Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΙΣΠατρών: Όταν η Πρωτοβάθμια αναστενάζει από την έλλειψη πλαισίου λειτουργίας και σχεδίου ανασυγκρότησής της

Προς Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή Παν/τη

κ. Υπουργέ,

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας 
Είναι γνωστό ότι ένα ορθά δομημένο δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται σε ένα οργανωμένο και σταθερό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Δεδομένου ότι οι ασάφειες, οι παλινωδίες, η στάση πληρωμών και τα κουρέματα στις δεδουλευμένες αμοιβές των ιατρών, καθώς και οι ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις, έχουν επιτείνει τα προβλήματα της δημόσιας ΠΦΥ στη χώρα μας, επιθυμούμε να μας δοθούν άμεσα απαντήσεις για το σχέδιο ανασυγκρότησής της. Παραθέτουμε προβληματισμούς που επιζητούν απαντήσεις:

  1. Οι συμβάσεις των συμβεβλημένων κλινικών και εργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν σύντομα, με τον Οργανισμό να δυσκολεύεται να καλύψει τις συμβατικές οικονομικές του υποχρεώσεις.

  1. Το καθεστώς λειτουργίας των συμβεβλημένων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών είναι παντελώς άγνωστο για το 2015. Τονίζεται ότι οι ανελαστικές υποχρεώσεις (αγορά αναλωσίμων αντιδραστηρίων, συντήρηση τεχνολογικού εξοπλισμού, αμοιβές παραϊατρικού προσωπικού, κλπ) των εργαστηρίων, που είναι απολύτως απαραίτητες για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, δεν καλύπτονται από τις πενιχρές και «κουρεμένες» αμοιβές του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ενώ για το 2014 εφαρμόστηκε ένα ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά ιατρό, είναι ακόμη άγνωστη η πολιτική του Οργανισμού για το τρέχον έτος.

  1. Οι ιατροί του ιδιωτικού τομέα, που συμμετέχουν στην παροχή υπηρεσιών της ΠΦΥ, έχουν συνεισφέρει μέσω των «κουρεμάτων» και των απλήρωτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχουν στηρίξει τη βιωσιμότητα της ΠΦΥ, αποτρέποντάς την από το να καταρρεύσει, με ποσό που αγγίζει το 1 δις. Η οικονομική εξαθλίωση των ιατρών και η οριακή επιβίωση του ατομικού ιατρείου δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανοχής ή αναμονής.


  1. Η κατάσταση στην δημόσια ΠΦΥ καθημερινά επιδεινώνεται. Τα πολυϊατρεία του πρώην ΠΕΔΥ αδυνατούν να παρέχουν πλήρεις και οργανωμένες υπηρεσίες υγείας. Παραμένει η στασιμότητα στην κρίση / εξέλιξη στο ΕΣΥ των ιατρών που υπηρετούν στο ΠΕΔΥ και η πολυδιάσπαση των εργασιακών τους σχέσεων.  Η υπολειτουργία των εργαστηρίων συνεχίζεται. Οι αποσπασματικές προσλήψεις επικουρικών ιατρών δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα κενά.

  1. Η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία των Κέντρων Υγείας, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις μη αστικές περιοχές.

Καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου, απαιτείται άμεση ανακοίνωση του πλαισίου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ και του σχεδίου ανασυγκρότησης της ΠΦΥ.

Η Πρόεδρος             Ο Αντιπρόεδρος            Ο Γραμματέας


Άννα Μαστοράκου  Γεώργιος Σκρουμπής   Γεώργιος Πατριαρχέας

7 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΤΟΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ.
    ΕΙΔΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑ
    ΤΥΦΛΑ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ
    ΚΟΥΡΑΣΗ,ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΧΡΕΗ.....
    ΘΕΣΑΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ
    ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ...
    ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΠΤΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ .
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΑΘΗΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΟΠΥΥ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.ΠΟΣΟ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν αντιδράσουμε ΤΩΡΑ, θα μας φάει το μαύρο σκοτάδι!!! Πάρτε αποφάσεις, πιέστε, συνεδριάστε, αποφασίστε!! Θα μας στρίψει η βίδα!!! ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!! Πνιγόμαστε στα χρέη ολοένα και περισσότερο και δεν κουνιέται φύλλο... Η κατάσταση είναι τόσο συμπιεσμένη που αν δεν γίνει κάτι ΤΩΡΑ, θα μας δείτε να ποζάρουμε σε κανένα περιόδικο... και όχι με θέα την Ακρόπολη!!!

    Νέος μικροβιολόγος (2014)
    στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΟΨΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙΣ ΑΔΕΡΦΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΛΑΙΓΕΣΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΣΙΠΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΚΑΡΦΑΚΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ...ΕΓΩ ΞΕΚΟΨΑ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗΣΑ (ΟΥΤΕ ΠΡΕΖΑΚΙ ΝΑ ΗΜΟΥΝΑ)

      ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΣ

      Διαγραφή
  4. Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΓΙΑ ΕΝΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ,ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ,ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ (ΙΔΙΩΤΗ) ΙΑΤΡΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μεγάλη ερώτηση είναι τι σκοπεύετε να κάνετε εάν δεν ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Η αλήθεια είναι πως όσο θυμωμένοι ή οικονομικά κατεστραμμένοι και να είμαστε αν δεν μας οργανώσετε δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστή τοποθέτηση σαν διαπιστώσεις καλόν θα ήταν να υπάρξουν και προτάσεις. Είμαι έτοιμος να υποδείξω μερικές που μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτη κάλυψη των ασφαλισμένων , εξοικονόμηση πόρων και αμοιβή των παρόχων για ότι εκτελούν με μικρή αύξηση του προϋπολογισμού ή και χωρίς αύξηση . Η πρόταση στηρίζεται .σε ένα συνδυασμό κλιμακωτής συμμετοχής ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια και πλήθος και κόστος των εξετάσεων για κάθε ασθενή και παραπεμπτικό και ενός κλιμακωτού rebate ανάλογα με τον τζίρο στη λογική της αρχικής σύμβασης. Πιθανόν με οροφή εκτελούμενων εξετάσεων ανά μηχάνημα , εργαστήριο και προσωπικό. Ολα τα άλλα plafond και claw back καταργούνται.
    Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή