Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας καταργεί δεκάδες σημαντικές ιατρικές εταιρείες

Ανατροπές στο τοπίο των επιστημονικών ιατρικών εταιριών

Παναγιώτα Καρλατήρα - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Τους νέους όρους λειτουργίας των επιστημονικών φορέων θέτει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το οποίο θα τηρεί και το σχετικό μητρώοΑνατροπές στο τοπίο των επιστημονικών ιατρικών εταιριών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, δημιουργώντας ασφυκτικό και περιοριστικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους, αλλά και για τον σκοπό τους, δηλαδή την επιστημονική κι επαγγελματική αναβάθμιση των ιατρών μελών τους.

Τους νέους όρους λειτουργίας των επιστημονικών φορέων θέτει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο θα τηρεί και το σχετικό μητρώο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για κάθε αναγνωρισμένη ιατρική ειδικότητα και εξειδίκευση θα συστήνεται πλέον μία επιστημονική ιατρική κοινότητα (εφεξής ΕΙΚ) με έδρα την Αθήνα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καταργούνται δεκάδες σημαντικές επιστημονικές εταιρίες οι οποίες λειτουργούν επί δεκαετίες και δραστηριοποιούνται προς όφελος των γιατρών στη χώρα μας, και θα αναγνωριστούν αυτές που εκφράζουν τις 41 ιατρικές ειδικότητες.

Το ΚΕΣΥ υποστηρίζει πως οι αλλαγές επιβάλλονται διότι ο κατακερματισμός των επιστημονικών εταιριών έχει δημιουργήσει ένα άναρχο τοπίο, με τους γιατρούς εκπροσώπους μεγάλων και καταξιωμένων επιστημονικών φορέων να αντιτείνουν πως η συρρίκνωση τους είναι βέβαιο πως δεν οδηγεί σε τάξη και πλαίσιο. 

Αναφέρουν επιπλέον οι γιατροί πως επιχειρείται με το νομοσχέδιο να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις για το υπάρχον πλαίσιο λειτουργίας των εταιριών, ότι δήθεν υπάρχει αδιαφάνεια. Από το ΚΕΣΥ πάλι προβάλλεται ως γκρίζο σημείο η διοργάνωση πολλών συνεδρίων από τις ιατρικές εταιρίες και γενικά η σχέση τους με τις φαρμακευτικές εταιρίες που είναι οι χορηγοί των συνεδρίων.

Στις αρμοδιότητες των ΕΙΚ περιλαμβάνονται:

- Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της αντίστοιχης ειδίκευσης ή εξειδίκευσης.
- Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης
- Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ για τα κριτήρια αναγνώρισης / πιστοποίησης των υγειονομικών μονάδων που παρέχουν εκπαίδευση και για τον ορισμό υγειονομικών μονάδων ως εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια.
- Η εισήγηση προς το ΚΕΣΥ και την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας κατευθυντήριων οδηγιών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων
- Η ανάληψη της ευθύνης , σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, για την κατάρτιση και τήρηση μητρώων χρονίων παθήσεων.
- Η διαμόρφωση πρότασης προς τον Υπουργό Υγείας και το ΚΕΣΥ για τον ιδανικό αριθμό γιατρών με την αντίστοιχη ειδικότητα ή εξειδίκευση που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού της χώρας.
- Η διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων , όπως συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες
- Η χορήγηση υποτροφιών για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό
- Η χρηματοδότηση ερευνητικών δραστηριοτήτων και κλινικών μελετών
- Η έκδοση συγγραμμάτων και επιστημονικών περιοδικών.
- Η δυνατότητα συμμετοχής σε υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
- Η συμμετοχή / εκπροσώπηση σε Ευρωπαϊκές ή άλλες διεθνείς επιστημονικές κοινότητες με αντίστοιχο επιστημονικό αντικείμενο.
- Η προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιατρών –μελών τους.

6 σχόλια:

 1. Καιρός είναι να μπούν τα πράγματα σε τάξη. Ο μεγάλος αριθμός επιστημονικών εταιρειών σε τι ωφελούσε ; Να υπάρχουν άπειροι πρόεδροι και διοικητικά συμβούλια για να βρίσκονται σε νταραβέρι με τις φαρμακευτικές εταιρείες.Χορηγίες ,ασημένιες,χρυσές,αδαμάντινες, συνέδρια για να ικανοποιούνται στρατειές ομιλητών ,παρουσιαστών,αναγνώστες διαφανειών και ταξίδια ,εκδρομές, γεύματα, γλέντια,να δουλεύουν και τα πρακτορεία των διοργανώσεων και να γίνεται μετά το οικονομικό ξεκαθάρισμα πρός όφελος των ωφελούντων. Και από επιστήμη τα γνωστά.
  Στα τόσα χρόνια που πέρασαν, ποτέ δεν άκουσα να έγινε μιά πρόταση για την βελτίωση της εκπαίδευσης των νέων γιατρών, για την καθιέρωση εξετάσεων για έναρξη ειδικότητας ,για τα κέντρα που την παρέχουν, για την ύλη της κάθε μιάς και του καθορισμού του γνωστικού της αντικειμένου. Απ'εναντίας γινόταν πόλεμος για το ποιός θα δικαιούται να γράφει και να κάνει ό,τι νόμιζε για το συμφέρον του. Το πανεπιστήμιο ....απλώς απουσίαζε.
  Τώρα ,ναι ,να υπάρχουν 41 εταιρείες επιστημονικές.Με τα επαγγελματικά θέματα όμως στην Ευρώπη ,υπάρχει ανεξάρτητη ένωση για κάθε ειδικότητα που επιλαμβάνεται την διεξαγωγή τους, εδώ..τι θα υπάρχει;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΖΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΙΖΕΡΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ. ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΖΗΤΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ! ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ? ΚΑΤΑΡΓΟΝΤΑΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΑΔΩΝ ΧΡΟΝΩΝ, ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ! ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΝΑ ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.......ΕΣΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΦΘΗΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΜΥ.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρεπει οπωσδηποτε να βρεθουν λεφτα για νεους διορισμους στην ΕΡΤ,Καρανικες,κτλ,
   Να πληρωνουν τους λαθρομεταναστες που ερχονται στην φιλοξενη μπανανια των ταξικων αναρχοαπλυτων αδελφων τους...
   Ποιος τους... τους γιατρους...

   Διαγραφή
  2. Δεν ξέρω πόσο νέος είσαι, αλλά όλοι οι παλιοί θυμούνται τα συνέδρια,με τις άδειες καρέκλες και τους γιατρούς μετά των συζύγων να εκδράμουν στα αξιοθέατα και στα μαγαζιά. Εκεί που ήταν όλοι παρόντες ήταν στα γεύματα με το μουσικό πρόγραμμα. Μετά έκοψαν τα συνοδά μέλη.Εσύ θα έλεγες μιζέρια.Μετά έκοψαν τα μουσικοχορευτικά προγράμματα.Εσύ θα έλεγες μιζέρια. Μετά έβαλαν μηχανάκια στην είσοδο-έξοδο στις αίθουσες των συνεδρίων για να είναι τουλάχιστον οι μισές καρέκλες γεμάτες. Αυτό δεν είναι μιζέρια. Είναι αξιοπρέπεια! Λοιπόν σήμερα με την τεχνολογία στο σπίτι σου μπορείς να ενημερώνεσαι όσο θέλεις. Το συνέδριο έχει νόημα να γίνεται και να εκπληρεί το σκοπό του στο μέτρο που χρειάζεται. Αυτό δεν είναι μιζέρια.

   Διαγραφή
 3. Μου αρεσει που θα μπουν τα πραγματα σε ταξη. Και σε τι ζημιωνοταν το κρατος απο τις πολλες εταιρειες. Απλα δεν μπορουσε να τις ελεγξει για να κανει τα δικά του. Τωρα με τις 41 θα ειναι πιο ευκολα τα πραγματα. Θα πεταξει τις μισες στα αλλα κομματα τις υπολοιπες δικες τους και θα γινεται παιχνιδι. Για το παπλωμα γινονται όλα. Και για την ενημερωση των ιατρων, μια χαρα ενημερωνεται ενας γιατρος και απο το ιντερνετ και τα επιστημονικά sites που υπαρχουν . Συνεδρια να γινονται ετσι για να ανανταμωνουμε και να ξεφαντωνουμε ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΚΡΙΣΗ ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή