Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Πώς θα αντικατασταθούν τα έντυπα βιβλιάρια Υγείας από τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας

Από Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Η κατάργηση των έντυπων βιβλιαρίων υγείας ασφαλισμένων, συνταξιούχων και προστατευόμενων μελών, σύμφωνα με τη νέα τροπολογία με αριθμό 2022/49 6.3.2019 του Υπουργείου Εργασίας, θα γίνει σταδιακά, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινότητα των ασφαλισμένων.

Η επέκταση του υπάρχοντος ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα, που δεν είναι άλλη από την δημιουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας ΑΗΦΥ. Μια ατομική ηλεκτρονική πλατφόρμα, διασυνδεδεμένη με την ΗΔΙΚΑ, στην οποία θα καταχωρούνται πλέον όλα τα δεδομένα υγείας του συνόλου του πληθυσμού.

Η κατάργηση των βιβλιαρίων αναμένεται να γίνει “αναίμακτα”, καθώς στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούνται πλέον στην τρέχουσα συνταγογράφηση, παρά μόνο στην περίπτωση των ακριβών φαρμάκων. Οπότε η κατάργησή τους θα φέρει επί εξοικονόμηση επί της ουσίας, στα ταμεία του κράτους εξαιτίας της κατάργησης της χρήσης χαρτιού και των εξόδων εκτύπωσης.

Πώς θα τεθούν σε λειτουργία οι Ατομικοί Ηλεκτρονικοί Φάκελοι Ασθενών (ΑΗΦΥ)

Ο ΑΗΦΥ θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, όταν και εφόσον ο υπό ανάπτυξη θεσμός του οικογενειακού γιατρού και η πρωτοβάθμια περίθαλψη λειτουργήσει σε πανελλαδικό επίπεδο.Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος, όπως προβλέπει η τροπολογία, ενεργοποιείται και καταρτίζεται από τον οικογενειακό γιατρό ή από άλλους πιστοποιημένους χρήστες του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (γενικούς γιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, οδοντίατρους κ.α.), ενώ το περιεχόμενό του θα είναι ενιαίο σε εθνικό επίπεδο και υποχρεωτικό.

Ως προς το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ, θα υπάρχει ενιαίος τρόπος κατάρτισης,ταυτοποίησης του ατόμου και πρόσβασης στις ιατρικές πληροφορίες, ενώ οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που παρακολουθούν τον εκάστοτε κάτοχο ΑΜΚΑ και ΑΥΠΑ, θα έχουν την ευθύνη να καταχωρούν όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από κάθε εξέταση, επίσκεψη, θεραπεία, νοσηλεία και αποκατάσταση του. Ο ΑΗΦΥ είναι υποχρεωτικός, ενώ το περιεχόμενο τηρείται ισοβίως, υπό την ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και κάτω από τη νομοθεσία της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας θα έχει μόνο ο κάτοχός του, ή ο εκάστοτε οικογενειακός/θεράπων ιατρός κατά τη νοσηλεία ή επίσκεψη σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας και μόνο μετά από συναίνεση του ατόμου. Στην τροπολογία υπάρχει επίσης πρόβλεψη για ενημέρωση του κατόχου του ΑΗΦΥ, με SMS ή e-mails, εάν και όταν οποιοσδήποτε επιχειρεί είσοδο στον ατομικό φάκελό του.

Ανησυχία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ΑΗΦΥ

Η μεταφορά της ευθύνης των ΑΗΦΥ 10 εκατ. ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ στο σύστημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΗΔΙΚΑ πριν από λίγο καιρό, προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και του Ελληνικού Συνδέσμου Πληροφορικής Υγείας. 'Οπως κατήγγειλαν από κοινού, η ΗΔΙΚΑ είναι μια ιδιωτική ανώνυμη εταιρεία που συνεργάζεται και με άλλες ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής και οι οποίες απλώς ελέγχονται από την κυβέρνηση. Συνεπώς το γεγονός ότι αυτές οι ιδιωτικές εταιρείες διαχειρίζονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της υγείας όλου του ελληνικού πληθυσμού, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την προστασία και την ασφάλεια τους, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ.

1 σχόλιο:

  1. Οι παροχες ΕΚΠΥ, αναλωσιμα, οξυγονοθεραπειες,γιαλια κλπ καταγραφη αναρρωτικων αδειων πως θα καταγραφονται στο ιστορικο του ασθενουσ?θα κυκλοφορουμε με ενα λαπτο στο χερι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή