Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Υπ. Υγείας: Γιατί δεν άνοιξαν όλες οι ΤΟΜΥ; Πόσες επισκέψεις έγιναν

Μαρία Γλένη 13 Μαΐου 2019

Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός να συνεχίζει να εγκαινιάζει τις ΤΟΜΥ υγείας σε όλη τη χώρα αλλά εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς προσωπικό και κτίρια!

Μάλιστα ο ίδιος ο υπ. Υγείας δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι η καθυστέρηση της λειτουργίας του συνόλου των ΤΟΜΥ, οφείλεται τόσο στη μη κάλυψη των θέσεων των οικογενειακών γιατρών όσο και στην έλλειψη κτιρίων.


Έτσι σε μια ύστατη προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σήμερα στις ΤΟΜΥ και επιτέλους να λειτουργήσουν ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, προανήγγειλε ότι στο αμέσως στο επόμενο διάστημα θα γίνει και τρίτη προκήρυξη για τους οικογενειακούς γιατρούς, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί.
Σύμφωνα με στοιχεία ένα εκατομμύριο δωρεάν επισκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που λειτουργούν ανά την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο επίσκεψης του σε Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ της Θεσσαλονίκης, εκτός από τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται στις ΤΟΜΥ, εδραιώνεται μια νέα κουλτούρα στο Σύστημα Υγείας, η οποία δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας και στην παρέμβαση στην κοινότητα.

Για πρώτη φορά προσπαθούμε να μετατοπίσουμε το κέντρο βάρους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη συστηματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση των πολιτών, στην έμφαση στον εμβολιασμό στους προσυμπτωματικούς ελέγχους, σε μια πιο ολιστική προσέγγιση των αναγκών υγείας των ανθρώπων” δήλωσε ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια είναι αξιοσημείωτο ότι στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων επικρατεί συνωστισμός αφού δεν υπάρχουν ελεύθερα ραντεβού σε γιατρούς, ούτε για δείγμα. Η αναμονή ξεπερνά τους τρεις μήνες για ένα ραντεβού, ενώ και τα Κέντρα Υγείας και οι παλαιές Μονάδες του ΠΕΔΥ παρουσιάζουν αντίστοιχη εικόνα μετά και την αποχώρηση από το σύστημα των περίπου 600 γιατρών του παλαιού ΙΚΑ.

Αναφερόμενος στο θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, το χαρακτήρισε ως διαχρονικό δομικό πρόβλημα, για την αντιμετώπιση του οποίου για πρώτη φορά υπήρξε -όπως είπε- πολιτική βούληση.

2 σχόλια:

  1. Και άλλα ηχηρά παρόμοια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ξανθοκηφήνας παραληρεί ασυναρτησίες ενώ το ΕΣΠΑ τελειώνει και έκανε μια τρύπα στο νερό ! Πάντα τέτοια άχρηστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή