Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Έκτακτη συνάντηση Προέδρου ΕΟΠΥΥ με κλινικάρχες για την εξέταση PET CT! Πλήρης επιβεβαίωση του HealthReport.gr


Μετά το σάλο που προκλήθηκε από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr για την ειδική εξέταση PET CT που κάνουν κυρίως οι καρκινοπαθείς, και στην οποία ο ΕΟΠΥΥ κάνει υποχρεωτικές εκπτώσεις και στο ραδιοφάρμακο το οποίο διαθέτουν οι κλινικές χωρίς ποσοστό κέρδους, η Διοίκηση του Οργανισμού υποχρεώθηκε να ζητήσει έκτακτη σύσκεψη.

Ειδικότερα αναστάτωση προκλήθηκε σε χιλιάδες καρκινοπαθείς ανά τη χώρα που έχουν ανάγκη την εξέταση PET CT από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr, με συνέπεια υπό το βάρος της πίεσης ο ΕΟΠΥΥ να καλέσει εκτάκτως τους εκπροσώπους των 5 μεγάλων Ομίλων που έχουν δηλώσει με επιστολή τους ότι θα διακόψουν την παροχή δωρεάν ραδιοφαρμάκων. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκλειστικό ρεπορτάζ του HealthReport.gr: «Τέλος η δωρεάν εξέταση PET CT για τους καρκινοπαθείς με τον ΕΟΠΥΥ εάν δεν καταργηθούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις! Επιστολή 5 ιατρικών Ομίλων»

Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο και εκπροσώπους από του πέντε Ομίλους.

Άλλωστε με επιστολή τους στον ΕΟΠΥΥ οι πέντε Όμιλοι – σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr– ζητούσαν να σταματήσουν άμεσα οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση (clawback) που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ, διαφορετικά από τις 16 Μαΐου και μετά οι ασθενείς θα είναι υποχρεωμένοι οι ίδιοι να προμηθεύουν το ραδιοφάρμακο στις κλινικές προκειμένου να κάνουν την εξέταση.

Να σημειωθεί ότι οι κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αγοράζουν με δικά τους χρήματα και χωρίς ποσοστό κέρδους, τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα για την εξέταση, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εισπράξουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ασθενείς σε απόγνωση για μία εξέταση PET CT

Ήδη πάντως με βάση τις καταγραφές από Συλλόγους Ασθενών, κάποιες κλινικές και διαγνωστικά κέντρα έχουν ξεκινήσει ήδη να ενημερώνουν τους ασθενείς ότι θα πρέπει για το ραντεβού τους για την εξέταση PET CT να φέρουν και το ραδιοφάρμακο που θα χρειασθούν το οποίο μπορούν να προμηθευτούν μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Μία διαδικασία βέβαια αρκετά χρονοβόρα αν σκεφτεί κανείς τι επικρατεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και την ταλαιπωρία που ζουν οι χιλιάδες ασθενείς καθημερινά.

Πάντως αξιοσημείωτο είναι ότι στη χώρα μας το ραδιοφάρμακο διατίθεται μονοπωλιακά μόνο από μία εταιρεία, ενώ η τιμή του αγγίζει τα 870 ευρώ όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ. Η μονοπωλιακή κατάσταση συνεχίζει να υφίσταται παρότι υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν, αλλά δεν τους δίνεται άδεια από το υπουργείο Υγείας, όπως έχει καταγγείλλει και ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

2 σχόλια:

  1. Τάκης ο λαϊκός αγωνισταράς που προεκλογικά κρύβουν για να μην χάσουν +5% : άθλιοι , ανάλγητοι κεφαλαιοκράτες, παίζετε με την υγεία των καρκινοπαθών ! Όχι μόνο δενθα σας πληρώνουμε αλλά θα ......βάζετε και από την τσέπη σας για να το παίζουμε εμείς ......φιλολαϊκοί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΔΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΑΝΑΓΚΗ.Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ...ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ.ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΑΝ ΚΟΥΝΙΟΜΑΣΤΑΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΑΜΕ ΚΑΤΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή