Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Αντίδραση εργαζομένων ΚΕΘΕΑ στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για τη φυλακή Διαβατών

"Ο υπουργός χρησιμοποίησε ένα πόρισμα που προήλθε από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του Κέντρου", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Την αντίδραση των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, προκάλεσαν οι αναφορές του υπουργού Υγείας στη Βουλή σε σχέση με παρατυπίες που έχουν καταγραφεί στις φυλακές Διαβατών.
IATRONET

Μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, ο Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε έκθεση του ΚΕΘΕΑ για την πρώτη μονάδα απεξάρτησης που λειτουργεί από το 2015 στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης.

Προβολή

Από την έκθεση προκύπτουν σημαντικά ζητήματα χαρακτηρισμού ως "απεξαρτημένων" ατόμων που εμπλέκονται με ποινικά αδικήματα, καθώς και για μία σειρά από οικονομικές ατασθαλίες.

Απαντώντας την Πέμπτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ επισημαίνει πως ο υπουργός χρησιμοποίησε ένα πόρισμα που προήλθε από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου του Κέντρου.

Σε αυτό – αναφέρουν – επισημαίνονται προβλήματα στη λειτουργία μίας από τις 100 σχεδόν μονάδες του Οργανισμού, το οποίο του παραδόθηκε την προηγούμενη μέρα από τον ίδιο τον Οργανισμό.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως αυτό συνέβη "…για να αιτιολογήσει, εκ των υστέρων, την κατάλυση του τρόπου διοίκησης που επέβαλε ενάμιση μήνα πριν"...

Στην ανακοίνωση αναφέρονται, επίσης, τα εξής:

"Αυτό που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα επαινούσε, τη δύναμη δηλαδή και τις διαδικασίες ενός αυτοδιοικούμενου Οργανισμού να αποκαλύπτει ο ίδιος τις πληγές του, το μεταχειρίζεται ως σανίδα σωτηρίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποπροσανατολίσει από την καθολική αντίδραση που προκάλεσε με την υπαγωγή ενός ανεξάρτητου Οργανισμού σε κομματική κηδεμονία.

Ας το αποδεχτούμε. Ο κ. υπουργός κατάργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ για λόγους της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης και μετά έψαξε να αιτιολογήσει την πράξη του. Με αυτόν τον τρόπο μας μετέτρεψε σε βάτραχο που ξύπνησε μέσα σε μάχη βουβαλιών. Έβαλε τους εξαρτημένους, τις οικογένειές του, τους εργαζόμενους σε κίνδυνο να ποδοπατηθούν σε μια αντιπαράθεση με την οποία δεν είχαν καμία σχέση.

Θα πρέπει ο κ. υπουργός να αναλογιστεί αν αξίζει η κρίση που έχει δημιουργήσει στο ΚΕΘΕΑ, τα όποια πολιτικά οφέλη θεωρεί ότι θα αποκομίσει, ή αν αξίζει να επεκτείνει και να ενισχύσει το αυτοδιοίκητο ενός δημόσιου οργανισμού που έχει θεσμική υπόσταση ικανή να μην κουκουλώνει τα προβλήματα, όσο σοβαρά κι αν είναι".

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου