Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ανασφάλιστων ασθενών

Οι ασθενείς αναγκάζονται να ψάχνουν από το ένα δημόσιο νοσοκομείο στο άλλο για να βρουν που θα μπορέσουν να κάνουν μια εξέταση δωρεάν.

Αναποτελεσματικό είναι το σύστημα υγειονομικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Οι υπεύθυνοι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικούκρούουν τον κώδωνα στο υπουργείο Υγείας, προειδοποιώντας πως οι παρεμβάσεις σκοντάφτουν στην έλλειψη πόρων.
IATRONET

Η κυβέρνηση – σημειώνουν – ψήφισε πέρυσι έναν νόμο για τα τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας, δίνοντας τους την δυνατότητα να έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ.

Αυτό, όμως, έγινε χωρίς ουσιαστική αύξηση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί το πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο σύστημα Υγείας, που πρέπει να καλύψει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών από πριν.

Στα νοσοκομεία υπολειτουργούν άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, τόσο για την νοσηλεία των ανασφάλιστων ασθενών, όσο και την λειτουργία τμημάτων ζωτικής σημασίας, όπως οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι υπεύθυνοι του Ιατρείου κάνουν λόγο ακόμη και για “λιτότητα” στην πληροφόρηση των ασθενών:

“Πολλοί συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν καν τα δικαιώματα τους. Απλές λύσεις, όπως η δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης των πολιτών, δεν έχουν δοθεί”.

Οι ασθενείς – εξηγούν – αναγκάζονται να ψάχνουν από το ένα δημόσιο νοσοκομείο στο άλλο για να βρουν που θα μπορέσουν να κάνουν μια εξέταση δωρεάν, όπως μία αξονική. Και πρέπει να ψάξουν μόνοι τους σε όλα τα νοσοκομεία, και στο τέλος πολύ λίγοι καταφέρνουν να βγάλουν άκρη.

Αμφισβητούν, δε, και την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), οι οποίες θα λειτουργήσουν με τη χρηματοδότηση πόρων από το ΕΣΠΑ.

Στοιχεία

Καλούν το υπουργείο Υγείας να δώσει στοιχεία σε πόσους ανασφάλιστους ασθενείς συνταγογραφήθηκαν ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις τον τελευταίο χρόνο, όπως αξονικές, μαγνητικές, σπινθηρογραφήματα, υπερηχογραφήματα, και πόσες από αυτές τις εξετάσεις έγιναν τελικά:

“Μόνον έτσι θα καταλάβουμε εάν υπάρχει πρόσβαση και στην πράξη στους ανασφάλιστους ασθενείς στις διαγνωστικές εξετάσεις”.

Αναφερόμενοι στη δωρεά του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, οι υπεύθυνοι του Κοινωνικού Ιατρείου εκτιμούν πως εθίζεται η κοινωνία στην ιδέα ότι η λειτουργία της Υγείας (ή αύριο της Παιδείας) δεν είναι υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Θα μπορούσε – αναφέρουν – η ίδια η Πολιτεία να αγοράσει αυτόν τον εξοπλισμό πετυχαίνοντας την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας, χωρίς τον εθισμό μας στον κάθε “φιλάνθρωπο”. Η απόσβεση των χρημάτων της αγοράς θα γινόταν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αναμονές

Καταγγέλλουν πως τα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν και ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, όπως οι καρκινοπαθείς, αναγκάζονται να περιμένουν τρεις έως έξι μήνες για να ξεκινήσουν τις ακτινοθεραπείες τους.

Αναλώσιμα υλικά όπως γάντια (!) είναι είδος προς εξαφάνιση και οι νοσηλευτές αναγκάζονται να χρησιμοποιούν σακούλες στα χέρια τους για να καθαρίσουν τους ασθενείς ή να αγοράσουν τα γάντια μόνοι τους.

Για τη μείωση των δαπανών Πρόνοιας κατά 0,5% του ΑΕΠ ανά έτος (900 εκ. ευρώ) ή 2,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2016 έως 2018, σημειώνουν πως εξηγεί την τραγωδία που ζουν σήμερα τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και οι οικογένειες τους.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου