Σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, πληρώνει από την τσέπη του 10-50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ενώ ένα επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (45%) ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Onmed.gr
Την ίδια ώρα, οι Έλληνες δεν έχουν βαθειά γνώση για τα γενόσημα, καθώς το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων, ενώ το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο. Οι Έλληνες επίσης, εξακολουθούν να αγοράζουν αντιβιοτικά αδιακρίτως (παρά τις συστάσεις των επιστημόνων και λοιμωξιολόγων να είμαστε εγκρατείς εξαιτίας της μικροβιακής αντοχής) και οι πιο συχνές επισκέψεις τους στο φαρμακείο, αφορούν αυτή την κατηγορία σκευασμάτων.
Τα παραπάνω στοιχεία, περιλαμβάνονται σε μία ενδιαφέρουσα έρευνα την HELLAS HEALTH VII, τα αποτελέσματα της οποίας, παρουσιάστηκαν πριν από μερικές ημέρες από τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Βίκυ Μπενέτου, την επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Μαρία Καντζανού και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επιστημονικό συνεργάτη του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας Κωνσταντίνο Βαρδαβά, σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας:
- Για το 28% η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα και μικρό πρόβλημα για το 21%
- Τo 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο στο διάστημα αυτό αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών.
- Το 36% γνωρίζει πολύ ή αρκετά τα γενόσημα φάρμακα και μόνο το 23% τα εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά.
- Το 42% πληρώνει από την τσέπη του 10-50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% λιγότερο από 10ευρώ, το 8% 50-100ευρώ, το 3% 100-200 ευρώ, το 1% 200-500 ευρώ, ενώ μόνο το 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.
- Το 45% ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 24% ανησυχεί λίγο και μόνο το 28% δεν ανησυχεί καθόλου.
- Το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων.
- Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής και μόνο το 19% προτιμά πάντα το γενόσημο.
Εκτός από τα παραπάνω παρουσιάστηκαν και τα εξής επιπλέον αποτελέσματα:
- Η Ποιότητα Ζωής που σχετίζεται με την Υγεία και που εκφράζει τη «σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία» του ορισμού της υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παρουσιάζει στατιστικά σημαντική επιδείνωση μετά το έτος 2010.
- Το 53% καταναλώνει 1,6 μερίδες φρούτων –λαχανικών ημερησίως και το 28% δύο μερίδες όταν η συνιστώμενη κατανάλωση είναι 5 μερίδες. Η χαμηλή αυτή κατανάλωση δεν έχει τροποποιηθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Η Πανελλαδική έρευνα HELLAS HEALTH VII , πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, σε συνεργασία με την Metron Analysis και το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την χορηγική υποστήριξη των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Elpen, MSD και Pfizer.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου