Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Αλλάζουν τα πάντα στα ιατρικά συνέδρια με νομοθετική ρύθμιση! Τι ανακοίνωσε το ΚΕΣΥ

Δευτέρα 20 Νοέμβριος 2017

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή ιατρικών συνεδρίων προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται. Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr

Οι αρμοδιότητες, οι διοργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες αλλάζουν πλέον στα ιατρικά συνέδρια, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Κώστας Μάρκου, έπειτα από σχετική συνάντηση με τις επιστημονικέςεταιρείες. Μάλιστα το αργότερο το πρώτο δίμηνο του 2018 θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ.

Τέλος η αρμοδιότητα του ΕΟΦ

Ειδικότερα ο κ.Μάρκου επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr ανακοίνωσε ότι η αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια φεύγει από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και περνά στα χέρια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) δηλαδή ουσιαστικά του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Αλλάζουν «χέρια» τα ιατρικά συνέδρια! Ποιος θα τα ελέγχει»

Ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ

Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ, στο άμεσο μέλλον τα επιστημονικά συνέδρια θα διοργανώνονται μόνο από τις επιστημονικές εταιρείες «κορμού», οι οποίες ουσιαστικά αντιστοιχούν σε κάθε μία βασική ειδικότητα ιατρικής ξεχωριστά.
Ισχυροποιούνται οι επίσημες επιστημονικές εταιρείες

Στο σύνολό τους δεν ξεπερνούν τις 40 και οι οποίες θα είναι πλέον εκείνες που θα λαμβάνουν έγκριση για ένα συνέδριο, σεμινάριο ή άλλη εκπαιδευτική εκδήλωση.

Μάλιστα κατά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του ΚΕΣΥ με τους εκπροσώπους των επίσημων επιστημονικών εταιριών, οι εκπρόσωποι των γιατρών συμφώνησαν να αναλάβουν τη διαδικασία διοργάνωσης των ιατρικών συνεδρίων σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Άλλωστε με βάση την απόφαση που ελήφθη, οι εκπρόσωποι των επίσημων επιστημονικών εταιρειών θα είναι και οι μοναδικοί συνομιλητές της πολιτείας και του υπουργείου.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΣΥ καθηγητής Κώστας Μάρκου τόνισε πάντως ότι στόχος είναι να μπει ένα τέλος στο άναρχο τοπίο των ιατρικών συνεδρίων που επικρατεί σήμερα, δεδομένου ότι διάφορες επιστημονικές εταιρείες και υποεταιρείες που ξεφυτρώνουν -όπως είπε -σαν τα μανιτάρια, διοργανώνουν η κάθε μία και από ένα ιατρικό συνέδριο.
Κατά τον κ.Μάρκου συνολικά υπάρχουν 1300 επιστημονικές εταιρείες που εκπροσωπούν μόνο ένα κομμάτι μίας ειδικότητας.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΣΥ και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με εκπροσώπους του οποίου συνομίλησε, συμφώνησε να μπει ένας περιορισμός στον τρόπο που διοργανώνονται σήμερα τα ιατρικά συνέδρια.

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για τα ιατρικά συνέδρια

Μέσα σε έναν μήνα οι 40 επιστημονικές εταιρείες θα έχουν παραδώσει τις δικές τους θέσεις στο υπουργείο Υγείας και το ΚΕΣΥ, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρξουν και διαβουλεύσεις.


Αμέσως μετά και το αργότερο στο πρώτο δίμηνο του 2018 θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές στη διοργάνωση των ιατρικών συνεδρίων.

Πρόσφατα πάντως ο ΕΟΦ είχε προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές ειδικά για τον τρόπο συμμετοχής σε ένα ιατρικό συνέδριο. Διαβάστε ΕΔΩ τις αλλαγές που προώθησε πρόσφατα ο ΕΟΦ: «Τι αλλάζει στα ιατρικά συνέδρια από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΦ! Όλοι οι νέοι όροι»

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΣΑΜΑΤΑΣ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ? ΣΕ ΤΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ? ΚΑΙ ΑΝΝ ΗΤΑΝ 1300 ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ 2000 Ή 30 ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕ? ΕΓΩ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΜΑΘΑΙΝΑ, ΜΙΚΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΜΕΓΑΛΟ, ΗΜΕΡΙΔΑ. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ. Η ΜΗΠΩΣ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑ! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΔΕ ΤΟ ΒΑΖΑΝΕ, ΙΣΑ ΙΣΑ ΒΓΑΖΑΝΕ ΚΙΟΛΑΣ. ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΠΛΩΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή