Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Πως ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει ρευστότητα αλλά δεν πληρώνει!

Γράφει ο Γρηγόρης Σαραφιανός, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών

Health Report

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις των Ιδιωτικών Κλινικών και του ΕΟΠΥΥεξαιτίας της αποστολής από τον Οργανισμό προς τους παρόχους, ηλεκτρονικά, ανώνυμων και ανυπόγραφων σημειωμάτων excel προκειμένου να συμφωνήσουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων με το λογιστήριο του Οργανισμού και να γίνει ο συμψηφισμός των οφειλόμενων από τις Κλινικές μόνο για τα έτη 2014 και 2015, συνολικού ύψους περίπου 80 εκατ. Ευρώ και απαιτώντας την υπογραφή Υπεύθυνων δηλώσεων παραίτησης από κάθε ένδικο μέσο και από τόκους υπερημερίας (ενώ το κράτος χρεώνει όλους με τοκογλυφικούς τόκους).

Η διαφωνία των Κλινικών εντοπίζεται αφενός μεν ότι ο ΕΟΠΥΥ παραβλέπει τον συμψηφισμό του 2012 και 2013, για τους οποίους οι Κλινικές ετοιμάζονται να ασκήσουν αγωγές, λόγω επικείμενης παραγραφής και ενώ στην συμφωνία με τον ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνονταν ο συμψηφισμός όλων των ετών από το 2012 έως και το 2015.

Όμως για το 2012 και το 2013 ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περίπου 160 εκατ. Ευρώ στις Κλινικές (αλήθεια τα ποσά αυτά αναγράφονται στα βιβλία του Οργανισμού ως οφειλόμενα; Απλά ρωτάμε) τα οποία προσπαθεί να τα γλυτώσει και ενώ ταυτόχρονα, με διάφορα τεχνάσματα και συμψηφισμούς του Claw Back του 2016, το 2017 έχει πληρώσει μόνο τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, δηλαδή 2 μήνες στους 9 και μόνο σε αυτούς που δεν έχουν ένσταση στα αποτελέσματα των ιατρικών ελέγχων, που παράνομα γίνονται, διότι δεν υπάρχει εξουσιοδοτική διάταξη νόμου προς το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για να εκδώσει οδηγίες ελέγχου και η επικαλούμενη απόφαση 593 του 2014 είναι αναρτημένη στην Διαύγεια ως ανακληθείσα πράξη.

Υπάρχουν σήμερα πολλές Κλινικές που είναι απλήρωτες από το καλοκαίρι του 2016 !!!!!, περισσότερο από 12 μήνες, λόγω ενστάσεων, οι οποίες δεν ολοκληρώνονται είτε λόγω απώλειας των φυσικών παραστατικών, είτε λόγω μη συνεδρίασης του ΔΣ, είτε λόγω αλλαγής της Επιτροπής Ενστάσεων, είτε λόγω αλλαγής του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, είτε λόγω φόρτου αριθμού ενστάσεων, είτε λόγω καθυστέρησης της υπογραφής των ενταλμάτων από την Πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Δικαιολογίες και μόνο δικαιολογίες προκειμένου να μην πληρώσουν και να εμφανίζει ρευστότητα και πλεονάσματα ο ΕΟΠΥΥ ενόψει του ελέγχου των Οικονομικών του από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Απομένουν 3 μήνες για το τέλος του έτους και θα είναι η πρώτη φορά από ενάρξεως λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που θα έχουν πληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς ενστάσεις και χρονοτριβές, εάν είναι εφικτό, 6 στους 12 μήνες.

Ακόμη, από αρχές του 2017 ο ΕΟΠΥΥ σταμάτησε ξαφνικά, εντελώς παράνομα, χωρίς καμία απόφαση ΔΣ, Υπουργική απόφαση ή νόμο την αποζημίωση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με ημερήσιο νοσήλιο όπως ορίζουν όλες οι ισχύουσες Υπουργικές αποφάσεις και περικόπτει τις υποβαλλόμενες δαπάνες με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να γίνει χρέωση με τα ψίχουλα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (25-30€), ενώ όλοι γνωρίζουν ότι το μόνο το κόστος, χωρίς κέρδος, σε κλίνη ΜΕΘ ξεπερνά τα 1.500€ ημερησίως και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ στοιχίζει 3.250€, τη στιγμή που όλοι αναφέρονται σε ανθρώπινες απώλειες λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών απέστειλε επείγον αίτημα συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, που τελικώς θα πραγματοποιηθεί Τρίτη 26-9-2017, ζητώντας εξηγήσεις για την πλήρη ασυμφωνία των λογιστηρίων των κλινικών με το λογιστήριο του Οργανισμού (δεν συμφώνησε ούτε ένα λογιστήριο !!!!), αλλά και για τις αποσπασματικές πληρωμές που καταγράφονται τη φετινή χρονιά.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή “Επειδή βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επιχειρηματικής μας καταστροφής, της απώλειας της ψυχικής μας ηρεμίας, της οικογενειακής μας γαληνής, αλλά και της υγείας μας, αναμένουμε τον ορισμό συνάντησης, για όση ώρα χρειαστεί και ζητάμε ειλικρινείς πεντακάθαρεςαπαντήσεις από εσάς, διότι άλλα λέμε και άλλα γίνονται” καταλήγει η επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

1 σχόλιο:

  1. ΞανθοΒιτο Κορλεονε : θα σας κανω μια προταση που δεν.....θα μπορειτε να πειτε οχι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή