Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ενημέρωση από επιτροπή πρωτοβουλίας εργαστηριακών ιατρών

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 15.11.2017 στο Τιτάνια, συζητήθηκε το θέμα της αποδοχής ή όχι των συμψηφισμών που εκβιαστικά ζητάει ο ΕΟΠΥΥ. Διαπιστώσαμε ότι οι συμψηφισμοί πάσχουν νομικά και δεν θα πρέπει να υποκύψουμε στους εκβιασμούς του ΕΟΠΥΥ. 

Συγκεκριμένα: 
1. Το clawback για το Α’ εξάμηνο του 2013, παράνομα, αντισυνταγματικά, και καταχρηστικά εφαρμόστηκε εξ ολοκλήρου αναδρομικά 
2. Το μέτρο του ατομικού πλαφόν 2014, παράνομα, αντισυνταγματικά, και καταχρηστικά εφαρμόστηκε εξ ολοκλήρου αναδρομικά (στο τέλος του 2014) 
3. Η μείωση του πλαφόν 2014 που έγινε το καλοκαίρι του 2015 είναι εντελώς αβάσιμη και παράνομη 
4. Δεν λήφθηκαν υπόψη τα πορίσματα των ΙΔΕΕ για το 2013 όπως λέει ο νόμος) τις οποίες πληρώσαμε
5. Οι συμψηφισμοί του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έγιναν επί εκκαθαρισμένων απαιτήσεων κατά την ρητή πρόβλεψη του νόμου.
6. Κατά τους, συμψηφισμούς 3,072% επί των αρχικώς τιμολογημένων ποσών παρανόμως παρακρατείται και αποδίδεται υπέρ Μ.Τ.Π.Υ., χωρίς αυτό πραγματικά να οφείλεται 7. Οι συμψηφισμοί στηρίχθηκαν σε τιμές εξετάσεων που κρίθηκαν από το ΣτΕ ως παράνομες (βλ προσφάτως εκδοθείσα ΣτΕ υπ’ αριθ. 1874/2017) και 
8. Η ληφθείσα από το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ απόφαση περί "Συμψηφισμού οφειλών 12-15", δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητές του, όπως αυτές περιοριστικά αναφέρονται στο Ν.3918/2011, αρθ.22, παρ.1 και είναι κατά συνέπεια ακυρωτέα ( βλ. ενδεικτικά ΣτΕ 474/2010 κ. ά)

Επιπλέον, Ο ΕΟΠΥΥ έρχεται και εκβιάζει τον ιατρό για να αποδεχθεί την "Υπεύθυνη Δήλωση Αποδοχής Συμψηφισμού", με την οποία παραιτείται από κάθε ένδικο μέσο κατά του ΕΟΠΥΥ. Eίναι συνταγματικό δικαίωμα κάθε νομικού ή φυσικού προσώπου η προσφυγή στη δικαιοσύνη και η αφαίρεση από τους ιατρούς κάθε δυνατότητος διεκδικήσεως των οφειλομένων δια της δικαστικής οδού είναι παράνομη, καταχρηστική και αντισυνταγματική και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή.

Συνάδελφοι, περισσότεροι από 1000 ιατροί έχουν αρνηθεί τη διαδικασία. Μας στερούν κάθε νόμιμο δικαίωμα, μας εκβιάζουν και μας εξευτελίζουν. Συνάδελφοι, η απόφαση είναι ατομική και το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό ή νομικό. Είναι κυρίαρχο το θέμα τιμής και αξίας. Είμαστε ιατροί και είναι θέμα αξιοπρέπειας ! Θα αναρτηθεί κείμενο άρνησης των συμψηφισμών το οποίο σας καλούμε να προσυπογράψετε. Σε περίπτωση που παρά την παρούσα άρνησή μας, ο ΕΟΠΥΥ προχωρήσει στον παραπάνω συμψηφισμό, σας καλούμε να ασκήσετε κάθε ένδικο μέσο προς προστασία και ικανοποίηση παντός νομίμου δικαιώματός σας και παράλληλα σας καλούμε να λάβουμε μαζικά (όλοι μαζί) δυναμική αντίδραση όπως η επίσχεση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και η καταγγελία της σύμβασης (με συνθήκη συμμετοχής τουλάχιστον του 80% των ιατρών ανά περιοχή).

Συνάδελφοι, αυτός ο δρόμος της απαξίωσης δεν έχει τελειωμό. Πρέπει να αντιδράσουμε! και πρέπει να κάνουμε αυτό ακριβώς που φοβάται ο ΕΟΠΥΥ: την μαζική Άρνηση των συμψηφισμών που εκβιαστικά επιβάλει.

Η επιτροπή πρωτοβουλίας

1η ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου