Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ιλαρά: Επίθεση των Παιδιάτρων στο αντιεμβολιαστικό κίνημα & στο Dr. GoogleΌχι μόνο την επανεμφάνιση της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που στη χώρα μας που έχουν εξαλειφθεί όπως κοκκύτης, μηνιγγίτιδα και παρωτίτιδα, θα έχουμε, εάν οι γονείς ακολουθούν τις οδηγίες του “Dr. Google” (δηλαδή ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο από το αντιεμβολιαστικό κίνημα).

Οnmed.gr

Τα παραπάνω αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, η οποία έχει επανειλημμένα, από το 2009 μετά την πανδημία της γρίπης προειδοποιήσει, ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ήδη στις ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα, σύμφωνα με την ΕΠΕ.

Τώρα φαίνονται τα πρώτα κρούσματα ιλαράς, μετά τις επιδημίες ιλαράς που είχαμε στην Ευρώπη τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τονίζει η Εταιρεία και συνεχίζει στην ανακοίνωσή της:

«Κρούσματα εμφανίζονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ελαττωθεί κάτω του 90% με δύο δόσεις εμβολίου. Προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα ανέρχονται σε ποσοστό 20%. Σε περίπτωση που αυξηθούν, θα εμφανισθεί επιδημία ιλαράς και θα θρηνήσουμε θύματα.

Η τελευταία επιδημία ιλαράς που είχαμε στη χώρα μας και κατά την οποία θρηνήσαμε αρκετά θύματα ήταν το 1978-1979. Την εποχή εκείνη κυκλοφορούσαν μονοδύναμα εμβόλια ιλαράς και λόγω επιδημίας υπήρξε έλλειψη του εμβολίου για μήνες. Ακολούθως εισήχθη εμβόλιο από τη Ρωσία, αμφιβόλου διάρκειας, το οποίο και χορηγείτο σε μία δόση.

Βάσει των ανωτέρω, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά:

- Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.

- Τον εμβολιασμό με 2η δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων.

- Για τα βρέφη να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση

- Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια».

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, επαναλαμβάνει τέλος, ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες και σώζουν ζωές» και προτρέπει τους πολίτες να μην εμπιστεύονται ανώνυμες πληροφορίες του διαδικτύου, αλλά μόνο σε επιστημονικές ιστοσελίδες, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπουργείο Υγείας, WHO, CDC, UNICEF, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία κλπ.»
Η θέση του ΠΙΣ

Εν τω μεταξύ χθες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μετά τα πέντε κρούσματα ιλαράς σε υγειονομικούς στο Θριάσιο νοσοκομείο, κάλεσε όλους τους επαγγελματίες υγείας να θωρακιστούν και να εμβολιαστούν. Από την πλευρά του η διοίκηση του Θριάσιου σε ανακοίνωσή της, ανέφερε πως οι εν λόγω υγειονομικοί έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, ενώ συνολικά στο νοσοκομείο έχουν εμβολιαστεί 100 υγειονομικοί, και έχει δημιουργηθεί επομένως ένα ανοσιακό τείχος.

Εμβολιασμούς σε Ρομά και πρόσφυγες προτείνει το υπουργείο

Εξάλλου, την επέκταση των εμβολιασμών κατά της ιλαράς στους καταυλισμούς των Ρομά αλλά και των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, πρότεινε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την Τρίτη. Μάλιστα ο υπουργός, ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί κατά της ιλαράς για τους πρόσφυγες θα πρέπει να ξεκινήσουν από την Ειδομένη.

Επί του παρόντος, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν κρίνει ότι χρειάζονται συμπληρωματικά μέτρα, υπογράμμισε ο κ. Ξανθός, σχολιάζοντας τις απόψεις περί αντιεμβολιαστικού κινήματος, το οποίο ωστόσο ο ίδιος, δεν παραδέχεται ότι είναι κίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου