Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Προεκλογική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ πάνω στις στάχτες του ΕΣΥ! Όλη η αλήθεια για τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα


Λάδι στη φωτιά του ήδη άγριου προεκλογικού σκηνικού που έχει στηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται ότι έριξε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του σχετικά με τις αλλαγές αλλά και τις συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα που θα μπορούσε να έχει το δημόσιο ΕΣΥ.

Οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση άρχισαν να εξακοντίζουν κατηγορίες η μία πλευρά εναντίον της άλλης.
Όλα άρχισαν από τις ραδιοφωνικές τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις Συμπράξεις του Δημοσίου με τον Ιδιωτικό τομέα – γνωστές και ως ΣΔΙΤ– προκειμένου να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους πολίτες.

Το μάνατζμεντ του ΕΣΥ

Ο Πρόεδρος της ΝΔ εκτός των άλλων μίλησε για παραχώρηση του μάνατζμεντ των Νοσοκομείων σε ιδιώτες δεδομένου ότι ο ιδιωτικός τομές γνωρίζει τη σχέση οφέλους κόστους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανταπαντώντας στα όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε ουσιαστικά για παραχώρηση των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιώτες, τη στιγμή μάλιστα που το ΕΣΥπληρώνεται από τους Έλληνες πολίτες.

Από την άλλη ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες, όπως στην περίπτωση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Στην περίπτωση αυτή το ΕΣΥ θα αγοράζει αριθμό εξετάσεων σε χαμηλές τιμές για τους ασθενείς-ασφαλισμένους και ο ιδιωτικός τομέας θα παρέχει τα μηχανήματα και όλη τη τεχνογνωσία.

Όλη η αλήθεια για τη σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

Βέβαια τα περιβόητα ΣΔΙΤ δεν είναι καινούρια υπόθεση. Άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους κοντά στο 2001 οπότε και τέθηκε για πρώτη φορά στο τραπέζι η συνεργασία των δύο πλευρών.

Ωστόσο λόγω των αγκυλώσεων που υπήρχαν και εκείνη την περίοδο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχε προγραμματίσει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αργότερα αυτή της ΝΔ.

Ωστόσο λίγα χρόνια αργότερα και με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, στο καταστατικό του προβλεπόταν ξεκάθαρα ότι ο Οργανισμός θα αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα για τους ασφαλισμένους του. Κάτι που γίνεται φυσικά μέχρι και σήμερα ανεξάρτητα εάν η έλλειψη οργάνωσης και στοιχείων δεν επιτρέπει την αγορά υπηρεσιών με ακρίβεια από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τον ιδιωτικό τομέα

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα με όλες τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές αλλά και με Διαγνωστικά κέντρα όπου και πραγματοποιούν εξετάσεις οι ασφαλισμένοι. Άλλωστε τα απαιτούμενα μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία είναι λιγοστά και δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των πολιτών.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι όλοι οι γιατροί αναγκάζονται και στέλνουν τους ασθενείς για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Διαφορετικά οι αναμονές θα ξεπερνούσαν το εξάμηνο σε πολλές περιπτώσεις. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά τι επικρατεί σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των ελάχιστων συστημάτων ακτινοθεραπείας που διαθέτουν: «Στην αναμονή πάνω από 3 μήνες για μία ακτινοθεραπεία! Τι καταγγέλλουν οι ογκολογικοί ασθενείς για την κατάσταση στα νοσοκομεία»

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο για να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα σε συμφέρουσες τιμές για τους 10 εκατ. ασφαλισμένους του, και μάλιστα ως «μονοψώνιο» θα μπορούσε να επιτύχει σημαντικές εκπτώσεις.
Και βέβαια ουδείς από τη σημερινή κυβέρνηση κατήργησε τον ΕΟΠΥΥ, αλλά αντίθετα επεκτείνονται οι δραστηριότητές του.

Και φυσικά οι τιμές που επικρατούν στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα απέχουν παρασάγγας. Ίσως γι αυτό και τα δημόσια νοσοκομεία καθημερινά αυξάνουν τη μαύρη τρύπα των χρεών τους, επιβαρύνοντας και τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Διαγνωστικές εξετάσεις: Πόσο κοστίζουν στα δημόσια νοσοκομεία και στον ιδιωτικό τομέα!»

Πάντως η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχισθεί το επόμενο διάστημα για τα θέματα της Υγείας, δεδομένου πως είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει δεόντως τους πολίτες και δη προεκλογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου