Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Στα κάγκελα οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις πανελλαδικές εξετάσεις ειδικότητας

Αποτέλεσμα εικόνας για νοσοκομειακοί ιατροί
Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Για εμπαιγμό καταγγέλλουν την κυβέρνηση οι νοσοκομειακοί γιατροί, κατηγορώντας την για προσπάθεια προσαρμογής της ιατρικής εκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου Δημόσιου συστήματος Υγείας.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των φορέων εκπροσώπησης των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, για τις αλλαγές στη διαδικασία εξέτασης για την απόκτηση ειδικότητας, που ψηφίστηκαν fast track. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), η οποία σχεδιάζει κινητοποιήσεις σε αντίδραση των νέων ρυθμίσεων, με τις αλλαγές:

Καθιερώνεται σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας.
Τα εξεταστικά κέντρα θα είναι πλέον μόνο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.
Οι εξετάσεις θα διεξάγονται 4 φορές το χρόνο.

Σε κάθε ειδικευόμενο που εκπαιδεύεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα εκτός των Ν. Αττικής και Θεσσαλονίκης θα καταβάλλεται εξευτελιστικό – πενιχρό «επίδομα – χαρτζιλίκι» ύψους 150 ευρώ για την κάλυψη υποτίθεται των εξόδων του μετακίνησης και διαμονής μόνο μια φορά για την πρώτη εξεταστική περίοδο στην οποία θα συμμετέχει. Αν αποτυγχάνει δε θα δικαιούται το επίδομα, θα τιμωρείται και θα επιβαρύνεται με δικά του έξοδα.

Οι εξεταζόμενοι θα υποβάλλονται σε γραπτή και προφορική δοκιμασία. Προϋπόθεση για να εξετάζονται προφορικά είναι να έχουν πετύχει στη γραπτή δοκιμασία τη βάση.

Στον τίτλο της ειδικότητας θα αναγράφεται βαθμός: καλώς, λίαν καλώς, άριστα. Ο βαθμός στον τίτλο της ειδικότητας θα ακολουθεί τον γιατρό σε όλη την επαγγελματική του σταδιοδρομία και θα αποτελεί κριτήριο πρόσληψης.

«Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι μέρος των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, στη βάση των προτάσεων του ΚΕΣΥ για την ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα, δε, με την Ομοσπονδία, οι γιατροί χωρίζονται σε ικανούς, ικανότερους, λιγότερο ικανούς, «αντί να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση και τη βελτίωση των συνθηκών της ιατρικής εκπαίδευσης ώστε το σύνολο των γιατρών να είναι «άριστο», με στέρεα επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί να προσφέρει τις αντίστοιχες των σύγχρονων επιτευγμάτων της επιστήμης, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας» .

Επιπλέον, η ΟΕΝΓΕ κατηγορεί τον Ανδρέα Ξανθό πως εμπαίζει τους συναδέλφους του νοσοκομειακούς γιατρούς. Στις συναντήσεις διαβεβαίωνε την ΟΕΝΓΕ «ότι οι προτάσεις του ΚΕΣΥ έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα. Είχε κατ’ επανάληψη δεσμευτεί ότι πριν να νομοθετηθούν οποιεσδήποτε αλλαγές, θα μας ενημερώσει έγκαιρα ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Αντί για αυτό έφερε σαν τον κλέφτη στη Βουλή, τροπολογία που κατατέθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο και μάλιστα εκπρόθεσμα, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις» υποστηρίζει.

«Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές με στόχο την προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις ανάγκες του εμπορευματοποιημένου Δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, σε συνθήκες ενίσχυσης συνολικά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας. Προωθεί τη διάσπαση του ιατρικού δυναμικού δημιουργία: μιας πλειοψηφίας φθηνού επιστημονικού δυναμικού με περιορισμένες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και λιγότερα δικαιώματα και μιας ελίτ επιστημονικής με επιτελικό ρόλο στις ιατρικές εργασίες, στην έρευνα, στην οργάνωση και διοίκηση του συστήματος υγείας και περισσότερα μισθολογικά και επαγγελματικά δικαιώματα», καταλήγει.

Για εξυπηρέτηση του «μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου» κάνει λόγο το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. «Ας πουν καθαρά ότι εξυπηρετούν φτηνά ιδιοτελή κίνητρα μιας ομάδας μεγαλοκαθηγητών που θέλει να ελέγχει την κάνουλα παραγωγής ειδικών γιατρών ανά ειδικότητα, κατά πώς βολεύει τα συντεχνιακά της συμφέροντα», αναφέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου