Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020

Τσιόδρας: Ανέκαμψε η πανδημία στην Ευρώπη

Οι προειδοποιήσεις του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας
 
Συνεχίζεται το κύμα της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα για τον κορονοϊό, όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε ειδική επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πρύτανης Θάνος Δημόπουλος.

Στην ημερίδα ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, τα δεδομένα δείχνουν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη.


Ο κ. Τσιόδρας εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την διασπορά άλλων αναπνευστικών ιών του χειμώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα μέτρα για τον κορονοϊό «ενδεχομένως να επηρεάσουν την κυκλοφορία άλλων αναπνευστικών ιών τον χειμώνα, όπως η εποχική γρίπη, σύμφωνα και με πρόσφατα δεδομένα από το Νότιο ημισφαίριο».

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ο επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναφερόμενος στον κορονοϊό είπε χαρακτηριστικά: «Τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα για την κυκλοφορία του SARS-Co-2 δείχνουν συνέχιση των επιδημικών κυμάτων σε όλη την υφήλιο, με επίκεντρο την Αμερικανική ήπειρο (κυρίως Λατινική Αμερική και την Ασία (κυρίως Ινδία).

Τον τελευταίο μήνα παρατηρείται μια αύξηση της επίπτωσης των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη που σε κάποιες χώρες φαίνεται να είναι ένα πραγματικό 2ο κύμα και ανάκαμψη της επιδημίας.


Η πορεία της πανδημίας μάλλον υποκαταγράφεται στην Αφρικανική ήπειρο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Η παραπάνω από την αναμενόμενη αύξηση της θνησιμότητας παραμένει ένας σημαντικός δείκτης σχετικά με την θανατηφόρα έκβαση της νόσου από ένα ιό στον οποίο ο πληθυσμός δεν έχει προϋπάρχουσα ανοσία.

Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ετερογένεια στην καταγραφή λόγω διαφορών στην πολιτική και στρατηγική εργαστηριακού ελέγχου. Περισσότερα ποιοτικά επιδημιολογικά δεδομένα είναι απαραίτητα για να οδηγούν την λήψη μέτρων σε τοπικό επίπεδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου