Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία με τη συμμετοχή ιδιωτών! Τι θα προβλέπει νομοσχέδιο

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με τη συμμετοχή και ιδιωτών αναμένεται να αλλάξει το σύστημα προμηθειών που υπάρχει σήμερα στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα προωθήσει τους επόμενους δύο μήνες μετά από αυτό για τη δημόσια υγεία και την αξιολόγηση των Νοσοκομείων, και το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η συνεργασία με ιδιώτες για τη διαχείριση των προμηθειών στα νοσοκομεία. Η ανάθεση δηλαδή των Logistics θα μπορεί να γίνει σε ιδιώτες ώστε να παρακολουθούν τα εμπορεύματα που χρειάζονται τα νοσοκομεία, να διαχειρίζονται όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διανομή των προϊόντων, ενώ θα γνωρίζουν μεταξύ άλλων και τους απαιτούμενους πόρους.

Το σύστημα πάντως θα είναι κεντρικό και θα ελέγχεται πλήρως από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Έρχεται νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία! Τι ετοιμάζεται»

Η εξοικονόμηση

Το νέο σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 καθώς άμεσα θα πρέπει να εξοικονομηθούν πόροι από τις προμήθειες του ΕΣΥ
με κεντρικά ελεγχόμενους διαγωνισμούς που θα φέρουν κοινές τιμές για όλες τις νοσοκομειακές μονάδες.

Μέχρι σήμερα παρά τις όποιες εξαγγελίες, δεν έχει εφαρμοσθεί ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών, με αποτέλεσμα σε κάθε νοσοκομείο να γίνονται παρατάσεις συμβάσεων με προμηθεύτριες εταιρείες και κάθε νοσηλευτική μονάδα να αγοράζει τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι θα εφαρμόσει ένα νέο σύστημα κεντρικών προμηθειών στα νοσοκομεία, με στόχο να γίνεται το 30% των αγορών με κεντρικές προμήθειες μέχρι τα μέσα του 2020 και το 40% έως τα μέσα του 2022.

Με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, μέσα από κεντρικές προμήθειες μπορεί να επιτευχθεί όφελος περίπου στο 25% σε κάθε κεντρικοποιημένη προμήθεια.

Την ευθύνη όλων των διαδικασιών αναμένεται να έχει η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) η οποία και θα κληθεί να συνάψει συμβάσεις και με τους ιδιώτες για τα Logistics, αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

1 σχόλιο:

  1. Τι λετε?Παρα πολυ σημαντικο...Οταν καποιος παιρνει εναν κεντρικο διαγωνισμο,οι υπολοιποι δεν θα τρεχουν στα δικαστηρια?Θα τους εμποδισουν τα logistics και οι ιδιωτες?Αυτο βρε ιδεοληπτικοι φρεναρει τις κεντρικες προμηθεις και οχι η εμμονη σας με τους ιδιωτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή