Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Διαφορετικές εικόνες ΕΟΠΥΥ και ΠΙΣ για τις λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού


Αποτέλεσμα εικόνας για budget"

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Στοιχεία για το ύψος των λειτουργικών δαπανών του παραθέτει ο ΕΟΠΥΥ, σε απάντηση ανακοινώσεων του ΠΙΣ.

Διαφορετική εικόνα από αυτή που περιγράφει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τις λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού παρουσίαζει η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, προκαλώντας αίσθηση και προβληματισμό για τη, απόσταση που χωρίζει τα δύο ποσά.

Στη χθεσινή του ανακοίνωση ο ΠΙΣ επεσήμανε την ανάγκη μείωσης των λειτουργικών δαπανών του Φορέα, τις οποίες τοποθέτησε στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ έκανε λόγο για 1500 υπαλλήλους. Απαντώντας με ανακοίνωση ο ΕΟΠΥΥ υποστηρίζει ότι στην πράξη οι λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται στα 60 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 1,7% των συνολικών δαπανών υγείας για το 2019.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Διοικηση του ΕΟΠΥΥ, οι ταμειακές εκροές του Οργανισμού για το πρώτο 9μηνο του 2019 για λειτουργικές δαπάνες ανέρχονται (συμπεριλαμβανομένων φόρων) σε 44,772,601.15 ευρώ. Μάλιστα, η εκτίμηση των ταμειακών εκροών που θα αφορούν λειτουργικές δαπάνες για το σύνολο του 2019, αναμένεται να ανέλθει σε 60 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, βάση απόφασης για την κατανομή των ορίων του τρέχοντος έτους για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από τον ΕΟΠΥΥ, οι Παροχές Ασθενείας μπορούν να ανέλθουν σε ανώτατο όριο τα 1,510 δισ. ευρώ. Με το συνολικό ποσό των δαπανών υγείας για το 2019 να εκτιμάται σε 3,511 δισ. ευρώ, περίπου, τα 60 εκατ. ευρώ των λειτουργικών δαπανών αντιστοιχούν σε ποσοστό μόλις 1,7% των συνολικών δαπανών υγείας για το 2019, σημειώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο ποσών, των 60 εκατ. ευρώ και των 800 εκατ. ευρώ, προκαλεί μάλλον αίσθηση. Βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί εκατέρωθεν είναι προφανώς τι λογίζεται ως λειτουργική δαπάνη. Η επόμενη κίνηση πάντως αναμένεται να είναι του ΠΙΣ, σχολιάζοντας και απαντώντας στις ανακοινώσεις του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου