Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

ΕΟΠΥΥ: Αναστάτωση από τις αλλαγές με νομοσχέδιο εξπρές – Οι αμοιβές του νέου Διοικητή και του Προέδρου

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στους παρόχους οι αλλαγές που προωθούνται στον Οργανισμό
 
Έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους αλλά και προβληματισμό στην αγορά υγείας έχουν προκαλέσει οι ριζικές αλλαγές που προωθούνται στον ΕΟΠΥΥ μέσω νομοσχεδίου εξπρές, που αποκάλυψε το HealthReport.gr. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση, ενώ δεν είχαν ενημερωθεί ούτε οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr.

Το νομοσχέδιο έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στον ΕΟΠΥΥ καθώς απομακρύνεται ο Πρόεδρος και έρχεται Διοικητής με όλες τις αρμοδιότητες, όπως προβλέπεται ξεκάθαρα στα άρθρα του νομοσχεδίου. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ που αποκάλυψε το HealthReport.gr.

Στη Βουλή

Το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στις απαραίτητες διαδικασίες στη Βουλή, ενώ ήδη φαίνεται ότι έχουν αρχίσει οι πιέσεις για αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Πάντως το σχέδιο νόμου το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει προς ψήφιση με διαδικασίες εξπρές, απομακρύνει με ταχύτατους ρυθμούς τον Πρόεδρο, ενώ διορίζεται Διοικητής ο οποίος αναλαμβάνει και όλες τις αρμοδιότητες.

Γι αυτό άλλωστε και ο νέος Πρόεδρος περιγράφεται ως «μη εκτελεστικός». Οι αρμοδιότητες του περιλαμβάνουν λίγες υποχρεώσεις σε σύγκριση με σήμερα, καθώςμε βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΕΟΠΥΥ έχει τον απόλυτο έλεγχο του Οργανισμού, ο οποίος να σημειωθεί ότι διαθέτει κοντά στα 5,5 δις ευρώ.

Οι αμοιβές

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι το νέο προεδρείο του ΕΟΠΥΥ με βάση τα άρθρα που έχουν προωθηθεί σήμερα, δεν παίρνει το πράσινο φως από τη Βουλή για να διοριστεί όπως γίνεται μέχρι σήμερα αλλά διορίζεται από «την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Γενικής Ασφάλισης», όπως γίνεται με τις ΔΕΚΟ. Γεγονός που οδηγεί μάλλον στο συμπέρασμα ότι ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται σε μία μορφή Ταμείου δεδομένου ότι αποκτά και Διοικητή.

Σε ότι αφορά στις αποδοχές «του Προέδρου, του Διοικητή καθώς και η μηνιαία αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, και των εισηγητών στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθορίζονται με απόφαση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών» όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο.

Τονίζεται πάντως ότι «ο Διοικητής του ΕΟΠΥΥ εξομοιώνεται μισθολογικά, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αντίστοιχα, με τον Διοικητή του ΕΦΚΑ».

Πάντως τα μέλη του Προεδρείου μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς αποζημίωση αφού υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι: «Ο Διοικητής, ο μη εκτελεστικός Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ παύονται αζημίως για το ελληνικό δημόσιο και τον ΕΟΠΥΥ με απόφαση του υπουργού Υγείας».

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ είναι υπ’ ατμόν τις τελευταίες ώρες μετά και την αποκάλυψη του HealthReport.gr για τις αλλαγές στον Οργανισμό. Παρότι η φημολογία υπήρχε, οι ανατροπές που έρχονται με το νομοσχέδιο είναι πέρα από όσα είχαν υπολογισθεί.

Πολλοί εργαζόμενοι ανησυχούν – μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο HealthReport.gr – δεδομένων των σαρωτικών αλλαγών που προωθούνται που είναι πιθανό να φέρουν τροποποιήσεις και στα πιο κάτω κλιμάκια εργασίας του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας πάντως πολλοί ήταν οι εμπλεκόμενοι που αναζητούσαν στην Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ενημερωθούν, καθώς είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό από το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου