Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Οι ουρές της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζουν και βασιλεύουν! Σε απόγνωση ασθενείς και εργαζόμενοι


Στοιβαγμένοι σε έναν διάδρομο, όρθιοι, βαριά πάσχοντες περιμένουν τα φάρμακά τους

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου








HR Οι ουρές της ντροπής τελικά ποτέ δεν …πεθαίνουν!

Παραμένει όπως φαίνεται το μεγάλο πρόβλημα με τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, παρά τις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών.

Οι εικόνες ντροπής εξακολουθούν να κυριαρχούν στα περισσότερα φαρμακεία του Οργανισμού, όπου ασθενείς με βαριά νοσήματα συνεχίζουν να περιμένουν για ώρες προκειμένου να λάβουν τα φάρμακά τους. Κάτι που αποδεικνύεται ξεκάθαρα και από τις ΦΩΤΟ που παρουσιάζει σήμερα το HealthReport.gr

Είναι από εκείνες τις στιγμές όταν ένας ασθενής που πολεμά να κρατηθεί στη ζωή, δεν μπορεί να διατηρήσει ούτε την αξιοπρέπειά του, αφού αναγκάζεται να στοιβάζεται μαζί με άλλους πάσχοντες σε διαδρόμους, όρθιος, με όλες τις καιρικές συνθήκες και χωρίς δυνατότητα για αντίδραση.

Η ντροπή της Τούμπας

Ενδεικτική η περίπτωση του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης φωτογραφίες από το οποίο παρουσιάζει σήμερα το HealthReport.gr.
Αγανακτισμένοι ασθενείς περιμένουν για ώρες προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους, εάν βέβαια είναι τυχεροί και δεν νυχτώσει πριν εξυπηρετηθούν.Στοιβαγμένοι σε έναν διάδρομο, όρθιοι, βαριά πάσχοντες περιμένουν τα φάρμακά τους (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)




Στέκονται- θέλοντας και μη -στους διαδρόμους για ώρες, χωρίς καθίσματα για όλους και χωρίς γνώση για το πότε θα εξυπηρετηθούν. Και πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού πρόκειται για έναν χώρο 57τ.μ. με ένα δωμάτιο-αποθήκη 15τ.μ. με μόλις δύο θέσεις εξυπηρέτησης ασθενών. Και το ζήτημα είναι ότι οι λιγοστοί υπάλληλοι εξυπηρετούν κατά μέσο όρο 2.000 ασθενείς την εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr.Μετά από ώρες εξάντλησης στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Τούμπας (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)




Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι πολλοί ασθενείς ταξιδεύουν και χιλιόμετρα για να προσεγγίσουν το συγκεκριμένο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, αφού εξυπηρετεί πάσχοντες από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Συνθήκες- τρόμος

Το πρόβλημα στο Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ Τούμπας διαιωνίζεται παρά τις εξαγγελίες για άμεση μετεγκατάστασή του, μεταφέρουν πηγές του HealthReport.gr.
Άλλωστε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ γνωρίζει καλά το πρόβλημα δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει την ταλαιπωρία των ασθενών από τον περασμένο Απρίλιο. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «ΕΟΠΥΥ: Οδύσσεια χιλιομέτρων για να προμηθευτούν ακριβά φάρμακα οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδος! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι»Ανάμεσα σε κούτες σε στενούς διαδρόμους αναζητούν τα φάρμακα οι εργαζόμενοι (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)




Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί για μέτρα ενώ ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δείτε ΕΔΩ τι είχε απαντήσει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ: «ΕΟΠΥΥ: Τι απαντά για τις ουρές στα φαρμακεία

Η Οδύσσεια όμως των ασθενών συνεχίζεται αφού είναι ενδεικτικό ότι η
παραλαβή των φαρμάκων γίνεται στον διάδρομο, ενώ δεν υπάρχουν καν ράφια στην “αποθήκη” με αποτέλεσμα τα ακριβά σκευάσματα να στοιβάζονται σε κιβώτια στο πάτωμα πάνω σε φελιζόλ!Συνθήκες για γέλια και για κλάμματα στο Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ της Τούμπας (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)




Και βέβαια σε μόλις 57τ.μ. πως να τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διατήρηση των φαρμάκων, για την ορθή φύλαξή τους αλλά και για την ορθή εξυπηρέτηση των ασθενών.

Εργαζόμενοι σε απόγνωση

Και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους δίνουν καθημερινή μάχη για να βοηθήσουν τους ασθενείς, ενώ ενίοτε οι ίδιοι γίνονται αποδέκτες της δυσαρέσκειας των πασχόντων. Άλλωστε υπάρχουν μόνο δύο γκισέ εξυπηρέτησης των ασθενών που φυσικά οδηγούν σε πολύωρη αναμονή και τις γνωστές “ουρές της ντροπής” σε βαριά πάσχοντες ασθενείς, οι οποίοι προσέρχονται από όλη τηνΒόρεια Ελλάδα.Ανάμεσα σε κούτες οι εργαζόμενοι του Φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ Τούμπας…ψάχνουν την άκρη! (ΦΩΤΟ: HealthReport.gr)




Τα πρόσφατα μέτρα πάντως του υπουργείου Υγείας για διάθεση των ακριβών φαρμάκων και από τις ιδιωτικές κλινικές, δεν αναμένεται να αποσυμφορήσουν το συγκεκριμένο φαρμακείο καθώς το 90% των ασθενών, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr είναι εξωτερικοί ασθενείς που δεν νοσηλεύονται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και συνεπώς πρέπει να πάρουν τα φάρμακά τους από φαρμακείο του Οργανισμού. Η μετεγκατάσταση του συγκεκριμένου φαρμακείου θεωρείται επιτακτική ανάγκη δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ασθενών που εξυπηρετεί.Οι κούτες με τα φάρμακα πνίγουν τα γραφεία. Για ορθές συνθήκες διακίνησης των σκευασμάτων…ούτε λόγος!




Να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία του υπουργείου Υγείας και των φαρμακοποιών, από 1.1.2020 θα ξεκινήσει η διάθεση φαρμάκων για τη Σκλήρυνση κατά πλάκας και για τον καρκίνοαπό τα φαρμακεία της γειτονιάς. Πρόκειται όμως μόνο για φάρμακα που είναι σε μορφή χαπιούκαι όχι για όλες τις μορφές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου