Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Ενα μέτρο ημίμετρο... για τα φάρμακα υψηλού κόστους



Με προβλήματα η παραλαβή των 1Α από τις ιδιωτικές κλινικές.


Βελτιώσεις στο μέτρο παραλαβής των 1Α από τις ιδιωτικές κλινικές, ζητούν παράγοντες της αγοράς.

Αν και το τελευταίο δίμηνο μπορούν και οι ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας εφόσον έχουν την εξουσιοδότηση του ασθενή να παραλαμβάνουν για λογαριασμό του τα φάρμακα χημειοθεραπείας, το μέτρο ως μία κυβερνητική προσπάθεια να αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία προς όφελος του ασθενή, δεν προχωρά σύμφωνα με τις προσδοκίες των αρμοδίων.

Ετσι μας λένε παράγοντες από τον κλάδο της δευτεροβάθμιας περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα, τονίζοντας ότι η υπουργική απόφαση δεν έλαβε υπόψη της ότι ένας καρκινοπαθής εκτός από τα φάρμακα 1Α λαμβάνει και υποστηρικτικές θεραπείες, που είναι τα 1Β. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί για λογαριασμό του, η ιδιωτική κλινική να παραλάβει τα 1Α, όμως για τα 1Β πρέπει ο ίδιος ο ασθενής να τα προμηθευτεί από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Τον κόπο δηλαδή που γλιτώνει από τη μία, τον φορτώνεται από την άλλη.

Παράλληλα, παράγοντας της αγοράς, μας ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που αποτρέπει τον ασθενή να επιλέξει να κάνει την χημειοθεραπεία του σε μία ιδιωτική κλινική είναι το κόστος της ημερήσιας νοσηλείας του -μιλάμε για τρεις ώρες επί της ουσίας- που μπορεί να ξεκινά από 100 ευρώ και να ξεπερνά τα 300 ευρώ. Κόστος που επιβαρύνει τον ασθενή, ο οποίος πρέπει και να το καταβάλλει από την τσέπη του.

Ομως, υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι ότι ούτε οι αρμόδιοι δεν εξαίρεσαν από το clawback και το rebate ούτε τις χημειοθεραπείες. 'Ετσι, ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές ημερήσιο νοσήλιο ύψους 34,63 ευρώ, το οποίο μετά την αφαίρεση των περικοπών καταλήγει στα 17 ευρώ. Την στιγμή που μία ιδιωτική κλινική, όπως μας ανέφερε παράγοντας μεγάλου ομίλου, για να υποστηρίξει το συγκεκριμένο μέτρο προχώρησε σε επενδύσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ για την διαμόρφωση του χώρου, ενώ προσέλαβε και ειδικό προσωπικό (φαρμακοποιούς και νοσηλευτές), καθώς η ανάμιξη των ευαίσθητων αυτών προϊόντων είναι επικίνδυνη και απαιτεί ειδικές γνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου