Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Μόλις στο 25% τα γενόσημα


Σθεναρή αντίσταση στα γενόσημα φάρμακα προβάλλουν οι Ελληνες ασθενείς. Παρά τις πολλές απόπειρες προώθησης των γενοσήμων, μόλις το 25% των φαρμάκων που λαμβάνουν οι Ελληνες ασφαλισμένοι είναι γενόσημα, ποσοστό ελάχιστα πιο υψηλό από αυτό που ήταν στην αρχή της κρίσης (18,5%), και πολύ μακριά από τον μνημονιακό στόχο του 60%. Εναν στόχο που τίθεται ξανά και ξανά σε κάθε νέο μνημόνιο και που θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Η στασιμότητα αυτή όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα politiko.eu έχει φέρει εκνευρισμό στις Βρυξέλλες. Ενδεικτική είναι και η αναφορά του επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Giuseppe Carone, στο πρόσφατο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, ο οποίος σημείωσε πως «κάτι πρέπει να συμβαίνει στην Ελλάδα και τα γενόσημα δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από το 25%, όταν μάλιστα σε άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, εισήχθησαν αντίστοιχα μέτρα και απέδωσαν καλύτερα». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Πορτογαλία το ποσοστό διείσδυσης των γενοσήμων το 2015 ξεπέρασε το 41% (σε όγκο) από 20% που ήταν το 2009. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ηνωμένο Βασίλειο (84,3%), Γερμανία (81%) και Ολλανδία (71,4%).

Η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων στην Ελλάδα και η «προτίμηση» στα πιο ακριβά πρωτότυπα φάρμακα, «κέντρισε» από το 2010 το ενδιαφέρον των δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήθηκε μία σειρά παρεμβάσεων, μεταξύ των οποίων η συνταγογράφηση αποκλειστικά της δραστικής ουσίας και η «οικονομική επιβάρυνση» του ασφαλισμένου με τη διαφορά στην τιμή του πρωτότυπου από το γενόσημο. Η πιο πρόσφατη παρέμβαση έγινε τον περασμένο Μάιο και εστιάζει στα φαρμακεία. Στον νόμο για τα προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία ορίζεται έκπτωση από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς τα φαρμακεία που υπερβαίνουν μηνιαίως το 25% ως ποσοστό όγκου γενοσήμων που χορηγούν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, ούτε αυτό το μέτρο θα φέρει αποτελέσματα. Οπως ανέφεραν στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας στην «Κ», το κίνητρο είναι ανεπαρκές και δεν φτάνει να υπερκεράσει το κέρδος από την πώληση πιο ακριβών φαρμάκων. Διευκρινίζεται ότι το ποσοστό μεικτού κέρδους για φαρμακεία είναι σταθερό στο 30% για φάρμακα με λιανική τιμή έως 50 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η πώληση ενός ακριβότερου φαρμάκου αντί ενός οικονομικότερου αποφέρει υψηλότερα έσοδα τόσο σε φαρμακεία όσο και σε φαρμακαποθήκες. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη τίθεται και θέμα ελέγχου των γιατρών κατά τη συνταγογράφησή τους.

Δυσλειτουργικά μέτρα

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Κούβαρης, αναφέρει στην «Κ» ότι πλέον δεν υπάρχουν επί της ουσίας ακριβά φάρμακα. Εξηγεί ότι σε κάποιες δραστικές ουσίες αντιστοιχούν δεκάδες γενόσημα σκευάσματα. «Δεν είναι δυνατόν να έχω όλα τα γενόσημα. Θα προτείνω αυτό που έχω στο ράφι στον ασφαλισμένο», σημειώνει ο κ. Κούβαρης. Ο ίδιος χαρακτηρίζει το νέο «κίνητρο» του υπουργείου ως «ασαφές, ακατανόητο και δυσλειτουργικό». Αποδίδει την αποτυχία των μέτρων για τα γενόσημα κατά κύριο λόγο στην αντίσταση των ασφαλισμένων και κυρίως των χρονίων πασχόντων που δεν θέλουν να αλλάξουν το φάρμακο στο οποίο έχουν συνηθίσει. Αλλωστε, η διαφορά τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων από τα γενόσημα είναι πλέον τόσο μικρή που θα προτιμήσουν να «κόψουν» από αλλού από το να αλλάξουν την αγωγή τους. Τα γενόσημα εξαρχής συνδέθηκαν από τους Ελληνες με την κρίση και με δεύτερης κατηγορίας φάρμακα, άποψη που εδραιώθηκε όταν αξιωματούχοι έκαναν ατυχείς δηλώσεις για δωρεάν γενόσημα σε ανασφάλιστους. Για να αλλάξει η εικόνα αυτή το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει εντός του μηνός (εκτός απροόπτου) καμπάνια ενημέρωσης που θα περιλαμβάνει και τηλεοπτικά σποτ για την ασφάλεια των γενοσήμων. Και η παρέμβαση αυτή είναι μνημονιακή υποχρέωση.

2 σχόλια:

  1. Αν έχεις χαμηλό IQ μόνο τότε διορίζεσαι επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κύριος Carone ήταν εκείνος που επέμενε να πάρει την εμπορική ονομασία από τους ιατρούς και να κάνει τους φαρμακοπώλες υπεύθυνους για την πώληση των εμπορικών σκευασμάτων. Αυτό σε συνδυασμό με το "όλα τα φάρμακα χωρίς καμία συνταγή" (πάγια συνήθεια των φαρμακοπωλών) και το "αν γουστάρω παίρνω το πρωτότυπο βάζοντας μια τζίφρα" (παγκόσμια πατέντα επιλογής φαρμάκου από τον ασθενή!) κάνουν τον πανέξυπνο κύριο Carone να αναρωτηθεί τι φταίει. Επειδή ενός κακού μύρια έπονται τώρα το κράτος θα δώσει και χρήματα (από τους φόρους όλων μας) για να διαφημίσει τα γενόσημα !!! Αυτό γίνεται προφανώς διότι οι μεγάλες εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες στερούνται χρημάτων για τη διαφήμιση (!) και για να πάνε επιτέλους χρήματα και στα ταμεία των ΜΜΕ τα οποία χρωστάνε δάνεια 1,3 δις. Είμαστε σοβαροί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την επιτευξη του στοχου δυο μονο τροποι υπαρχουν.

    1)Επαναφορα της εμπορικης ονομασιας του σκευασματος.
    2)θελεις πρωτοτυπο πληρωνεις εξολοκληρου το σκευασμα στη λιανικη τιμη,θέλεις ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ 10% συμμετοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή