοριστεί νέος πρόεδρος, απαιτείται προηγουμένως να γίνει προκήρυξη της θέσης αλλά και να καθοριστούν τα προσόντα του με υπουργική απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής προκήρυξη δεν έχει υπάρξει.

Σε επικοινωνία που είχε το Onmed με τον οικονομολόγο, ο κ. Χλέτσος τόνισε ότι πράγματι του προτάθηκε να αναλάβει τον ΕΟΠΥΥ πριν τρεις εβδομάδες, αλλά από τότε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρει, δεν είχε με το υπουργείο κάποια καινούργια επικοινωνία. Πρόκειται για μια πρόταση προκλητική αλλά και ελκυστική ταυτόχρονα, σχολιάζει ο κ. Μιχάλης Χλέτσος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες. Και αυτές, όπως εξηγεί, συνδέονται αφενός με τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας και αφετέρου με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Οργανισμού και την έλλειψη εσόδων. «Στον ΕΟΠΥΥ στέρησαν εξ αρχής ό,τι πολυτιμότερο», αναφέρει ο συνομιλητής μας, «τα έσοδα, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς στον αέρα, γυμνός με συσσωρευμένα προβλήματα, όπως ληξιπρόθεσμα, παρόχους που παρακαλούν να πληρωθούν και ασφαλιστικές εισφορές από τα Ταμεία που δεν εισπράττονται».

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια προκλητική και τιμητική πρόταση, συνεχίζει ο οικονομολόγος, αλλά δεν πρόκειται να παραμείνω σε μια θέση η οποία είναι καταδικασμένη στην ένδεια και στην καταστροφή. Όπως προκύπτει από αυτά που επισημαίνει ο κ. Χλέτσος, σε περίπτωση που αναλάβει τελικά τα ηνία του πολύπαθου ΕΟΠΥΥ, θα θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές και θα διεκδικήσει τα ποσά που δίκαια αναλογούν στον Οργανισμό, αλλά και τον έλεγχο των εσόδων από όλα τα Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου