Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Όλοι εναντίον ενός στο Νοσοκομείο Ρόδου


Να κινηθεί νομικά σε βάρος Βρετανού ασθενή, εξετάζει η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου, σε μια πρωτοφανή για τα ιατρικά δεδομένα της χώρας μας απόφαση.

Μετά από επέμβαση και νοσηλεία αρκετών ημερών στην Ορθοπεδική κλινική, ο Stephen Moss και η σύζυγός του μίλησαν δημόσια για τις συνθήκες που βίωσαν, καταγγέλλοντας -μεταξύ άλλων – έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, απουσία κλινοσκεπασμάτων και καθαριότητας, ανεπαρκή σίτιση. Η ιστορία του κ. Moss έτυχε μεγάλης δημοσιότητας, προκαλώντας αρνητικά σχόλια για τις συνθήκες νοσηλείας στο ΕΣΥ, τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κάτι το οποίο προκάλεσε ιδιαίτερη ενόχληση στη Διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η τελευταία, σε ανακοίνωσή της, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει μήνυσε σε βάρος του S. Moss για δυσφήμιση, καθώς – όπως ισχυρίζεται τα λεγόμενά του, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δυσφημούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η χειρουργική επέμβαση έλαβε χώρα στις 30.06.2017, στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και σύμφωνα με τους ιατρούς ήταν απολύτως επιτυχής. Το νοσηλευτικό προσωπικό ακολούθησε με απόλυτη συνέπεια τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και βρισκόταν διαρκώς στη διάθεση του ασθενούς καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του τόσο στην ορθοπεδική όσο και στην νευροχειρουργική κλινική. Το διαιτολόγιο του ήταν σύμφωνο με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού και ασφαλώς και δεν διαφοροποιήθηκε σύμφωνα με τις επιθυμίες του ασθενούς. ‘Αλλωστε, οι υπηρεσίες σίτισης του Γ.Ν. Ρόδου τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και άριστης αξιολόγησης από το σύνολο των μέχρι σήμερα νοσηλευομένων. Όσον αφορά τα θέματα υγιεινής που επικαλείται στις δηλώσεις του ο ασθενής, παρόλη τη χαμηλού βαθμού συνεργασία που επέδειξε ως προς τη συμμόρφωσή του με τις οδηγίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, είναι ανυπόστατα καθώς η κύρια μέριμνα όλων των εργαζομένων είναι η διαρκής διασφάλιση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας όλων των νοσηλευομένων».

Το ΓΝ Ρόδου καταλήγει πως «οι δηλώσεις του Stephen Moss αλλοιώνουν το έργο που επιτελείται ως απόρροια της αδιάλειπτης και αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του Ιατρικού, του Νοσηλευτικού και του Διοικητικού προσωπικού, η Διοίκηση επιφυλάσσεται όπως προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Νοσοκομείου (έγκληση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του τύπου), αλλά κυρίως για να μην επιτρέψει σε κανένα να μειώνει την προσπάθεια αυτή».

Εντύπωση προκαλεί, μάλιστα, το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη ανακοίνωση – σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ – προσυπογράφουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Ήταν, όμως, τόσο μακριά από την πραγματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας στην Ελλάδα, όσα κατήγγειλε ο Βρετανός ασθενής;

Τόσο οι γιατροί όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας έχουν καταγγείλει άπειρες φορές ότι η αναλογία ασθενών προς νοσηλευτές απέχει πόρρω από τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας (κατά μέσο όρο η αναλογία τη νύχτα είναι 40:2). Θα είχε ενδιαφέρον, λοιπόν, το ΓΝ Ρόδου να τοποθετηθεί με συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα αυτό.

Ή μήπως δεν είναι τοις πόσοι γνωστό ότι οι συγγενείς των ασθενών που θα νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο, φέρνουν από το σπίτι ή αγοράζουν από σεντόνια και πετσέτες, μέχρι απορρυπαντικά και χαρτί υγείας, αλλά και φαγητό; Όχι μόνο τώρα τελευταία, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια. Κι αυτό, βεβαίως, αποτελεί απόρροια των άγριων περικοπών στους νοσοκομειακούς προϋπολογισμούς, σε αντίθετη κατεύθυνση με το «φόρτο» εργασίας που καλούνται να διαχειριστούν οι δομές του συστήματος.

Και τέλος πάντων, ακόμη κι αν ο κ. Moss ενδεχομένως υπερέβαλλε στις περιγραφές, κάτω από μια κακή ψυχολογική κατάσταση λόγω του αιφνίδιου προβλήματος υγείας που είχε, ή, επηρεασμένος από μια διαφορετική εικόνα για τη νοσηλεία στο βρετανικό ΕΣΥ, τι μήνυμα στέλνει ο προαναφερόμενος χειρισμός του θέματος εκ μέρους του ΓΝ Ρόδου;

Μήπως η ανακοίνωση εκδόθηκε για εσωτερική κατανάλωση; Σίγουρα, πάντως, αποτελεί αντικίνητρο για την προσέλκυση τουριστών υγείας από χώρες του εξωτερικού, κάτι που αποτελεί – θεωρητικά – επιδίωξη της Αριστοτέλους. Ή μήπως μετά από αυτή την ανακοίνωση θα βελτιωθούν ως δια μαγείας τα προβλήματα στο ΕΣΥ; Εκτός αν το ΓΝ Ρόδου προσβλέπει από την προσφυγή στη δικαιοσύνη σε αύξηση των εσόδων του.

Αξίζει, τέλος, να διευκρινιστεί εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε γνώση της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το ΓΝ Ρόδου.

1 σχόλιο:

  1. Ναι , ναι φταίει η κακή ψυχολογική κατάσταση του Άγγλου !!! Το ΕΣΥ......πετάει ! Α ρε σούργελα ......μήπως να κινηθεί αυτός νομικά εναντίον σας καραγκιόζηδες ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή