“Κάνουμε τους μάγους”. Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, Μ. Λαζανάς επιχείρησε να περιγράψει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων μέτρησης ιικού φορτίου, στο πλαίσιο της συνέντευξη τύπου.
Η τύχη των αντιδραστηρίων αγνοείται για περίπου 1,5 χρόνο! Ο λόγος της έλλειψης δεν είναι πλέον τα χρήματα, αφού πόροι βρέθηκαν από διάφορες πηγές, ανάμεσα τους το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΕΟΦ. “Ωστόσο η προμήθεια τους ακόμη εκκρεμεί” τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που διοργανώθηκε ενόψει του 29ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS. Το “αγκάθι” φαίνεται να είναι διαδικαστικό.
Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανας, το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη διενέργεια της εξέτασης μια φορά το έτος και αν χρειαστεί να επαναληφθεί. “Ούτε αυτό γίνεται, όμως”. “Έχουμε την ευτυχή ατυχία να έχουμε φάρμακα που διατηρούν τα άτομα υγιή”, συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας όμως πως αν δεν εξετάζεται ο ιικό φορτίο και αυξηθεί έστω και λίγο “υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί αντοχή στα φάρμακα”, προειδοποίησε. “Υπεύθυνη εργαστηρίου μου ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι χρειάζεται να “βγει στη ζητιανιά” για να ζητήσει από φορείς να δωρίσουν αντιδραστήρια”, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Λαζανα, πριν απο 1 μήνα, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γ. Μπασκόζο συζητήθηκε εκ νέου το θέμα, με τον Γ.Γ. να αναθέτει σε συνεργάτη του να αναζητήσει το λόγο για τον οποίο κολλάει η διαδικασία. Απάντηση δεν έχει υπάρξει. ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ εντάχθηκε στο δημόσιο λογιστικό, αλλά υπεύθυνη αρχή για τη διενέργεια των διαγωνισμών για τα αντιδραστήρια αυτά είναι το Πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τον κ. Λαζανά. Πρόκειται για διεθνής διαγωνισμούς, με χρονοβόρες διαδικασίες.
“Το UNAIDS μεριμνά για τη διενέργεια εξέτασης ιικού φορτίου στην Αφρική δύο φορές το έτος”, σημείωσε ο κ. Δέδες, συγκρίνοντας με το δεδομένο αυτό με την απουσία αντιδραστηρίων στην Ελλάδα. Το κόστος των φαρμάκων υπολογίζεται στις 7 χιλιάδες ευρώ, όταν για τις εξετάσεις υπολογίζεται στα 100 ευρώ ετησίως.
Δεν είναι, όμως, τα αντιδραστήρια αντιικου φορτίου η μόνη έλλειψη. Ο κ. Λαζανάς επεσήμανε πως ούτε γονοτυπικός έλεγχος διεξάγεται, που κρίνεται απαραίτητος για να επιλεχθούν τα αποτελεσματικότερα φάρμακα απέναντι στον ιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ελλάδα από το σύνολο τον ανθρώπων που ζουν με HIV έχει διαγνωστεί το 78%, έχει ξεκινήσει θεραπεία το 52% και έχει επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο μόλις το 39%. Αντίστοιχα στην Ευρώπη έχει διαγνωστεί το 83%, λαμβάνει φάρμακα το 70% και πάνω από 6 στους 10 έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.
Ωστόσο, υπολογίζεται πως το ποσοστό των οροθετικών που λαμβάνει θεραπεία στις 6 μονάδες της Αθήνας φθάνει το 86%. Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη τύπου εκτίμησαν πως τα στοιχεία που δίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ελλιπή, αφού τα δικά τους δεδομένα δείχνουν πως από τους περίπου 13840 οροθετικους, μόλις 2000 είναι εκτός θεραπείας.
Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Κυριόπουλος, ομότιμος καθηγητής οικονομικών της Υγείας ΕΣΔΥ αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV, τονίζοντας ότι η διαχείριση της ασθένειας, με βάσει τις προτεραιότητες του σχεδίου υπολογίζεται στα 95 με 105 εκατ. ευρώ, όταν για τα φάρμακα σήμερα το κόστος είναι στα 55 εκατ. ευρω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου