Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δείτε τι προτείνουν οι εργαστηριακοί γιατροί στον Αν.Ξανθό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας!

Γράφει: Δωροθέα Γαληνού - Health Report

Να δοθεί ουσιαστικός και θεσμικός ρόλος στους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα ανασυγκροτηθεί, ζητούν με επιστολή τους στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό εκπρόσωποι του κλάδου.

Ειδικότερα οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisynστην επιστολή τους επισημαίνουν πως οι ιδιώτες εργατσηριακοί γιατροί δεν επιβαρύνουν με δαπάνες το σύστημα, αντίθετα προσφέρουν ποιοτικές και συμφέρουσες υπηρεσίες στους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριληφθούν στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ και του ΠΕΔΥ.

«Η ιατρική ειδικότητα του Εργαστηριακού Ιατρού πρακτικά δεν υπάρχει σε όλα τα νέα εγχειρίδια εγκυκλίους και νομοθετήματα του ΠΕΔΥ όσον αφορά τον ιατρικό ρόλο του , παρά μόνο ως μονάδες – εργαστήρια παραγωγής διαγνωστικών δεδομένων και εργαστηριακών πληροφοριών.


Η αξία όμως του εργαστηριακού ιατρού (ο οποίος χρειάζεται να αποκτήσει θεσμικό ρόλο στο σύστημα ΠΦΥ ) σε αρμονική συνεργασία με τον οικογενειακό /γενικό ιατρό και τις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες θεωρούμε ότι είναι καθοριστική για την ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών ,την πρόληψη αλλά και την διαχείριση του κόστους του ΕΟΠΥΥ τόσο στις παρακλινικές εξετάσεις όσο και στην πολυφαρμακία αλλά και τις άσκοπες δαπάνες και εισαγωγές στην δευτεροβάθμια περίθαλψη» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εργαστηριακοί γιατροί του Συνεταιρισμού.

Όπως προτείνουν στον Ανδρέα Ξανθό: «Εμείς πιστεύουμε ότι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές μπορείτε να στηριχτείτε στους Εργαστηριακούς Ιατρούς παρέχοντας πρόσβαση για ουσιαστικές υπηρεσίες ΠΦΥ στον κάθε πολίτη ασφαλιζόμενο χωρίς να διογκώνεται τις δαπάνες υγείας ακόμα και χωρίς εκπτώσεις αλλά βάζοντας ουσιαστικές δικλείδες ελέγχου και του κόστους αλλά και τις παρεχόμενης ποιότητας».

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία που αναφέρουν στην επιστολή τους τα μέλη τουΣυνεταιρισμού Εργαστηριακών Ιατρών Medisyn: «Είναι προφανές ότι τα ιδιωτικά μικροβιολογικά και απεικονιστικά ιατρεία που κατά βάση λειτουργούνται από τους ιατρούς και το βοηθητικό προσωπικό τους (σύνολο απασχολουμένων περίπου 9000 άτομα) παρότι είναι πολυάριθμα και διάσπαρτα σε κάθε γειτονιά της επικράτειας κατέχουν όχι περισσότερο από 25-30% της συνολικής δαπάνης για υπηρεσίες Π.Φ.Υ. και ουσιαστικά δεν ευθύνονται για το φούσκωμα των δαπανών και έχουν την μικρότερη ευθύνη για την προκλητή υπερσυνταγογράφηση που βαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία».

7 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΣΑΡΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟ ΔΥΚΤΙΟ ΙΑΤΡΙΚΑ ΩΣ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ?????????? ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ,,ΑΑΑΑΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΞΕΧΑΣΑ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΩΤΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ξεφτυλα του εργαστηριακου ιατρου να πλασαρεται ως εκπροσωπος του ο συνεταιρισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Συνεταιρισμός είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Ο τίτλος είναι καταφανώς απαράδεκτος. Αντιπροσωπεύουν μόνο την τσέπη των μελών τους και κανέναν άλλον συνάδελφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ποία χώρα του κόσμου υπάρχουν 4.000 διαγνωστικά κέντρα για 10 εκ. πληθυσμού?
    Και όχι μόνο αυτό, αλλά σε αυτές τις αλυσίδες των εργαστηριών που έχουν σκοπό μόνο το κέρδος, οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες και οι κανόνες λειτουργίας ανύπαρκτες.
    Επίσης στα Ιατρικά εργαστήρια δεν δουλεύουν μόνο Ιατροί και το «βοηθητικό προσωπικό τους» αλλά και άλλοι επιστήμονες: Βιολόγοι, Βιοχημικοί, Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων και Τεχνολόγοι Ακτινολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς τι το μίσος; Ασφαλώς ο medisyn εκφράζει τα μέλη του. Τι θα πει ότι έχουν σκοπό το κέρδος; Εσείς οι εκτός έχετε σκοπό την χασούρα; Ο κάθε επαγγελματίας αλλά κυρίως ο γιατρός προσπαθεί , δια της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών να εξυπηρετεί το κοινό (π.χ. όπως στην ΠΦΥ) ώστε να εξασφαλίσει αξιοπρεπώς τα προς το ζην. Όλα τα χρόνια, τα εργαστήρια ,αλλά και οι κλινικοί γιατροί,παρείχαν τις υπηρεσίες τους, υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους, αφού αμείβονταν μετά από πολλούς μήνες, όπως τώρα που υπάρχουν ακόμα ληξηπρόθεσμες οφειλές προς αυτούς. Μην τα ισοπεδώνετε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΡΕΠΕΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΕΛΩΝ ΠΕΕΒΙ ,ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: ΤΟΝ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΙΑΚΛΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΠΛΕΞΕΙ , ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΜEDISYN, ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, ΝΟΜΙΚΕΣ, ΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι ακριβώς ενοχλεί δεν έχω καταλάβει. οι συγκεκριμένες απόψεις για την ΠΦΥ η οτι ο medisyn έχει δικαίωμα να εκφράζεται; ποιούς ακριβώς ενοχλεί η άποψη, οι προτάσεις, η συζήτηση;τι σημαίνουν εμπορικοί και συνδικαλιστικοί ρόλοι. Οτι αφορά το ιατρείο μου δεν με νοιάζει ποιός το υπερασπίζεται, με νοιάζει να το υπερασπίζεται. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού απο κάποιους που ενοχλούνται απο τις δυνατότητες του συνεταιρισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή