Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Δελτίο τύπου ΙΣ Ηρακλείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΌ 
ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατατέθηκε στη Βουλή, με την οποία εκχωρείται η δυνατότητα σε φαρμακοποιούς να εκτελούν εμβολιασμούς καθώς και συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο εμβολιασμός συνιστά ιατρική πράξη και οι ιατρικές πράξεις γίνονται σε κατάλληλους χώρους και εκτελούνται μόνο από ιατρούς. Μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει την αναγκαιότητα της πράξης, αλλά και να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματά από την εκτέλεσή της.


Είναι ξεκάθαρο ότι νομοθετικές παρεμβάσεις όπως η συγκεκριμένη, όχι μόνο δεν λύνουν προβλήματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα.

Αντιλήψεις και τοποθετήσεις περί ενίσχυσης του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού με τροπολογίες όπως η συγκεκριμένη, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού δεν ενισχύεται αποδίδοντάς του αρμοδιότητες που δεν του αντιστοιχούν. Οι διαχωριστικές γραμμές είναι ξεκάθαρες.

Καλούμε τους συντάκτες της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης να αντιληφθούν την επικινδυνότητά της, και να την αποσύρουν άμεσα.

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

Χάρης Χ. Βαβουρανάκης Κων/νος Γ. Χλαπουτάκης

Ο Συντονιστής Ελ. επαγγελματιών Ιατρών 
Νικόλαος Εμμ. Λαθουράκης

4 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και η συνταγογράφηση, από τους φαρμακοποιούς, των εμβολίων και των άλλων φαρμάκων που θα δίνουν οιίδιοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Έτσι δεν θα τρέχουν οι ασθενείς να βρούν γιατρό για να τους γράψει τα εμβόλια και τις άλλες θεραπείς, που θα τους κανει ο φαρμακοποιός. Επίσης καλό θα είναι το φαρμακείο να διαθέτει και έναν μικρό χώρο, όπου ο φαρμακοποιός ή ο βοηθός του θα μπορούν να κάνουν τους εμβολιασμούς, να μετράνε πιέσεις και ζάχαρο και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθεις με περίδεση τραυμάτων και ότι τέλος πάντων μπορούν ώστε να βοηθήσουν στην ΠΦΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να ενημερώνουν και τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς και να πληρώνονται επίσκεψη. Δηλαδή το μόνο που δεν θα κάνουν είναι να σπουδάζουν γιατροί.

      Διαγραφή
    2. Όπως άλλωστε έχουν διδαχτεί στις σπουδές τους έεεεε ; ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ !!!

      Διαγραφή
  2. Συμφωνω και προτεινω επιπλεον τα συνηθη περιστατικα να τα βλεπουν μονο φαρμακοποιοι που θα τους πουλανε και τη σχετικη αγωγη.Επισης να κανουν διαγνωση με βαση τα ενοχληματα των ασθενων ,οπως ηδη γινεται σε πολλα φαρμακεια.Δεν χρειαζονται τοσοι γιατροι ,αφου βολευομαστε ετσι .Α, και κατι επουσιωδες για το τελος ,θα εχουν οι φαρμακοποιοι πληρη ποινικη και αστικη ευθυνη για τυχον λαθη και παραλειψεις τους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή