Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Αγώνας δρόμου από τον ΕΦΚΑ για τις εισφορές επαγγελματιών

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ - kathimerini.gr


Μια συνεχή μάχη με τον χρόνο και τις αστοχίες, με άμεσες αρνητικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, δίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ με στόχο τη βελτίωση των εσόδων του υπερταμείου μέσω της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των μη μισθωτών.

Ετσι, κι ενώ χιλιάδες ασφαλισμένοι - ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες παραμένουν στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών τους για το πρώτο 5μηνο του 2017, ή καλούνται ακόμη να πληρώσουν λανθασμένα «ραβασάκια», στο υπουργείο Εργασίας και στο Ταμείο «τρέχουν» να προλάβουν άκρως δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των πιστωτών.

Τα ειδοποιητήρια Μαΐου για τις εισφορές 1,4 εκατ. ασφαλισμένων αγροτών, αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ μόλις το περασμένο Σάββατο και η προθεσμία πληρωμής έληξε χθες 30 Ιουνίου. Παράλληλα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου προχώρησε στη δεύτερη κατά σειρά παράταση προθεσμίας καταβολής των εισφορών του 2016 για τους ασφαλισμένους τους τέως ΕΤΑΑ, ενώ αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει και για τις εισφορές β΄ εξαμήνου του 2016 για τους αγρότες. Ετσι, παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές που καλούνται να καταβάλουν γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι και αγρότες ανά μήνα, θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του προηγούμενου έτους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2017.

Αναλυτικά, έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016, από τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ (αγρότες) καθώς και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) και του τέως ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ (γιατροί), καθώς και οι εισφορές ολόκληρου του 2016 από τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ-ΤΑΝ (δικηγόροι).

Η παράταση αυτή στηρίχθηκε στο γεγονός ότι εισερχόμαστε στην πλέον κρίσιμη περίοδο για την τύχη των εισπράξεων του ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που αυξάνονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις χιλιάδων ασφαλισμένων, οι οποίοι μετά την παράταση μπορεί να ελπίζουν ότι θα εντάξουν τις υποχρεώσεις τους ομαλότερα, στη νέα αναμενόμενη ρύθμιση των έως 120 δόσεων, για όσους δεν μπορούν να ενταχθούν στις διαδικασίες εξωδικαστικού συμβιβασμού. Βέβαια, εντός των επόμενων μηνών αναμένονται εκτός από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και νέες ασφαλιστικές επιβαρύνσεις για μία σειρά ασφαλισμένων. Για παράδειγμα, εφόσον ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2016, θα πρέπει να ξεκινήσει ο συμψηφισμός, καθώς μέχρι σήμερα ο υπολογισμός γίνεται βάσει των εισοδημάτων του 2015.

Παράλληλα, για πάνω από 250.000 επαγγελματίες θα πρέπει να πιστωθούν και εισφορές για εφάπαξ και επικούρηση, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί πώς θα γίνει η αναδρομική παρακράτηση.

Επίσης, οι περισσότεροι από τους 50.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν την ατομική τους επιχείρηση εξακολουθούν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για να πληρώσουν, ενώ «αόρατοι» είναι ακόμη για το σύστημα του ΕΦΚΑ κάποιοι μισθωτοί με παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα. Στον αντίποδα, μόλις πριν από λίγες ημέρες το ηλεκτρονικό σύστημα του υπερταμείου ξεκίνησε τις διασταυρώσεις για τους εργαζομένους με «μπλοκάκι» που εντάχθηκαν στην ειδική πλατφόρμα και ασφαλίζονται πλέον ως «μισθωτοί» και δεν λαμβάνουν παράλληλα ειδοποιητήρια για πληρωμή διπλών εισφορών.

2 σχόλια:

  1. Γνωρίζει κανεις εάν εχει κάποιος ιατρειο και κάνει εφημερίες σε κλινικη τι γίνεται με το τιμολόγιο; υποχρεούται η κλινικη να βάλει το ποσοστό του εργοδότη στον εφκα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σε στεναχωρήσε φιλτατε αλλά μάλλον (επειδή θα έχεις σύμβαση μίσθωσης έργου) ΟΧΙ. Πληρώνεις εσύ ανάλογα με τα τιμολογια που κόβρεις. Εκτός αν έχεις πάγια αντιμισθία (σταθερό μισθό) οπότε τότε μάλλον θα πληρώνει η κλινική εργοδοτικές εισφορές.

      Διαγραφή