Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός – Αττική: Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί η καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

“Πονοκέφαλο” αποτελεί για τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Αττική, στην προσπάθειά τους να καταλήξουν σε εφαρμόσιμα μέτρα για μείωση του επιδημιολογικού φορτίου πριν από την έλευση του χειμώνα. Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όμως, δεν είναι σίγουρο αν εφαρμόζεται.

“Σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες” αποτελεί η Αττική για τους επιστήμονες, καθώς τα μέτρα που έχουν επιβληθεί δεν έχουν επιφέρει μείωση της επιδημίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται κάθε εβδομάδα οι δείκτες της πανδημίας, έστω και αργά.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στη χθεσινή (05/10) συνεδρίαση της Επιτροπής ήταν το μέτρο της υποχρεωτικής και καθολικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό το δύσκολο μέτρο, όμως, που επιβλήθηκε σε άλλες περιοχές με “πορτοκαλί” σήμανση, όπως π.χ. χθες (Δευτέρα 5/10) στην Αχαϊα και τα Ιωάννινα, στην Αττική δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, όπως λένε οι πληροφορίες του iatropedia.gr.


Αττική: Γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Πληθαίνουν οι φωνές τις τελευταίες ημέρες, που τάσσονται υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Καθηγητές όπως ο Μάριος Λαζανάς και η Ελένη Γιαμαρέλου, έχουν μιλήσει δημόσια υπέρ του μέτρου. Ωστόσο, η Επιτροπή των ειδικών δεν έχει ακόμα καταλήξει σε τελικές αποφάσεις.

Οι δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν, αφορούν κυρίως στο γεγονός ότι η Αττική είναι η πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας και έχει ετερογενή πληθυσμό. Στις μικρές πόλεις η χρήση μάσκας “έξω”, μπορεί να εφαρμοστεί πιο εύκολα και να επιβληθούν και σχετικά πρόστιμα στους παραβάτες. Είναι αμφίβολο, όμως, κατά πόσον μπορεί να τηρηθεί και να επιτηρηθεί η συγκεκριμένη απόφαση, σε μια πόλη “χαοτική” από άποψη μεγέθους πληθυσμού. Το μέτρο ενδεχομένως να καταργηθεί στην πράξη, όπως λένε. Γι' αυτό και η κυβέρνηση με τη σειρά της καθυστερεί την ανακοίνωση του μέτρου.

Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους: Θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα;

Από την άλλη, δεν έχουν όλοι οι επιστήμονες τη βεβαιότητα ότι το μέτρο θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία, όπως λένε, που να συνηγορούν στη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας σε εξωτερικούς χώρους. Κι αυτό, όμως, με επιφυλάξεις. Ακόμη και ο συνωστισμός στις πλατείες, υποστηρίζουν πηγές στο iatropedia.gr, είναι θέμα που περισσότερο απασχολεί τα media παρά τους ειδικούς επιστήμονες.

Σταθμίζοντας όλα τα παραπάνω, επιδημιολόγοι και κυβέρνηση προσπαθούν να βεβαιωθούν εάν αξίζει να δοκιμαστούν περαιτέρω οι αντοχές και οι ανοχές της κοινωνίας. για ένα αποτέλεσμα που ίσως τελικά να μην σημαντικά προσμετρήσιμο.
Στο τραπέζι και η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα

Τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν συνηγορούν στη λήψη του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα -ένα μέτρο που μας φέρνει πιο κοντά στη λογική του lockdown. Ωστόσο, υπάρχει στη σκέψη των επιστημόνων να εφαρμοστεί εάν όλα τα άλλα “αποτύχουν” να μειώσουν την επιδημία.


Η Ελλάδα με “χρώματα” - Τα κριτήρια για τις πράσινες – κίτρινες – πορτοκαλί και κόκκινες Περιφέρειες

Πυρετωδώς εργάζονται οι ειδικοί επιστήμονες το τελευταίο διάστημα στην ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, με σκοπό να χρωματίσουν όλο το χάρτη της Ελλάδας με τέσσερα χρώματα.
Πράσινο: για ασφαλείς περιοχές, χωρίς επιδημιολογικό φορτίο
Κίτρινο: περιοχές μερικώς ασφαλείς, με μικρό επιδημιολογικό φορτίο
Πορτοκαλί: περιοχές όχι ασφαλείς, με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Αττική, Ιωάννινα, Αχαϊα, Πέλλα)
Κόκκινο: ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές, με μεγάλη εξάπλωση του κορονοϊού

Η νέα πρακτική με τον χαρακτηρισμό των περιοχών, έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται από την προηγούμενη εβδομάδα. Προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων της επιδημίας, από ειδικούς αλγόριθμους. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξετάζει κάθε εβδομάδα τα νέα δεδομένα με σκοπό να προτείνει κατάλληλα μέτρα για κάθε περιοχή, ανάλογα με το χρώμα και μεταδοτικότητα που αυτή εμφανίζει.

Ποια είναι τα κριτήρια που κατατάσσουν την κάθε περιοχή σε συγκεκριμένο επίπεδο

Τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζεται σε ποιο “χρώμα” επικινδυνότητας κατατάσσεται η κάθε περιοχή, ώστε να θεσπίζονται τα κατάλληλα μέτρα, χωρίζονται σε δύο άξονες: στα Επιδημιολογικά και τα Υγειονομικά.

Α) Επιδημιολογικά Κριτήρια
κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού
μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων (αθροιστικά κρούσματα και κρούσματα τις 14 τελευταίες ημέρες)
ποσοστό θετικών περιστατικών, ανά αριθμό τεστ

Β) Υγειονομικά Κριτήρια
ικανότητα των νοσοκομείων για απορροφήσουν ασθενείς Covid-19
κορεσμός ΜΕΘ Covid-19
κορεσμός απλών κλινών Covid-19

Αν και η νέα ταξινόμηση έχει αρχίσει να εφαρμόζεται από την προηγούμενη Τετάρτη, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα δώσει στη δημοσιότητα αυτή τη νέα λίστα.

Ενδεχομένως να παρουσιαστεί ταυτόχρονα με τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης με τον ταχυδρομικό του κώδικα, ώστε να ενημερώνεται για το επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής του και τα αντίστοιχα μέτρων που ισχύουν σ' αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου