Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Νέες ΤΟΜΥ με αυστηρό σύστημα παραπομπής! Πως θα βλέπουμε ειδικό γιατρό από το 2018

Τρίτη 28 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Οι νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) φέρνουν μαζί τους και το νέο σύστημα των παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς.

Το «πράσινο φως» των οικογενειακών γιατρών θα χρειάζεται σε λίγο καιρό να παίρνουμε για να επισκεφθούμε ειδικό γιατρό όπως ορθοπεδικό, καρδιολόγο, ρευματολόγο, ΩΡΛ κ.λ.π.. Οι νέες ΤΟΜΥ που θα αρχίσουν τμηματικά να λειτουργούν από το τέλος του χρόνου, θα φέρουν μαζί τους και το νέο σύστημα παραπομπών γνωστό και ως gatekeeping.

Μάλιστα όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, το σύστημα των παραπομπών θα είναι ιδιαίτερα αυτσηρό όταν οι ΤΟΜΥ θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, κυρίως προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια που θα κατέληγαν στους ιδιώτες συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.

Κάτι που υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο αρμόδιος για τις ΤΟΜΥ Σταμάτης Βαρδαρός σε πρόσφατο συνέδριο των ασθενών, ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύτηκεαπό τους παραβρισκόμενους.

Το νέο σύστημα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος ειδικών γιατρών και μάλιστα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.

Ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει πρώτα να παίρνουν από τις ΤΟΜΥ ένα ειδικό έγγραφο παραπομπής πριν καταλήξουν σε εξειδικευμένο γιατρό που θα καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή σε γιατρό του ΕΟΠΥΥ.

Πάντως στο τέλος του έτους η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εγκαινιάσει κάποιες ΤΟΜΥ ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης όπως έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός Υγείας.

Ούτως ή άλλως βέβαια η έναρξη λειτουργίας των ΤΟΜΥ έχει καθυστερήσει δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από πέρυσι είχε επισημάνει ότι ακόμη από τις αρχές του 2017 θα είχε μπει σε εφαρμογή το σχέδιο.

Προς ώρας όμως αναζητούνται ακόμη δημόσια κτίρια για να στεγασθούν οι ΤΟΜΥ, λόγω νέων προβλημάτων που προέκυψαν με την ενοικίαση κτιρίων. Διαβάστε ΕΔΩ άλλο ένα αγκάθι στο …δρόμο για τις νέες ΤΟΜΥ: «Ξεσπιτωμένες»… ακόμη οι ΤΟΜΥ! Γιατί δε βρίσκονται κτίρια»

Από την άλλη και η άρνηση των γιατρών να συμμετάσχουν στο νέο εγχείρημα, δημιούργησε περαιτέρω καθυστερήσεις.

Πάντως τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για την πρόσληψη γιατρών στις ΤΟΜΥ.

9 σχόλια:

  1. Όσοι θέλετε να καταστρέψετε την υγεία της χώρας, αλλά και να καταστραφείτε οι ίδιοι προσέλθετε.

    Υ.Γ. Και ότι δήθεν μισθούς σας πούνε π.χ. επιμελητή του ΕΣΥ, κόψτε και ένα -20% minimum να στε μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εγω στο πεδυ με τρια παιδια 2068,45 ποσο θα μου κοψουν αα ειμαι ΠΑΑ ΟΧΙ ΙΑΤΡΕΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΘΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΚΤΙΡΙΟ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ. ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΘΝΗΣΙΓΕΝΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ! ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΩΤΟΔΩΣΕΙ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΜΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή ζωή μας ,θα εξαρτάται από ένα γενικό γιατρό.Ανάλογα πως ξύπνησε το πρωί ,θα είναι στο χέρι του αν θα πάμε στον ειδικό γιατρό ή όχι.Και αυτό το λένε σύγχρονο σύστημα ΠΦΥ.Φτύστε να μη βασκαθεί......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί να χουμε ειδκούς? Αφού οι "αγαπούλες" γράφουν τα πάντα..και τα πρωτόκολλα κάθονται γιατί και κάποιοι έχουν δώσει γή και ύδωρ αχρηστεύοντας τις ειδικότητες που ΔΗΘΕΝ υπηρετούν...και όπως βλέπουμε και το παλιό σύστημα τους σφιχταγκάλιασε, και στενοχωριόμαστε πού και το νέο κάνει τα ίδια λάθη...Αλλά αντί να επανδρωθούν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα ΤΟΜΥ όπως και αρχικά προοριζόταν για τα περιφερειακά ιατρεία, κέντρα υγείας και ΙΚΑ(Πεδυ) η (Τομυ) τους έχουν κάνει και επικεφαλείς κατ'ουσία..των ειδικών. Βάλανε δλδ, τους δεκανείς και τους λοχίες να διατάσσουν τους Λοχαγούς και τους Συνταγματάρχες...αυτά τα λάθη είναι δυστυχώς η ρίζα της αποτυχίας που θα το δούμε ξεκάθαρα όταν θα αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο υγεία. Και εκεί να ειστε σίγουροι, ούτε οι νοσοκόμες, ούτε τα από δόντι διορισμένα κομματόσκυλα, ούτε οι λοχίες και οι δεκανείς δίνουν εντολές...στους στρατηγούς και αξιωματικούς.
    ΥΓ. Και ευτυχώς που μας ανοίγει ένα παράθυρο ελευθερίας η Αννα και μιλάμε εδώ όπως μιλάμε στη πραγματικότητα, και φυσικά ο πληβείος αλλά στα αυτιά τους τους πάμπλουτος αλλά στη πραγματικότητα ρακένδυτος Ειδικός Ιατρός που δεν εγλυψε και δεν προσκύνησε είναι εξοργισμένος με τη λύσσα εναντίον του, και αισθάνεται κατάφωρα αδικημένος. Πάλι όμως όταν θα αποτύχουν όλοι οι εξυπνάκηδες, στα δύσκολα, οι ειδικοί θα ξανακλήθούν να αγκαλιάσουν τους ασθενείς, στο χωριό στη γειτονιά, παντού και να προλάβουν το κακό στη Υγεία ΟΛΩΝ, και το ξέρουμε όλοι πως ετσι θα γίνει. Εχουν στερήσει οι λίγοι με τη χολή τους, τη θαλπωρή του ειδικού από το προσκέφαλο του άρρωστου ασθενή και τον έχουν εξαναγκάσει να περνά μόνο από τον κοτζαμπάση και τον αγαπημένο προεστό, όπως ακριβώς και επί Οθωμανών...Εχουν ήδη αποκλείσει από το 2011-12 τους ειδικούς από τη σύμβαση με τα ταμεία, αλλά δέ το λέμε, το κρύβουν επιμελώς ολοι και ΔΕ ΤΟ ΛΕΝΕ, και ετσι εχουν στείλει στα βουνά χιλιάδες ιατρούς που θα επρεπε να εξυπηρετούν εστω και για ενα ευρώ, τον φτωχό που δεν εχει, αφού πρέπει να τον δούν κι ενας και δύο και τρεις και χίλιοι δεκατρείς ειδικοί. Αντ αυτού, θεωρείτε ότι ένας Λοχίας αρκεί να κατευθύνει το λόχο, να διοικήσει το Σύνταγμα, και να παραπεμψει στη μεραρχία, γιατί έχει...το gatekeeping του Αγίου Πέτρου στο και πέντε αφού δεν αφησαν ειδικό συμβεβλημένο εκτός φυσικά απο τα ιδια κομματόσκυλα του προηγούμενου συστήματος...patientkeeping πείτε το επιτέλους στα επείγοντα και μετά στη μονάδα. Ενδιάμεση πρόληψη, φροντίδα, ελαχιστοποίηση νοσηλειών και κόστους, εκαναν πάντα οι ειδικοί, αλλά δε προσκύνησαν όλοι και όποιος δε προσκυνά πληρώνει το τίμημα. Καμαρώνουμε λοιπόν το πόσο ωραία τα καταφέρνουν στην Υγεία κι αυτοί και οι προηγούμενοι με τους Προεστούς και τους Κοτζαμπάσηδες τους. Είναι οι καλύτεροι Πρέσβεις της Ιδιωτικής Υγείας και παλιά, και σήμερα και όπως είναι σίγουρο πιά...και αύριο. Η Δημόσια Υγεία θα είναι προνόμιο σε οποιον προσκυνήσει τον Προεστό της τοπικής Λαικής ΤομΥτροπής, και φυσικά οποιος ειδικός προσκυνήσει θα λάβει φιρμάνι. Μια ιδιότυπη Λαική Επιτροπή, εξευγενισμένη Κομαντατουρ με αρωμα οθωμανικής γιαταγάνας, για όσους δε προσκυνούν στον αγά και στον πασά, φωτιά και τσεκούρι...Η Επανάσταση δε τελείωσε το 1821 μας το υπενθυμίζουν και με αυτή την ευκαιρία...σας ευχαριστούμε...
    Οπως δώσαμε στον Αλέξη την ευκαιρία να πετάξει τα κομματόσκυλα και τους χατζατζάρηδες από την Υγεία των προηγουμένων, αντί να δώσει ελεύθερη σύμβαση σε ολους του ειδικούς να φροντίζουν τον φτωχό κοσμάκη, θεώρησε ότι ενα μικρό λόμπυ γιατρών, ήταν αυτό που τον εκανε ανίκητο. Λάθος κάνατε, οι αδέσποτοι δεξιοί και αδέσποτοι κεντρώοι και αδέσποτοι αριστεροί Ιατροί επαναστατήσαμε και ζητήσαμε αλλαγή και υγεία με συμβάσεις για όλους...και σείς μας εχετε στην εξορία...Δεν ανοίγετε και τη Γυάρο να βάλετε όλους τους ειδικούς Ιατρούς, να μη σας ενοχλούμε?
    Ενας από τους χιλιάδες Αδέσποτους Σιωπηλούς Ειδικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανουσια κινδυνολογια για ανυπαρκτες γυφΤΟΜΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας ελπίσουμε ότι θα ξεκουμπιστούν γρήγορα, αυτοί και τα gatefreaking ΤΟΜΥ τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οι γενικοι ιατροί είναι οι χειρότεροι φοιτητές που δεν μπόρεσαν να κάνουν ειδικότητα και έγιναν γενικοί.... κατά 90% ισχύει αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο λαος πρεπει και πληρωνει για να τον εξεταζει ειδικος ιατρος και οχι αγροτικος γενικος ιατρος τα παντα ολα και τιποτα. απαραδεκτος ο Αλεξης που στηριξαμε για να φερει την αλλαγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή